Yazar "Doğan, Murat" için Diğer Atıf Dizinlerdeki Yayınlar listeleme
-
Gıdalar, Özellikleri, Fonksiyonları ve Mutfak Uygulamaları
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Giriş: Ölçüm tekniklerinin mutfaklarda ve operasyonel alanlarda kullanımı, reçetelerin oluşmasında ve standartların korunmasında önemlidir. Bir reçete oluştururken ölçeklerin kullanılmasının önemi, bu tekniklerin sağladığı ... -
Hatay İlinin Gastronomi Turizmi Gelişmişlik Düzeyinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma
Doğan, Murat; Yılmaz, Maruf (Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2022)7500 yıllık tarihi birikimi ile zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay, Türkiye’nin önemli gastronomi destinasyon merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Bu çalışma ile Hatay’ın gastronomi turizmi gelişmişlik ... -
Investigation of the effect and relationship of vegan cuisine on gastronomic culture
Doğan, Murat; Yalçın, Eda (Toros Üniversitesi, 2023)Nutrition, which is a physiological need, is directly related to gastronomy and is affected by many factors, including geographical, cultural, environmental, climatic, and socio-economic factors. Today, there are many ... -
Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture
Doğan, Murat; Özdemir, Kadir (SAM A.Ş. Yayıncılık, 2022)The study aimed to determine the effect of spice on the history and culture of gastronomy. Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was used to reveal the conceptual framework. ... -
Kahvenin Türk Gastronomi Tarihi ve Kültürü Açısından Değerlendirilmesi
Doğan, Murat (Toros Üniversitesi, 2023)Kahve bitkisi Rubiaceae ailesinin Coffea cinsinde hoş kokan beyaz çiçekli, kiraza benzeyen iki çekirdekli kırmızı meyveleri olan Tropikal bir ağaçtır. Geleneksel üretim yöntemlerinde; kahve meyveleri olgunlaştıktan sonra ... -
Lezzet ve Lezzetin Bilimi: Mutfak Şeflerinin Lezzet Algıları Üzerine Bir Araştırma
Ağan, Cansu; Doğan, Murat (Karabük Üniversitesi, 2022)Bu çalışmanın amacı, lezzeti ve lezzet algısını tanımlamak ve mutfak şeflerinin lezzet algılarını etkileyen faktörleri belirlemek ve önceliklendirerek değerlendirmektir. İlk olarak lezzet, lezzete etki eden duyular ... -
Menü planlama ve standart reçeteler
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Catering hizmetlerinde menü, çok önemli bir üretim planlama aracıdır. Öyle bir planlama aracıdır ki işletmenin tüm bölümlerini ilgilendirir. Planlanan menüye göre yer seçilir ve dizayn edilir. Mutfak ekipmanları menüye ... -
Mutfaklarda Yapay Zekânın Kullanımı ve Geleceği
Doğan, Murat (Ufuk Üniversitesi, 2023)Akıllı teknolojilerin en önemli unsurlarından biri olan yapay zekânın tüm özelliklerini içinde barındırmakta olan akıllı mutfaklar günümüzün ve geleceğin en önemli kavramlarından ve olgularından biri olacaktır. Günümüzde ... -
On-site and one-year monitoring of food service business risks associated with poor hygiene quality in the catering establishments for consumer protection
Doğan, Murat; Tekiner, İsmail Hakkı (Routledge, 2021)Hygiene is essential in foodservices to prevent food safety and public health issues. Implementation of food safety legislation represents a sine qua non obligation of the foodservice business. In this study, we aimed to ... -
A Research on the General Knowledge of Pastry Chefs About Food Colorings and Their Awareness of Reading Labels
Doğan, Murat; Olgay, Pelin (2022)Food colorings are substances commonly used to increase the desire to eat by making the appearance of the food more attractive. This study aims to determine the general knowledge of pastry chefs about food colorings and ... -
Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi
Doğan, Murat; İkibudak, Ece Nur (Bayram KANCA, 2023)Avrupa'dan Afrika'ya ve oradan Asya'ya kadar olan geniş bir coğrafyada yaklaşık bin yıl ve üç kıtayı etkilemiş olan Roma sanatı; resim, mermer, mozaik, gümüş ve bronz eserler, toprak kaplar da dâhil birçok gastronomi ... -
Sömürge Dönemi Köleliğin Yemek Kültürüne Etkilerinin Araştırılması
Doğan, Murat; Sönmez, Merve (Review of Tourism Administration Journal, 2022)Yeni Dünya’nın 1492 yılında Kolomb tarafından keşfi ile tüm dünyanın ekonomik, kültürel ve demografik yapısının değişmesinin yanı sıra mutfak kültürü de değişime uğramıştır. Keşfedilen yeni toprakların değerlendirilmesi ... -
Stratejik Yönetim Uygulamaları
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızlı sanayileşme, kadınların iş yaşamına katılımının artması ve böylece ev dışında yemek yeme olgusunda görülen çok hızlı artış, toplu beslenme hizmetlerinin halk sağlığı açısından ... -
Toplam Kalite Yönetimi
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Catering hizmeti veren işletmelerin sektörel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için Toplam Kalite Yönetimi yaklaşımını benimsemesi ve uygulaması gerekmektedir. Toplam Kalite Yönetim Sistemi; Kalite Kontrol veya Son ... -
Toplu Beslenme Mutfaklarında İş Sağlığı ve Güvenliği
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Diğer sektörlerde olduğu gibi catering sektöründe de iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle sorunlar yaşamaktadır. Mutfaklarda bir işin doğru yapılması, onun aynı zamanda güvenli bir şekilde yapılmasını da ... -
Toplu yemek hizmetleri (catering) sektörü yöneticilerinin iş sürekliliğine hazır olma algı ve zorluklarının belirlenmesi
Doğan, Murat (İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)İş sürekliliği; işletmelere yönelik potansiyel olağandışı tehlikeleri tanımlayan, analiz eden ve etkilerini açıklayan, ortakların ve paydaşların çıkarlarını gözeten, marka değerini ve itibarını koruyan bir yaklaşımdır. Tüm ... -
Yemek Eleştirmenliğinin Gastronomiye Olan Etkilerinin Araştırılması
Doğan, Murat; Öztürk, Seray Merve (Hakan KOÇ, 2023)Çalışma ile gastronomi açısından önemli yeri olan yemek eleştirmenliğinin derinlemesine anlaşılması ve gastronomiye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada literatür ve doküman incelemesi ve içerik analizi ... -
Yeşil Mutfak, Sürdürülebilirlik ve Gastronomi
Doğan, Murat (Eray Yayınları, 2023)1929 yılında patlak veren Büyük Buhran sonrası yaşanan ekonomik sorunların aşılabilmesi için gelişmiş ülkeler, sanayileşmeye ve üretime odaklanmıştır. Bu tercih dünya ekosisteminin bozulma tehlikesini beraberinde getirmiş ... -
Yiyecek ve İçecek Sektöründe Endüstri 4.0 Uygulamaları: Gastronomi 4.0
Doğan, Murat (IKSAD CONFERENCE PLATFORM, 2023)19. yüzyılda Sanayi Devriminin getirdiği paradigma değişimi diğer alanlarda olduğu gibi gastronomi alanında da büyük değişimleri başlatmış ve standartlaşma, depolama ve nakliye koşullarının iyileştirilmesi ve çeşitli ... -
Yiyecek ve İçecek Sektöründe Endüstri 4.0 ve Robotik Sistemler
Doğan, Murat (Beykent Üniversitesi, 2022)BİLDİRİ ÖZETİ 1700’lü yıllarda buhar makinesinin icadı buhar enerjisinin üretimde kullanılmasını getirmiş ve Endüstri 1.0’ı başlatmıştır. 1900’lü yılların başında elektrik enerjisi ile ortaya çıkan kitlesel üretim biçimi ...