dc.contributor.author | Doğan, Murat | |
dc.date.accessioned | 2024-06-04T20:03:39Z | |
dc.date.available | 2024-06-04T20:03:39Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.identifier.issn | 1305-1792 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/7418 | |
dc.description.abstract | Tarihi İstanbul mutfağı, temel olarak Osmanlı Saray ve Halk mutfağı olmak üzere iki ana
kategoriye ayrılabilir. Osmanlı saray mutfağı 15. yüzyılda gelişmeye başlamış ve özellikle Fatih’in
İstanbul'u fethetmesinden sonra önemli dönüşümlere uğramıştır. İstanbul mutfağının en önemli
temellerinden biri, Orta Asya'dan gelen Türk ve yerleşik Bizans kültürlerini birleştiren Osmanlı saray
mutfak geleneğidir. Padişahın sofrasındaki temel yiyecekler arasında genellikle çorba, koyun eti, pirinç
ve şerbet bulunurdu. Bu temel unsurların yanı sıra tavuk, erişte, yoğurt, sakatat, ıspanak, bulgur, mantı
gibi besinler de yaygın olarak yer almaktaydı. Başlangıçta basit ve sade olan saray mutfağı, imparatorluk
genişledikçe zamanla daha zengin ve çeşitli hale gelmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstmag Magazin Gazetecilik | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kadim kültürler | en_US |
dc.subject | İstanbul mutfağı | en_US |
dc.subject | Osmanlı Saray Mutfağı | en_US |
dc.subject | İstanbul Halk Mutfağı | en_US |
dc.subject | Çarşı Mutfağı | en_US |
dc.title | Mutfakta Bilim Var-Mayıs 2024: İstanbul Mutfağı: Kadim Kültürlerin Buluştuğu Bir Mutfak (2) | en_US |
dc.type | contributionToPeriodical | en_US |
dc.relation.ispartof | Hotel Restaurant & Hi-Tech Dergisi | en_US |
dc.department | Güzel Sanatlar Fakültesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-6391-4887 | en_US |
dc.identifier.issue | 5 | en_US |
dc.identifier.startpage | 80 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal - Editör Denetimli Dergi | en_US |
dc.institutionauthor | Doğan, Murat | |