Başlık için Diğer Yayınlar listeleme
Toplam kayıt 36, listelenen: 1-20
-
Anadolu Ajansı Ayrımcılık Hattı-Temmuz 2024: Batı'daki yemek kültürünün kökenleri sömürge dönemindeki köle ticaretine uzanıyor
(İGÜ Yayınları, 2024)"Afrikalı köleler sebze ağırlıklı besleniyorlardı. Bu malzemeleri ve pişirme tekniklerini efendilerinin damak tadıyla harmanlayarak hem kölelerin hem de sahiplerinin mutlu olacağı bir yemek şekli ortaya çıkardılar" Sömürgecilik ... -
Doç. Dr. Murat Doğan ile röportaj: Sektör ve Akademik Hayatı Üzerine Konuştuk!
(İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University, 2023)Öncelikle bana bu röportaj fırsatını verdiğiniz için teşekkür ederim. İlk olarak akademiye diğer bir ifadeyle üniversiteye nasıl yöneldim sorusuyla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Bana göre akademi ile sektörü ... -
Mutfakta Bilim Var-10: Okullar Açılıyor… Aman Dikkat Çocuklarımızın Sağlıklı Olması Ellerimizde
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Malumunuz olduğu üzere yakında okullar açılıyor. Bende dâhil çoğu ebeveynde tatlı bir telaş var. Çocuklarımız ve özellikle okul çağındaki öğrencilerimiz tüm gün evden ayrı kalacaklar. Onların sağlığı bizim için çok önemli ... -
Mutfakta Bilim Var-11: Hayatın Kaynağı ve Mutfağın Vazgeçilmezi Su
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Bir hidrojen ve iki oksijen molekülünden oluşan su bir yönüyle çok basit gibi görünse de gizemli özellikleri ile dünyamızın en temel maddelerinden biri olarak yerini almıştır. Yaşamın devamının olmazsa olmazı, canlıların ... -
Mutfakta Bilim Var-12: Esnaf Lokantaları Gastronomi Kültürünün Ellerinden Kayıp Gidiyor!
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Üniversitede bir hoca arkadaşımızla esnaf lokantalarının gıda güvenliği durumlarını çalışıyoruz. Bu konuya çalışırken esnaf lokantalarının yaşadığı sorunlar da karşımıza çıktı. Günümüzde toplum olarak daha çok fast-food ... -
Mutfakta Bilim Var-13: Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Bir Yaşam: Mutlu İnsanlar
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Değerli okurlarım acısıyla ve tatlısıyla bir senenin de sonuna geldik. Hepimizin bildiği üzere COVID 19 gibi büyük bir badireyi tüm dünya olarak atlattık. Pandemi süreci her şeyin başının ve başlangıcının sağlık olduğunu ... -
Mutfakta Bilim Var-14: Yemek Hazırlamanın Püf Noktası: Standart Tarifler
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Bana yemek hazırlamada en önemli unsur nedir diye soracak olursanız, her şeyden önce tarif olduğunu söyleyebilirim. Biz bu reçetelere standart tarifler diyoruz. Yeni bir yemek yapmak istediğimiz ve reçetesini araştırdığımız ... -
Mutfakta Bilim Var-15: Mutfak Köpükleri
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Köpük dediğimizde aslında ilk aklımıza gelen sabun köpüğüdür. Ancak mutfaklarımızda köpük oluşturarak birçok yiyeceği ve içeceği hazırlamamız mümkün. Mutfakta bilerek ya da bilmeyerek bilimsel alt yapısı olan farklı ... -
Mutfakta Bilim Var-16: Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin bildiği gibi on bir ay boyunca devam eden beslenme düzenimiz, Ramazan ayının girmesi ile baştan sona değişebilmektedir. Ramazan orucunu tutmaya başladığımızda, metabolizmamız bu yeni düzene adapte olmakta ... -
Mutfakta Bilim Var-17: Eski Ramazanlar ve Mutfak Kültürümüz
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım eski ramazanlar dediğimde çok fazla abarttığımı ve nostalji yaptığımı düşünebilirsiniz. Tabii ki günümüz ramazanları da çok güzel ve dolu dolu geçmiyor değil. Ancak bazen geçmişten günümüze miras olarak ... -
Mutfakta Bilim Var-1: Oksidan ve İçme Sularımızdaki Kanserojen Asbest Tehlikesi
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2021)Bir Gıda Bilimi ve Teknolojisi Uzmanı olarak ‘’oxidane’’ adlı kimyasalın kullanımının tamamen yasaklanmasını mümkün olmadığı durumlarda çok sıkı kontrolünün sağlanması gerektiğini düşünüyorum. -
Mutfakta Bilim Var-2: GDO’lu Gıdalara Dikkat! İnsanlığın sonu mu geliyor?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ne demek önce onu yanıtlayalım isterseniz. Her canlı organizmanın (mikrop, bitki, hayvan, insan vs.) hücrelerinde bazı kodlar vardır. Bunlara biz gen diyoruz. Örneğin cinsiyetimiz, ... -
Mutfakta Bilim Var-3: Çiğ Beslenmek (Raw Food) Doğru mu? Yanlış mı?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Öncelikli olarak çiğ beslenmenin ne olduğundan başlamanın yararlı olacağını düşünüyorum. Çiğ beslenme batı dünyasında başlamış, tüm dünyaya yayılmış ve öze dönüşü savunan bir akım veya yaklaşımdır. Bu yaklaşım, atalarımızın ... -
Mutfakta Bilim Var-4: Aman Dikkat! Mutfak Kazaları Nasıl Engellenir?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Mutfak kazalarının nedenleri nelerdir? Öncelikle ondan başlamakta yarar var. Size baştan şunu söyleyebilirim. Mutfak kazalarının yüzde ellisini kolaylıkla önleyebiliriz ve yüzde doksan sekizini önlemek için ise biraz ... -
Mutfakta Bilim Var-5: Gizemli Dünyanın Armağanı: Baharatlar
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Değerli okurlarım Baharat diye bir ülke adı duydunuz mu? Duymadıysanız söyleyeyim: Evet bir ülkenin resmi adı BHARAT. Hindistan’da Hintliler ülkelerine Hindistan demezler. Kendi dillerinde ülkelerinin adı Bharat’tır. Tarihin ... -
Mutfakta Bilim Var-6: Dünyada Kıtlık ve Obezite Paradoksu
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Gıdalarımız açısından gelecek 50 yılda bizleri neler bekliyor? Öncelikle onu yanıtlamakta yarar var diye düşünüyorum. Bence geleceği tahmin etmenin en güvenilir yolu şimdiye odaklanmaktır. Her düşünce şimdi de başlar. ... -
Mutfakta Bilim Var-7: Beslenme şeklimizi değiştirerek Alzheimer hastalığı riskini azaltabilir miyiz?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Değerli okurlarım tüm yapılan gayretli çalışmalara rağmen Alzheimer hastalığının tedavisinde maalesef henüz başarı sağlanamamıştır. Bu nedenle Alzheimer hastalığında koruyucu yaklaşımlar çok önemli olmaktadır. Alzheimer ... -
Mutfakta Bilim Var-8: Yapay et gerçekte nedir? Ne değildir?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Yakın zamanda İhlas Haber Ajansı benden yapay etle ilgili bir demeç istemişti. Onlara konuyla ilgili dilimin döndüğünce bir şeyler aktarmaya çalıştım. Konuyu daha çok bilimsel ve teknik boyutuyla değerlendirdim. Bu yazımla ... -
Mutfakta Bilim Var-9: Tarihin gidişatını yalnız savaşlar mı değiştirir? Yoksa bir sebze de değiştirebilir mi?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Okullarda tarih dersi almayanımız yoktur. Çoğunluğumuz benim gibi tarihi ilginç bulmuş ve sevmiştir. Size şimdi şunu sormak isterim. Bir sebze tarihin gidişatını değiştirebilir mi? Evet dersem size. Bana “saçmalama hocam” ... -
Mutfakta Bilim Var-Ağustos 2023: Neden Fransız Mutfağı daha fazla gelişmiş?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım, Fransız tarihine göz ucuyla şöyle bir baksak bile, bir tarafta ihtişamı diğer tarafta ise yoksulluk ve kaosu çok rahat görebiliriz. Bu nedenle Fransa ziyaretçilerini her zaman farklı kültürü ve özellikle ...