Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler
Abstract
Gıda mühendisliğinde temel işlemler; çeşitli gıdaların hazırlanması sırasında uygulanan genel işlemleri ifade etmektedir. Gıda üretiminde kullanılan temel işlemler
sayesinde ham maddeler tüketilebilecek hâle getirilir, bileşeninde bulunan zararlı,
sindirimi zorlaştırıcı maddeler ve mikroorganizmalar yok edilir, sağlıklı şekilde gıdaların saklama süreleri arttırılır, taşınması kolaylaştırılır ve yeni ürünlerin geliştirilmesi
sağlanır. Gıda temel işlemlerinin iyi şekilde anlaşılabilmesi için öncelikli olarak birimlerin, boyutların, ısı ve kütle transfer mekanizmalarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu amaçla bu bölümde kütle, ağırlık, hacim, basınç, uzunluk, yoğunluk
gibi büyüklükler ve dönüşümleri, ısı transfer mekanizmaları ve gıdaların işlenmesinde akışkan, akış, viskozite ve akış ölçümleri hakkında temel bilgilere yer verilmiştir.