The Place of Goose Meat in Turkish Gastronomy
Abstract
Goose meat has always had a gastronomic value for both international and Turkish cuisines. The aim
of the present study is to introduce the goose meat dishes that belongs to local Anatolian cuisines, to
contribute to the recognition of the traditions of goose meat dishes, to record the goose meat dishes
as a gastronomic value and to transfer these values to the next generations. According to the results
of the present review there is not enough recordings for traditional goose meat dishes and goose meat
is not commonly used in restaurant menus. Also, despite the presence of local traditions in which
goose meat is at the center, whether these customs and activities are adequately promoted or not well
announced. As a result, these problems should be examined in a wide range from breeding to
marketing, and after solving the problems in goose breeding and eliminating technical deficiencies,
it is recommended to carry out tourism activities to increase the recognition of the goose meat, which
has an important gastronomic value for Turkish cuisine. Kaz eti gerek uluslararası mutfaklar gerekse Türk mutfağında geleneksel olarak kullanılan bir besin
olarak her daim gastronomik bir değer taşımıştır. Bu çalışmanın amacı, Yöresel Anadolu
mutfaklarında yer alan kaz eti yemeklerini tanıtmak, kaz eti yemeklerine ait sürdürülen geleneklerin
tanınmasına katkıda bulunmak ve Gastronomik bir değer olarak kaz eti yemeklerini kayıt altına alarak
gelecek kuşaklara bu değerlerin aktarılmasını sağlamaktır. Yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye
genelinde geleneksel kaz eti yemeklerinin ve kaz etinin pişirme tekniklerinin bilinmesi için yeterli
kayıt olmadığı, restoran menülerinde kaz etine rastlanmadığı, kaz etinin merkezinde bulunduğu
yöresel geleneklerin varlığına rağmen bu gelenek ve etkinliklerin yeterli düzeyde tanıtımının
yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak konunun yetiştiricilikten pazarlamaya kadar geniş bir
yelpazede incelenmesi gerektiği, kaz yetiştiriciliğinde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve
teknik eksikliklerin giderilmesi sonrasında Türk mutfağı için gastronomik bir değer olan kaz etinin
tanınırlığının arttırılması için turizm faaliyetlerinde bulunulması önerilmektedir.