dc.description.abstract | Bir şefin hazırladığı yemeğin tadı, lezzeti, görselliği gibi tüm özelliklerini bütüncül bir
bakış açısıyla değerlendirmesi gerekmektedir. Bu bakış açısı da gastronomi alanının
mühendislik bilgi, beceri ve deneyimlerine açılması ile mümkün olacaktır. Yemeğin
mühendislikle ilişkisinin gözler önüne serilmesi ve bir şefin mühendislik becerilerini
kullanarak yemek üretme süreçlerini yönetmesi en önemli kazanımların başında
gelmektedir. Yemeğin kalitesi ve lezzeti üretim süreçlerine bağlıdır ve bu nedenle bir şef,
mühendislik bilimini kullanarak üretim süreçlerini geliştirebilmelidir. Aslında yemek
hazırlama süreci bir mühendislik sürecidir ve reçetelerin; süreç yönetimi, hazırlama
işlemleri, pişirme işlemleri gibi bileşenlerin etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.
Bu süreçlerin doğru bir şekilde yönetilebilmesi için yiyeceğin fiziksel, kimyasal, biyolojik
ve termodinamik özelliklerine dikkat edilmelidir. Tüm bu nedenlerden dolayı bir şefin
gastronomi mühendisliği alanında kendini geliştirmesi kaçınılmazdır. Teknolojideki
ilerlemeler pişirme süreçlerini değiştirmiş ve gıda tedarik zincirini küresel hâle getirmiştir.
Sonuç olarak bu bölümde; gastronomi mühendisliğinin ne olduğu, gastronomi
mühendislerinin ne iş yaptığı, yiyeceklerin mühendislik prensiplerine dayalı bir şekilde
üretilmesi ve gastronomi mühendisliğinin bileşenleri konularına kısaca değinilmiştir. | en_US |