Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğan, Murat
dc.contributor.authorVatandost, E. Gamze
dc.date.accessioned2023-08-08T17:24:54Z
dc.date.available2023-08-08T17:24:54Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.issn2791-7207
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/5218
dc.description.abstractGıda çalışmaları, bilim, sanat, tarih, toplum ve diğer alanlarda yiyecek ve onun çeşitli yönlerinin eleştirel olarak incelenmesi olarak tanımlanabilir. Küresel salgınlar, kuraklıklar, savaşlar ve diğer faktörler, yiyecek arzının güvence altına alınmasında zorluklar yaratmış ve bu da gıda egemenliği kavramını ön plana çıkarmıştır. Bu çalışmada gıda çalışmaları alanında yeni bir yaklaşım olan gıda egemenliğinin gastronomiyle ilişkisinin ve öneminin araştırması amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak, yiyecek sistemleri açıklanmış, ardından gıda egemenliği ile ilgili bulgular yorumlanmış ve tartışılmıştır. Sanayi devriminden önce gıda sistemi çoğunlukla yerel düzeyde olmuştur. Ancak 1980'lerden sonra liberalleşme ve uluslararasılaşmanın ortaya çıkmasıyla birlikte, gelişmekte olan ülkeler gıda egemenliğinde bir düşüş yaşamaya başlamıştır. Bulgulara uygulanan içerik analizi sonucunda, gıda egemenliği ile gastronomi arasındaki ilişkinin üç alt teması belirlenmiştir: (1) yerelleşmiş gıda sistemleri ve yerel mutfak kültürlerinin korunması; (2) sağlıklı beslenme tarzları ve Yavaş Gıda hareketi ve (3) doğayla uyumlu ekosistemler ve sürdürülebilir gastronomidir. Gıda egemenliği ile gastronomi arasındaki ilişki incelendiğinde, gıda egemenliğinin uluslararası şirketlere devredilmesiyle oluşan yeni liberal düzenin sadece toplum üzerinde ekonomik sonuçları olmadığı, aynı zamanda söz konusu ülkelerin yerel yemek kültürlerini olumsuz etkileyerek gastronomilerinde negatif değişikliklere yol açtığı açıktır. Sonuç olarak, ülkelerin gastronomik kültürlerinin yakın bir gelecekte yok olma tehlikesi mevcuttur.en_US
dc.description.abstractFood studies can be defined as the critical examination of food and its various aspects in fields such as science, art, history, society, and others. Current global epidemics, droughts, wars, and other factors have posed challenges in ensuring food supplies, thereby highlighting the concept of food sovereignty. This study is aimed at investigating the relationship and importance of food sovereignty, which is a new approach in the field of food studies, with gastronomy. The content analysis method, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. Initially, food systems were explained, followed by the interpretation and discussion of findings regarding food sovereignty. Before the industrial revolution, the food system was primarily local. However, with the advent of liberalization and internationalization after 1980, developing countries started experiencing a decline in their food sovereignty. As a result of the content analysis applied to the findings, three sub-themes of the relationship between food sovereignty and gastronomy were determined: (1) localized food systems and preservation of local culinary cultures; (2) good nutrition styles and the Slow Food movement; and (3) ecosystems compatible with nature and sustainable gastronomy. When examining the relationship between food sovereignty and gastronomy, it becomes evident that the new liberal order resulting from the transfer of food sovereignty to international corporations has not only had economic repercussions on society but has also adversely affected the local food cultures of the countries involved, leading to negative changes in their gastronomy. Overall, there is an imminent risk of these countries' gastronomic cultures disappearing shortly.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGülizar CENGİZen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectGıda Çalışmalarıen_US
dc.subjectGıda Egemenliğien_US
dc.subjectGıda Sistemlerien_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectFood Studiesen_US
dc.subjectFood Sovereigntyen_US
dc.subjectFood Systemsen_US
dc.titleGıda Çalışmalarında Yeni Yaklaşım: Gıda Egemenliğien_US
dc.title.alternativeA New Approach in Food Studies: Food Sovereigntyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofOcak: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi (Turkic Culinary Culture Research)en_US
dc.departmentGüzel Sanatlar Fakültesien_US
dc.authorid0000- 0001-6391-4887en_US
dc.authorid0000- 0002-4514-2227en_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage12en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorDoğan, Murat
dc.contributor.institutionauthorVatandost, E. Gamze


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess