ORCID "0000-0001-6391-4887" Güzel Sanatlar Fakültesi için listeleme
-
Mutfakta Bilim Var-Eylül 2023: Lütfen Yemeğimi Eleştir(me)!
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin malumu olduğu üzere TV’de gezinirken yemek yarışmalarına rastlamayanımız yoktur. Bir kısmımız bu programlardaki acımasız ve kendini bilmez eleştirileri gördükçe kahrolmaktadır. Aslında insanımızın eleştiri ... -
Mutfakta Bilim Var-Haziran 2023: Kurban Bayramında Mutfakta Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Malumunuz Kurban Bayramını haziran ayı içinde idrak ediyoruz. Ramazan Bayramında olduğu gibi Kurban Bayramı da mutfaklarımızı, beslenme düzenimizi ve yemek alışkanlıklarımızı etkileme potansiyeline sahip. Bunun yanında ... -
Mutfakta Bilim Var-Haziran 2024: Lezzetin Gizemi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Değerli okurlarım hepimizin malumu olduğu üzere anne karnında başladığımız lezzet yolculuğuna, anne sütü ile devam ettik ve tüm hayatımız süresince de devam edeceğiz. Yazımın başlığına lezzetin gizemi diyerek aslında ... -
Mutfakta Bilim Var-Kasım 2023: Lezzetin bilimi de olur mu?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Temel bilimlerden sayılan fiziğin, kimyanın ve biyolojinin bilimi olur da, lezzetin de bilimi olmaz mı? Bence insanoğlunun on binlerce yıldır vazgeçemediği lezzetin de bilimi olur. Sizlere bununla ilgili bilimsel ... -
Mutfakta Bilim Var-Mart 2023 : Tuğrul Şavkay (1951-2003) Türkiye Gastronomisinin Büyük ustası
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Son iki yazımda, gastronomi alanına büyük katkılar sağlamış ve yiyecek ve içecek sektörünü dönüştürmüş Fransız gastronom ve şefler Escoffier ve Carême’den bahsetmiştim. Bu yazının konusu ise Türkiye’nin öncü ve en önemli ... -
Mutfakta Bilim Var-Mayıs 2023: Meyve ve Sebze Tüketiminin Önemi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)İnsanlık tarihi incelendiğinde ilk ve en önemli besin maddelerinin başında her zaman sebze ve meyve çeşitleri gelmiştir. Mayıs ayı içindeyiz baharla birlikte mevsim meyve ve sebzeleri daha da bollaşacak ve tazesini tüketme ... -
Mutfakta Bilim Var-Ocak 2024: Marie-Antoine Carême (1784-1833) Şeflerin Kralı ve Kralların Şefi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Geçen yazımda Fransız Mutfağının Dünya Mutfakları arasından sıyrılarak üst sıralara yerleşmesinde önemli kilometre taşlarından biri olan Şef Auguste Escoffier’i (Agust Eskofier) yazmıştım. Diğer önemli şahsiyet ise ... -
Mutfakta Bilim Var-Şubat 2023 : Şifa kaynağı kefir
Doğan, Murat (İGÜ Yayınları, 2024)Malumunuz son yıllarda toplum olarak birçok salgın hastalıkla savaştık. Son haftalarda artışı görülen üst solunum yolu hastalıkları ve yeni koronavirüs enfeksiyonu olan JN1 varyantı gündemde. Salgın şeklinde ilerleyen ... -
Mutfakta Bilim Var-Temmuz 2023: Mutfağın Akıllısı Olur mu?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin malumu olduğu üzere son günlerde yapay zekâ çokça konuşulur oldu. Yapay zekâ tüm alanlarda olduğu gibi yakın bir gelecekte mutfaklarımızı da etkileyecek gibi duruyor. Yapay zekâyı ve robotik sistemleri de ... -
Mutfakta Bilim Var-Temmuz 2024: Élie Metchnikoff (1845-1916) Probiyotik Gıdaların Öncüsü
Doğan, Murat (İGÜ Yayınları, 2024)Değerli okurlarım, Pasteur’ü tanımayanımız var mı? Şeklinde sorsam. Öyle şey olur mu? Tabi ki tanıyoruz dersiniz. Aynı soruyu Metchnikoff için sorsam! Muhtemelen birçoğumuz tanımayız cevabını verecektir. O zaman hemen ... -
Mutfakta Sağlık-Culinary Medicine
Doğan, Murat (İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2024)Culinary Medicine nedir? Kısaca tanımlar mısınız? Hipokrat “Gıdanız ilacınız olsun” yaklaşımı ile gıda ve sağlık arasındaki ilişkiye odaklanarak sağlıklı gıda üretiminin ve mutfağın önemini vurgulamıştır. Günümüzde uzman ... -
Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi
Doğan, Murat; İkibudak, Ece Nur (Bayram KANCA, 2023)Avrupa'dan Afrika'ya ve oradan Asya'ya kadar olan geniş bir coğrafyada yaklaşık bin yıl ve üç kıtayı etkilemiş olan Roma sanatı; resim, mermer, mozaik, gümüş ve bronz eserler, toprak kaplar da dâhil birçok gastronomi ... -
Stratejik Yönetim Uygulamaları
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızlı sanayileşme, kadınların iş yaşamına katılımının artması ve böylece ev dışında yemek yeme olgusunda görülen çok hızlı artış, toplu beslenme hizmetlerinin halk sağlığı açısından ... -
There's Science in the Kitchen-July 2024: Élie Metchnikoff (1845-1916) Pioneer of Probiotic Foods
Doğan, Murat (İGÜ Yayınları, 2024)Dear readers, is there anyone who doesn't know Pasteur? If I asked this question, you would surely respond, "Of course we know him." Now, if I asked the same question about Metchnikoff, many of us would probably say we ... -
Toplam Kalite Yönetimi
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Catering hizmeti veren işletmelerin sektörel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için Toplam Kalite Yönetimi yaklaşımını benimsemesi ve uygulaması gerekmektedir. Toplam Kalite Yönetim Sistemi; Kalite Kontrol veya Son ... -
Toplu Beslenme Mutfaklarında İş Sağlığı ve Güvenliği
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Diğer sektörlerde olduğu gibi catering sektöründe de iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle sorunlar yaşamaktadır. Mutfaklarda bir işin doğru yapılması, onun aynı zamanda güvenli bir şekilde yapılmasını da ... -
Yeşil Mutfak, Sürdürülebilirlik ve Gastronomi
Doğan, Murat (Eray Yayınları, 2023)1929 yılında patlak veren Büyük Buhran sonrası yaşanan ekonomik sorunların aşılabilmesi için gelişmiş ülkeler, sanayileşmeye ve üretime odaklanmıştır. Bu tercih dünya ekosisteminin bozulma tehlikesini beraberinde getirmiş ... -
Yiyecek ve İçecek Sektörü Gastronomi 4.0 Uygulamalarında Bulanık Mantık
Doğan, Murat (Şırnak Üniversitesi, 2024)Endüstri 4.0, otomasyon ve gerçek zamanlı veri alışverişi ile üretim süreçlerinin verimliliği ve esnekliğinde artışı vaat etmektedir. Ayrıca kişiselleştirilmiş, hızlı ürün ve hizmetlere yönelik değişen tüketici taleplerini ... -
Yiyecek ve İçecek Sektöründe Endüstri 4.0 Uygulamaları: Gastronomi 4.0
Doğan, Murat (IKSAD CONFERENCE PLATFORM, 2023)19. yüzyılda Sanayi Devriminin getirdiği paradigma değişimi diğer alanlarda olduğu gibi gastronomi alanında da büyük değişimleri başlatmış ve standartlaşma, depolama ve nakliye koşullarının iyileştirilmesi ve çeşitli ...