İstanbul Gelişim Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi

DSpace@Gelişim, İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.




 

Güncel Gönderiler

Öğe
Enflasyonun Hisse Senedi Fiyatları Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Araştırma
(Hüzeyfe Süleyman Arslan, 2025) Bağcı, Erdem; İlhan, Bülent
Son yıllarda, makroekonomik faktörlerin hisse senetleri üzerindeki etkilerini inceleyen bilimsel çalışmaların sayısında ciddi bir artış gözlenmektedir. Bu çalışmaların sonuçlarına ilişkin bir fikir birliğinin olmadığı görülmektedir. Aynı ekonometrik modellerle, farklı zaman ve farklı ülkelerde farklı sonuçların elde edildiği gözlenmektedir. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen bulguların, ülkeler arasında neden farklılık gösterdiğine dair çalışmaların yapılmadığı gözlenmiştir. Bu çalışma, literatürdeki bu eksikliği gidermek üzere hazırlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, enflasyonun hisse senetleri üzerindeki etkilerinin farklılaşması; ülkelerin makroekonomik yapısı, para politikaları, finansal piyasaların gelişmişliği ve yatırımcı davranışları gibi faktörlerle açıklanabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde, yatırımcıların enflasyona karşı koruma sağlamak amacıyla hisse senetlerine yönelmesi daha olasıdır. Gelişmekte olan ülkelerde ise yüksek enflasyon, piyasalarda belirsizliği artırarak yatırımcı güvenini sarsabilir. Finansal piyasaların daha sığ olması ve enflasyona karşı yeterli koruma sağlayacak araçların eksikliği nedeniyle yatırımcılar genellikle döviz veya altın gibi alternatiflere yönelirler. Bu da hisse senedi piyasalarının daha dalgalı olmasına ve enflasyon arttığında düşüş eğilimi göstermesine neden olabilir. Bu durumda, ülkelerin kendine özgü yapıları incelenmeden, ekonometrik modellerle elde edilen, makroekonomik faktörlerin hisse senetleri üzerindeki etkilerinin genelleştirilmesi doğru sonuçlar sunmayacaktır. Bu durumda, ekonometrik modellerle tespit edilen sonuçların genelleştirilmeden önce, ülkelere özgü verilerin toplanması ve bulgular ile birlikte yorumlanması önem arz etmektedir.
Öğe
The Necessity of A Collaborative Communication Model: An Analysis in The Context of The Concepts of Convergence, Collective Intelligence and Participatory Culture
(Deniz Yengin, 2025) Büyükbingöl, Abdulkadir
Communication capability, as well as air and water distribution, are vital for those stranded in devastating disasters such as earthquakes. Therefore, communication tools, especially social media, play a critical role in saving lives during disasters. In addition to this role, the fact that the media can also mediate a significant amount of disinformation causes it to be positioned as a problematic area. The current study discusses the necessity of a collaborative communication model that can be used against disinformation that can disrupt communication during disasters. Thus, it is aimed to provide a conceptual contribution to the development of a communication model that will have a positive impact on the success of crisis management. In the study conducted with the literature review technique, one of the qualitative research methods, the collected data were grouped and analyzed in a way to obtain a real result. According to the results, crisis management is significantly affected by disinformation anxiety. This anxiety prevents social media from being seen as a reliable source of information. In addition, commercial conflicts of interest also prevent the necessary collaborations in times of disaster. The necessity of a collaborative communication model emerges in order for the information and communication technological infrastructure to be used effectively by all segments of society in case of disaster.
Öğe
Vegan Cheese versus Regular Cheese: A Nutritional and Cytotoxic Assessment
(Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2025) Durak, Sermin; Demirci, Ayşe Nur; Çavdar, Aleyna; Yılmazer, Yasemin; Andaç, Serap; Tekiner, İsmail Hakkı
Consumers are shifting to a plant-based lifestyle worldwide as more sustainable and healthier alternatives. However, despite the increasing popularity of plant-based vegan products, scientific evidence on their nutritional quality and health effects is still lacking. This study assessed the nutritional and cytotoxic characteristics of the vegan and regular cheese varieties sold in the retail markets in Istanbul, Türkiye in terms of total protein content, amino acid profile, vitamin B, calcium, and in vitro cytotoxicity using Kjeldahl, LC-MS/MS, HLPC, ICP-MS, and in vitro MTS assay, respectively. Our findings showed that the protein content in the regular cheese varieties was 20.7%, while it was 13.3% in vegan tofu only. The ratio between essential and non-essential amino acids in the regular and vegan tofu cheeses was 36.0/64.0 and 38.0/62.0, respectively. Vitamins B6, B9, and B12 were detected in none of the varieties, and calcium levels were found to be 568.1 in the regular cheeses and 17.8 mg/100 g in the vegan cheeses. Besides, in vitro, MTS assay demonstrated that regular cheese Roquefort and vegan varieties significantly decreased the cell viability of the HTC-116 human colon cancer cell line. Overall, the current research highlights the need for a comprehensive evaluation of the vegan cheese types better to understand their nutritional, pre- and clinical toxicity, and bioavailability characteristics in a dose and time-dependent manner using advanced techniques and improving the nutritional quality of vegan products remains a challenge for the food industry.
Öğe
Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi : Menü Planlama ve Standart Reçeteler
(ATLAS AKADEMİK BASIM YAYIN DAĞITIM TİC. LTD. ŞTİ., 2018) Doğan, Murat
Catering hizmetlerinde menü, çok önemli bir üretim planlama aracıdır. Öyle bir planlama aracıdır ki işletmenin tüm bölümlerini ilgilendirir. Planlanan menüye göre yer seçilir ve dizayn edilir. Mutfak ekipmanları menüye göre alınır. Hammaddelerin satın alınması menüye göre planlanır. Çalışan, menüye göre işe alınır. Üretim planı yine menüye göre yapılır. Servis düzeni menüye göre belirlenir. Kısacası catering hizmetleri için menü, önemli ve vazgeçilmez bir rehberdir. Bunun yanında menüler işletmeler için müşterilerin istek ve beklentilerini karşılayabilecek satış ve pazarlama aracıdır. Menüler sadece yemek listeleri değildir. Müşteriler ve özellikle potansiyel müşteriler için imaj ve iletişim aracıdır.
Öğe
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi: Aylık E-Bülten (Temmuz 2025)
(İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University, 2025) İstanbul Gelişim Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi
Laboratuvardan Kliniğe Her Yönüyle qPCR Analizler Eğitimi Eğitim Süresi: 30 Saat Eğitmen: Dr. Öğr. Üyesi Onur Dirican (İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Hizmetler Meslek Yüksekokulu, Patoloji Laboratuvar Teknikleri) Bu eğtm, akademk araştırmalar ve klnk uygulamalarda yaygın olarak kullanılan qPCR (Quanttatve Polymerase Chan Reacton) chazıyla gerçekleştrlen analz süreçlern kapsamlı bçmde ele almaktadır. Katılımcılar, qPCR chazının şleyş, kullanım teknkler, ver analz ve yorumlaması konularında detaylı blg ednrken, yöntemn farklı uygulama alanları da örneklerle açıklanacaktır. Program; moleküler byoloj, genetk, byoteknoloj ve tıbb laboratuvar alanlarında çalışan uzmanlar, tıp, eczacılık, veternerlk ve byoloj alanlarında lsansüstü eğtm gören öğrencler, moleküler tanı süreçlerne lg duyan araştırmacılar, akademsyenler ve Ar-Ge profesyoneller çn özel olarak hazırlanmıştır. Eğtm başarıyla tamamlayanlara Eğtm Sertfkası verlecektr.