İstanbul Gelişim Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi
DSpace@Gelişim, İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

Güncel Gönderiler
Enflasyonun Hisse Senedi Fiyatları Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Araştırma
(Hüzeyfe Süleyman Arslan, 2025) Bağcı, Erdem; İlhan, Bülent
Son yıllarda, makroekonomik faktörlerin hisse senetleri üzerindeki etkilerini
inceleyen bilimsel çalışmaların sayısında ciddi bir artış gözlenmektedir. Bu
çalışmaların sonuçlarına ilişkin bir fikir birliğinin olmadığı görülmektedir. Aynı
ekonometrik modellerle, farklı zaman ve farklı ülkelerde farklı sonuçların elde
edildiği gözlenmektedir. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen bulguların, ülkeler
arasında neden farklılık gösterdiğine dair çalışmaların yapılmadığı gözlenmiştir. Bu
çalışma, literatürdeki bu eksikliği gidermek üzere hazırlanmıştır. Bu çalışmanın
sonucunda, enflasyonun hisse senetleri üzerindeki etkilerinin farklılaşması; ülkelerin
makroekonomik yapısı, para politikaları, finansal piyasaların gelişmişliği ve
yatırımcı davranışları gibi faktörlerle açıklanabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde,
yatırımcıların enflasyona karşı koruma sağlamak amacıyla hisse senetlerine
yönelmesi daha olasıdır. Gelişmekte olan ülkelerde ise yüksek enflasyon, piyasalarda
belirsizliği artırarak yatırımcı güvenini sarsabilir. Finansal piyasaların daha sığ
olması ve enflasyona karşı yeterli koruma sağlayacak araçların eksikliği nedeniyle
yatırımcılar genellikle döviz veya altın gibi alternatiflere yönelirler. Bu da hisse
senedi piyasalarının daha dalgalı olmasına ve enflasyon arttığında düşüş eğilimi
göstermesine neden olabilir. Bu durumda, ülkelerin kendine özgü yapıları
incelenmeden, ekonometrik modellerle elde edilen, makroekonomik faktörlerin hisse
senetleri üzerindeki etkilerinin genelleştirilmesi doğru sonuçlar sunmayacaktır. Bu
durumda, ekonometrik modellerle tespit edilen sonuçların genelleştirilmeden önce,
ülkelere özgü verilerin toplanması ve bulgular ile birlikte yorumlanması önem arz
etmektedir.
The Necessity of A Collaborative Communication Model: An Analysis in The Context of The Concepts of Convergence, Collective Intelligence and Participatory Culture
(Deniz Yengin, 2025) Büyükbingöl, Abdulkadir
Communication capability, as well as air and water distribution, are vital for those
stranded in devastating disasters such as earthquakes. Therefore, communication
tools, especially social media, play a critical role in saving lives during disasters. In
addition to this role, the fact that the media can also mediate a significant amount
of disinformation causes it to be positioned as a problematic area. The current study
discusses the necessity of a collaborative communication model that can be used
against disinformation that can disrupt communication during disasters. Thus, it is
aimed to provide a conceptual contribution to the development of a communication
model that will have a positive impact on the success of crisis management. In the
study conducted with the literature review technique, one of the qualitative research
methods, the collected data were grouped and analyzed in a way to obtain a real
result. According to the results, crisis management is significantly affected by
disinformation anxiety. This anxiety prevents social media from being seen as a
reliable source of information. In addition, commercial conflicts of interest also
prevent the necessary collaborations in times of disaster. The necessity of a
collaborative communication model emerges in order for the information and
communication technological infrastructure to be used effectively by all segments
of society in case of disaster.
Vegan Cheese versus Regular Cheese: A Nutritional and Cytotoxic Assessment
(Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2025) Durak, Sermin; Demirci, Ayşe Nur; Çavdar, Aleyna; Yılmazer, Yasemin; Andaç, Serap; Tekiner, İsmail Hakkı
Consumers are shifting to a plant-based lifestyle worldwide as more sustainable and healthier
alternatives. However, despite the increasing popularity of plant-based vegan products, scientific
evidence on their nutritional quality and health effects is still lacking. This study assessed the
nutritional and cytotoxic characteristics of the vegan and regular cheese varieties sold in the retail
markets in Istanbul, Türkiye in terms of total protein content, amino acid profile, vitamin B,
calcium, and in vitro cytotoxicity using Kjeldahl, LC-MS/MS, HLPC, ICP-MS, and in vitro MTS
assay, respectively. Our findings showed that the protein content in the regular cheese varieties was
20.7%, while it was 13.3% in vegan tofu only. The ratio between essential and non-essential amino
acids in the regular and vegan tofu cheeses was 36.0/64.0 and 38.0/62.0, respectively. Vitamins B6,
B9, and B12 were detected in none of the varieties, and calcium levels were found to be 568.1 in the
regular cheeses and 17.8 mg/100 g in the vegan cheeses. Besides, in vitro, MTS assay demonstrated
that regular cheese Roquefort and vegan varieties significantly decreased the cell viability of the
HTC-116 human colon cancer cell line. Overall, the current research highlights the need for a
comprehensive evaluation of the vegan cheese types better to understand their nutritional, pre- and
clinical toxicity, and bioavailability characteristics in a dose and time-dependent manner using
advanced techniques and improving the nutritional quality of vegan products remains a challenge
for the food industry.
Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi : Menü Planlama ve Standart Reçeteler
(ATLAS AKADEMİK BASIM YAYIN DAĞITIM TİC. LTD. ŞTİ., 2018) Doğan, Murat
Catering hizmetlerinde menü, çok önemli bir üretim planlama aracıdır. Öyle bir
planlama aracıdır ki işletmenin tüm bölümlerini ilgilendirir. Planlanan menüye göre
yer seçilir ve dizayn edilir. Mutfak ekipmanları menüye göre alınır. Hammaddelerin
satın alınması menüye göre planlanır. Çalışan, menüye göre işe alınır. Üretim planı
yine menüye göre yapılır. Servis düzeni menüye göre belirlenir. Kısacası catering
hizmetleri için menü, önemli ve vazgeçilmez bir rehberdir. Bunun yanında menüler
işletmeler için müşterilerin istek ve beklentilerini karşılayabilecek satış ve pazarlama
aracıdır. Menüler sadece yemek listeleri değildir. Müşteriler ve özellikle potansiyel
müşteriler için imaj ve iletişim aracıdır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi: Aylık E-Bülten (Temmuz 2025)
(İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University, 2025) İstanbul Gelişim Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi
Laboratuvardan Kliniğe Her Yönüyle qPCR Analizler Eğitimi
Eğitim Süresi: 30 Saat Eğitmen: Dr. Öğr. Üyesi Onur Dirican (İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Hizmetler Meslek Yüksekokulu, Patoloji Laboratuvar Teknikleri) Bu eğtm, akademk araştırmalar ve klnk uygulamalarda yaygın olarak kullanılan qPCR (Quanttatve Polymerase Chan Reacton) chazıyla gerçekleştrlen analz süreçlern kapsamlı bçmde ele almaktadır. Katılımcılar, qPCR chazının şleyş, kullanım teknkler, ver analz ve yorumlaması konularında detaylı blg ednrken, yöntemn farklı uygulama alanları da örneklerle açıklanacaktır. Program; moleküler byoloj, genetk, byoteknoloj ve tıbb laboratuvar alanlarında çalışan uzmanlar, tıp, eczacılık, veternerlk ve byoloj alanlarında lsansüstü eğtm gören öğrencler, moleküler tanı süreçlerne lg duyan araştırmacılar, akademsyenler ve Ar-Ge profesyoneller çn özel olarak hazırlanmıştır. Eğtm başarıyla tamamlayanlara Eğtm Sertfkası verlecektr.