Yazar "Turan, Emre" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yeni bir kavram: Gastronomi edebiyatı(İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024) Turan, EmreGastronomi, yemeği anlamak üzerine kurulu bir alandır. İçerisinde pek çok disiplini barındırır. Edebiyat ise roman, şiir, deneme, tiyatro gibi yazılı ve sözlü anlatılarla duyguları, felsefi bir düşünce etrafında aktarılmasıdır. Gastronomi ve edebiyatın ortak olarak ele aldığı pek çok tema vardır. Ayrıca Antik dönemden günümüze kadar pek çok önemli yazar, gastronomiyi eserlerinde işlemişlerdir. Nitekim, şimdiye kadar gastronomi ve edebiyat arasındaki ilişkiyle alakalı akademik çalışmalar yok denecek kadar azdır. Dünyada ve ülkemizdeki çalışmalar daha çok yemek-edebiyat çerçevesi sınırlarında, yemek yapmak, yemeği servis etmek ve yemeği yemek ele alınmıştır. Bu tez çalışması ile edebiyat ve gastronomi arasındaki ilişkinin incelenmesiyle tarih, sanat, estetik, sosyoloji, politika, ekonomi gibi hem edebiyatın hem de gastronominin ortak olduğu disiplinler yemek/gıda bağlamında anlaşılması amaçlanmıştır. Ayrıca geçmişten bugüne kadar ki önemli yazarların eserlerindeki gastronomi anlatıları çözümlenmesi, yazarların gastronomiye olan edebi bakış açılarının ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu amaç ve hedef doğrultusunda literatür taramasından yararlanılarak belirli sorular oluşturulup yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Bu 13 sorudan oluşan formlar hayatının belirli dönemlerinde yazarlık tecrübesi olan yazarlara e-posta aracılığıyla iletişmiş ve açık uçlu sorulardan cevaplar toplanmıştır. Elde edilen bilgilere veri analiz yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemi uygulanıp literatür taramasından da yararlanılarak; 5 ana tema, bu temaların altında ise toplam 15 alt tema, bu alt temalarında altında 11 alt tema daha belirlenmiştir. Sonuç olarak "gastronomi edebiyatı" kavramı yeni bir alan olarak sınırları belirlenmiş ve yazar görüşmelerinden elde edilen yorumlarla bazı yazarların bu yeni kavramının varlığına ihtiyaç ve ilgi olduğu gözlemlenmiş, bazı yazarlar içinse "gastronominin olduğu edebiyat" olarak tanımlanması yeterli görülmüştür.Öğe Kitap İncelemesi: Gıda Felsefesi(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2024) Turan, EmreEditör: Doç. Dr. Murat Doğan, Gıda Felsefesi, İstanbul, Nobel Akademik Yayıncılık, 2021, 384 s. ISBN: 978-625-439-576-5Öğe Prompt Mühendisliğinin Restoran İşletmeciliğinde Uygulama Alanları ve Gelecek Vizyonu(Ankara Bilim Üniversitesi, 2025) Doğan, Murat; Turan, EmrePrompt mühendisliği, büyük dil modellerinin istenen sonuçları üretmesini sağlamak amacıyla tasarlanan özel girişler oluşturma pratiğidir. Büyük Dil Modelleri (Large Language Models, LLMs), büyük miktarda metin veri setleri üzerinde eğitilmiş, insan dilini anlama ve üretme yeteneği geliştiren yapay zekâ modelleri olarak özetlenmektedir. Büyük Dil Modelleri (LLM’ler), ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana önemli başarılar elde etmiştir. Özetleme ve duygu analizi gibi geleneksel doğal dil görevlerinin yanı sıra, LLM’lerin kod oluşturma, insan-bilgisayar etkileşimi ve matematik problemlerini çözme gibi uygulamalara daha yakın olan pek çok alanda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Restoran işletmeciliği bağlamında, müşteri memnuniyeti, operasyonel verimlilik ve sürdürülebilirlik hedeflerinin, yapay zekâ destekli teknolojiler aracılığıyla iyileştirilmesine yönelik bir boşluk bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, prompt mühendisliğinin restoran işletmeciliğinde rezervasyon yönetimi, müşteri ilişkileri, menü tasarımı, personel eğitimi ve operasyonel verimlilik gibi alanlardaki uygulamalarını incelemek ve bu teknolojinin sektöre kazandırabileceği yenilikçi çözümleri ile gelecekteki potansiyel etkilerini ortaya koymaktır. Bu çalışmada literatür incelemesi ve sektör uygulamaları analiz edilmiş, ChatGPT’ye belirli promptlar verilerek çıktılar alınmış ve prompt mühendisliğinin restoran sektöründeki potansiyel kullanım alanları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak prompt mühendisliği ile ChatGPT gibi chatbotlara belli başlı prompt kalıpları (istenilen alanda bilgi transferi sağlandığında) restoran sektöründe uygulanabileceği anlaşılmıştır. Bu sayede restoranlar, menülerini kişiselleştirebilir, talep tahmini gerçekleştirebilir, sürdürülebilir tedarik zinciri ve dijital müşteri etkileşimlerini optimize edebilirler.