ORCID "0000-0001-6391-4887" Güzel Sanatlar Fakültesi için listeleme
-
Biochemical Effect Mechanism of Probiotics in Gut and Evaluation of Their Effect on Allergies
Doğan, Murat (Harran University, 2021)Probiotics are natural members of the gut microbiota. In order to be effective, they must first pass through the intestinal tract alive by showing resistance to gastric acidity and bile salts, and finally colonize the ... -
Birleşmiş Milletler’in küresel beslenme ve gıda güvencesi politikalarının değerlendirilmesi
Doğan, Murat; Özaltın, Emrah (Üzeyir KEMENT, 2022)Birleşmiş Milletlere bağlı Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) küresel beslenme ve gıda güvencesi konularında çeşitli politikalar ... -
Extracellular phytase activites of lactic acid bacteria in sourdough mix prepared from traditionally produced boza as starter culture
Doğan, Murat; Tekiner, İsmail Hakkı (2020)Fermentation using Lactic Acid Bacteria (LAB) and LAB species can exhibit extracellular activi- ties such as decreasing of antinutritional factors, in particular phytic acid (PA) or phytate. The objective of this study ... -
Gastronomi Mühendisliğine Giriş
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2023)Bir şefin hazırladığı yemeğin tadı, lezzeti, görselliği gibi tüm özelliklerini bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmesi gerekmektedir. Bu bakış açısı da gastronomi alanının mühendislik bilgi, beceri ve deneyimlerine ... -
Genel Mikrobiyolojiye ve Gıda Mikrobiyolojisine Giriş
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2020)Mikrobiyoloji canlıları inceleyen biyoloji biliminin alt dalıdır. Genellikle gözle görülemeyen çok küçük canlılar olan mikroorganizmaları inceler ve insanlık yararına uygulamalar yapar. Uygulamalı bir bilim dalı olan ... -
Güvenilir Dozu, Potansiyel Toksisitesi ve Yan Etkileriyle Kara Mürver
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2020)Sambucus, Adoxaceae familyasındaki çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Genel likle halk arasında mürver olarak bilinir. Bitki Caprifoliaceae familyasının bir üyesi iken;[1] Adoxa cinsindeki bitkilerle genetik ve ... -
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2020)Gıda mühendisliğinde temel işlemler; çeşitli gıdaların hazırlanması sırasında uygulanan genel işlemleri ifade etmektedir. Gıda üretiminde kullanılan temel işlemler sayesinde ham maddeler tüketilebilecek hâle getirilir, ... -
Kahvenin Türk Gastronomi Tarihi ve Kültürü Açısından Değerlendirilmesi
Doğan, Murat (Toros Üniversitesi, 2023)Kahve bitkisi Rubiaceae ailesinin Coffea cinsinde hoş kokan beyaz çiçekli, kiraza benzeyen iki çekirdekli kırmızı meyveleri olan Tropikal bir ağaçtır. Geleneksel üretim yöntemlerinde; kahve meyveleri olgunlaştıktan sonra ... -
Menü planlama ve standart reçeteler
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Catering hizmetlerinde menü, çok önemli bir üretim planlama aracıdır. Öyle bir planlama aracıdır ki işletmenin tüm bölümlerini ilgilendirir. Planlanan menüye göre yer seçilir ve dizayn edilir. Mutfak ekipmanları menüye ... -
Mutfaklarda Yapay Zekânın Kullanımı ve Geleceği
Doğan, Murat (Ufuk Üniversitesi, 2023)Akıllı teknolojilerin en önemli unsurlarından biri olan yapay zekânın tüm özelliklerini içinde barındırmakta olan akıllı mutfaklar günümüzün ve geleceğin en önemli kavramlarından ve olgularından biri olacaktır. Günümüzde ... -
Mutfakta Bilim Var-11: Hayatın Kaynağı ve Mutfağın Vazgeçilmezi Su
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Bir hidrojen ve iki oksijen molekülünden oluşan su bir yönüyle çok basit gibi görünse de gizemli özellikleri ile dünyamızın en temel maddelerinden biri olarak yerini almıştır. Yaşamın devamının olmazsa olmazı, canlıların ... -
Mutfakta Bilim Var-12: Esnaf Lokantaları Gastronomi Kültürünün Ellerinden Kayıp Gidiyor!
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Üniversitede bir hoca arkadaşımızla esnaf lokantalarının gıda güvenliği durumlarını çalışıyoruz. Bu konuya çalışırken esnaf lokantalarının yaşadığı sorunlar da karşımıza çıktı. Günümüzde toplum olarak daha çok fast-food ... -
Mutfakta Bilim Var-13: Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Bir Yaşam: Mutlu İnsanlar
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Değerli okurlarım acısıyla ve tatlısıyla bir senenin de sonuna geldik. Hepimizin bildiği üzere COVID 19 gibi büyük bir badireyi tüm dünya olarak atlattık. Pandemi süreci her şeyin başının ve başlangıcının sağlık olduğunu ... -
Mutfakta Bilim Var-14: Yemek Hazırlamanın Püf Noktası: Standart Tarifler
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Bana yemek hazırlamada en önemli unsur nedir diye soracak olursanız, her şeyden önce tarif olduğunu söyleyebilirim. Biz bu reçetelere standart tarifler diyoruz. Yeni bir yemek yapmak istediğimiz ve reçetesini araştırdığımız ... -
Mutfakta Bilim Var-15: Mutfak Köpükleri
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Köpük dediğimizde aslında ilk aklımıza gelen sabun köpüğüdür. Ancak mutfaklarımızda köpük oluşturarak birçok yiyeceği ve içeceği hazırlamamız mümkün. Mutfakta bilerek ya da bilmeyerek bilimsel alt yapısı olan farklı ... -
Mutfakta Bilim Var-16: Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin bildiği gibi on bir ay boyunca devam eden beslenme düzenimiz, Ramazan ayının girmesi ile baştan sona değişebilmektedir. Ramazan orucunu tutmaya başladığımızda, metabolizmamız bu yeni düzene adapte olmakta ... -
Mutfakta Bilim Var-17: Eski Ramazanlar ve Mutfak Kültürümüz
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım eski ramazanlar dediğimde çok fazla abarttığımı ve nostalji yaptığımı düşünebilirsiniz. Tabii ki günümüz ramazanları da çok güzel ve dolu dolu geçmiyor değil. Ancak bazen geçmişten günümüze miras olarak ... -
Mutfakta Bilim Var-Ağustos 2023: Neden Fransız Mutfağı daha fazla gelişmiş?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım, Fransız tarihine göz ucuyla şöyle bir baksak bile, bir tarafta ihtişamı diğer tarafta ise yoksulluk ve kaosu çok rahat görebiliriz. Bu nedenle Fransa ziyaretçilerini her zaman farklı kültürü ve özellikle ... -
Mutfakta Bilim Var-Aralık 2023: Auguste Escoffier (1846- 1935) Mutfak Sanatları Ustası
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Bugün size Fransız Mutfağını en diplerden alıp üst liglere çıkarılmasında çok büyük katkıları olan iki ustadan birini anlatacağım. Ustalardan biri, başlıkta gördüğünüz Şef Auguste Escoffier (Agust Eskofier) diğeri ise ... -
Mutfakta Bilim Var-Ekim 2023: Ekşi Mayalı Ekmeği Sever misiniz?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Beş altı yaşlarımda köyümüze gitmiştim. Yer sofrasına kocaman bir somun ekmek geldi. Bir parça da bana düştü. Ekmekten bir parça kopardım. Tadı İstanbul’da yediğim ekmeklere benzemiyordu. Biraz ekşi, fazlaca pişkin ve ...