Mutfakta Bilim Var-16: Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
Özet
Hepimizin bildiği gibi on bir ay boyunca devam eden beslenme düzenimiz, Ramazan ayının girmesi
ile baştan sona değişebilmektedir. Ramazan orucunu tutmaya başladığımızda, metabolizmamız bu yeni
düzene adapte olmakta zorlanmaktadır. Evet, tüm bu zorlukları atlatarak Ramazan orucunu nasıl
kolaylıkla tutabilir ve Ramazanı rahat geçirebiliriz? Anlatmaya çalıştığım handikabın bir tek
basmakalıp çözümü maalesef yok. Aslında beslenme tarzı veya diyetler kişiye özeldir. O zaman hangi
çözüm önerilerini dikkate almalıyız? İlk olarak şunu söyleyebilir. Ramazan ayı diyetlerinin enerjisi
bireylere göre değişebilir. Yani, ben günlük enerjimi iki tabak yemekle alabilirken, başka bir
arkadaşıma bir tabak yetebilir. Teorik olarak sağlıklı bir birey için ortalama günlük 2000-2500 kalori
yeterli olacaktır. İki ana öğün olan iftar ve sahur kısa aralıklarla yapıldığından sindirim sistemine
binecek yükü azaltmak için besin seçimi de çok önemlidir. Besin seçiminde ise az yağlı, az tuzlu,
basit şeker içermeyen ve bol lif içeren besin kaynakları tercih edilmelidir. Böylece gün içinde kan
şekerinin dengede kalması ve açlık ve susuzluk hissinin az olması sağlanacaktır. Bunun dışında şeker
veya kalp hastalığı olan bireylerin hekimine danışarak oruç tutmaları faydalı olacaktır. Anlattığım ve
anlatacağım tüm öneriler sağlıklı bireyler için geçerli olduğunun altını tekrar çiziyorum.
Cilt
25Sayı
3Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/4547Koleksiyonlar
- Diğer Yayınlar [36]
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: