Türkiye’deki Bebek ve Devam Formülleri ile Ek Gıdaların Etiket Bilgilerinin Değerlendirilmesi
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı piyasada satılan bebek ve devam formülleri ile ek gıdaların etiketlerinde
belirtilen besin içeriklerini değerlendirmektir. Ayrıca bebek formülleri ile anne sütü, besin değerleri
açısından karşılaştırılmıştır.
Yöntem: Bu çalışma kesitsel bir çalışma olup, İstanbul’da yer alan marketlerde bulunan bebek ve devam
formülleri ile ek gıdaların içerik bilgileri çalışmaya dahil edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya toplam 11 farklı markadan 18 çeşit bebek formülü, 10 farklı markadan 17 çeşit devam
formülü 1, 11 farklı markadan 25 çeşit devam formülü 2 ve 11 farklı markadan 79 çeşit ek gıda (%48.1’i tahıl
bazlı, %51.9’u tahıl bazlı olmayan) dahil edilmiştir. Bebek formüllerinin %11.1’i, laktoz ve %10.0’ı toplam
yağa göre; devam formüllerinin ise %48.0’ı kolin, %14.3’ü folik asit ve %4.8’i protein açısından düşük olarak
sınıflandırılmıştır. Tahıl bazlı ek gıdaların %100’ü B1 vitamini ve %100’ü sodyum, %97.4’ü yağ, %94.7’si
protein ve %73.9’u C vitamini açısından; tahıl bazlı olmayan ek gıdaların ise %100’ü A vitamini ve %80.5’i
protein açısından düşük olarak sınıflandırılmıştır. Olgun anne sütünde bebek formüllerine göre enerji,
toplam yağ ve B12 vitamini daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0.05).
Sonuç: Bebek ve devam formülleri ile ek gıdaların besin içeriklerinin tebliğlere göre genelinin uygun olduğu
saptanmıştır. Bununla birlikte devam formüllerinin özellikle kolin ve folik asit açısından, ek gıdaların ise
protein, B1 vitamini ve A vitamini açısından iyileştirilmesi faydalı olacaktır. Aim: The aim of this study was to evaluate the nutrient content of infant and follow-on formulas and
supplementary foods as stated on the labels. Additionally, infant formulas were compared with mature
breast milk. Method: This study is a cross-sectional study and the content information of infant and follow-up formulas
and complementary foods available in markets in Istanbul were included in the study.
Results: A total of 18 types of infant formula from 11 different brands, 17 types of follow-on formula 1 from
10 different brands, 25 types of follow-on formula 2 from 11 different brands, and 79 types of complementary
foods (48.1% cereal-based and 51.9% non-cereal-based) from 11 different brands were included in the study.
The infant formulas had 11.1% less lactose and 10.0% less total fat; the follow-up formulas had 48.0% less
choline, 14.3% less folic acid, and 4.8% less protein. 100% of cereal supplements were low for vitamin B1 and
100% for sodium, 97.4% for fat, 94.7% for protein, and 73.9% for vitamin C. 100% of non-cereal supplements
were low for vitamin A and 80.5% for protein. Energy, total fat, and vitamin B12 were significantly higher in
mature breast milk compared to infant formulas (p<0.05).
Conclusion: It was found that the nutrient contents of infant and follow-on formulas and supplementary
foods were generally appropriate according to the communiqués. However, it would be beneficial to improve
follow-on formulas, especially regarding choline and folic acid, and supplementary foods in terms of protein,
vitamin B1, and vitamin A.