Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBayram, Hatice Merve
dc.contributor.authorÖztürkcan, S. Arda
dc.date.accessioned2024-05-16T22:29:29Z
dc.date.available2024-05-16T22:29:29Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/7345
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı piyasada satılan bebek ve devam formülleri ile ek gıdaların etiketlerinde belirtilen besin içeriklerini değerlendirmektir. Ayrıca bebek formülleri ile anne sütü, besin değerleri açısından karşılaştırılmıştır. Yöntem: Bu çalışma kesitsel bir çalışma olup, İstanbul’da yer alan marketlerde bulunan bebek ve devam formülleri ile ek gıdaların içerik bilgileri çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 11 farklı markadan 18 çeşit bebek formülü, 10 farklı markadan 17 çeşit devam formülü 1, 11 farklı markadan 25 çeşit devam formülü 2 ve 11 farklı markadan 79 çeşit ek gıda (%48.1’i tahıl bazlı, %51.9’u tahıl bazlı olmayan) dahil edilmiştir. Bebek formüllerinin %11.1’i, laktoz ve %10.0’ı toplam yağa göre; devam formüllerinin ise %48.0’ı kolin, %14.3’ü folik asit ve %4.8’i protein açısından düşük olarak sınıflandırılmıştır. Tahıl bazlı ek gıdaların %100’ü B1 vitamini ve %100’ü sodyum, %97.4’ü yağ, %94.7’si protein ve %73.9’u C vitamini açısından; tahıl bazlı olmayan ek gıdaların ise %100’ü A vitamini ve %80.5’i protein açısından düşük olarak sınıflandırılmıştır. Olgun anne sütünde bebek formüllerine göre enerji, toplam yağ ve B12 vitamini daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Bebek ve devam formülleri ile ek gıdaların besin içeriklerinin tebliğlere göre genelinin uygun olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte devam formüllerinin özellikle kolin ve folik asit açısından, ek gıdaların ise protein, B1 vitamini ve A vitamini açısından iyileştirilmesi faydalı olacaktır.en_US
dc.description.abstractAim: The aim of this study was to evaluate the nutrient content of infant and follow-on formulas and supplementary foods as stated on the labels. Additionally, infant formulas were compared with mature breast milk. Method: This study is a cross-sectional study and the content information of infant and follow-up formulas and complementary foods available in markets in Istanbul were included in the study. Results: A total of 18 types of infant formula from 11 different brands, 17 types of follow-on formula 1 from 10 different brands, 25 types of follow-on formula 2 from 11 different brands, and 79 types of complementary foods (48.1% cereal-based and 51.9% non-cereal-based) from 11 different brands were included in the study. The infant formulas had 11.1% less lactose and 10.0% less total fat; the follow-up formulas had 48.0% less choline, 14.3% less folic acid, and 4.8% less protein. 100% of cereal supplements were low for vitamin B1 and 100% for sodium, 97.4% for fat, 94.7% for protein, and 73.9% for vitamin C. 100% of non-cereal supplements were low for vitamin A and 80.5% for protein. Energy, total fat, and vitamin B12 were significantly higher in mature breast milk compared to infant formulas (p<0.05). Conclusion: It was found that the nutrient contents of infant and follow-on formulas and supplementary foods were generally appropriate according to the communiqués. However, it would be beneficial to improve follow-on formulas, especially regarding choline and folic acid, and supplementary foods in terms of protein, vitamin B1, and vitamin A.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.1446001en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBebek formülüen_US
dc.subjectdevam formülüen_US
dc.subjectek gıdaen_US
dc.subjectanne sütüen_US
dc.subjectetiket bilgisien_US
dc.subjectInfant formulaen_US
dc.subjectfollow-on formulaen_US
dc.subjectcomplementary fooden_US
dc.subjectbreast milken_US
dc.subjectlabel informationen_US
dc.titleTürkiye’deki Bebek ve Devam Formülleri ile Ek Gıdaların Etiket Bilgilerinin Değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the Energy and Nutrients Contents of Infant and Follow-on Formulas and Supplementary Foods in Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Gelişim Üniversitesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-7073-2907en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-7982-6988en_US
dc.identifier.issue22en_US
dc.identifier.startpage125en_US
dc.identifier.endpage143en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorBayram, Hatice Merve
dc.institutionauthorÖztürkcan, S. Arda


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster