dc.contributor.author | Doğan, Murat | |
dc.date.accessioned | 2024-02-15T11:10:41Z | |
dc.date.available | 2024-02-15T11:10:41Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-605-033-148-6 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/7029 | |
dc.description.abstract | Mikrobiyoloji canlıları inceleyen biyoloji biliminin alt dalıdır. Genellikle gözle görülemeyen
çok küçük canlılar olan mikroorganizmaları inceler ve insanlık yararına uygulamalar yapar.
Uygulamalı bir bilim dalı olan mikrobiyoloji tıp, veteriner, ziraat ve gıda gibi birçok alanla
ilgilenmektedir. Mikrobiyoloji çeşitli alt çalışma disiplinlerine bölünmüştür. Gıda
mühendislerinin ilgi alanı olan Gıda Mikrobiyolojisi ve Gıda Biyoteknolojisinin yanı sıra
Veteriner ve Ziraat Mühendislerinin ilgi alanı olan Veteriner ve Tarım Mikrobiyolojileri de
mikrobiyolojinin alt çalışma disiplinlerindendir. Bununla birlikte incelenen
mikroorganizmaların türlerine göre araştıran alt dallar geliştirilmiştir. Bakterileri araştıran
Bakteriyoloji, virüsleri araştıran Viroloji, fungileri araştıran Mikoloji örnek olarak verilebilir.
Gıda mikrobiyolojisi adından da anlaşıldığı gibi gıdalarla mikroorganizmalar arasındaki
ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Gıdalarda bulunan veya bulanabilecek mikroorganizmaları
tanımlar, zararlı ve yararlı olanları özelliklerine göre belirler. Yararlı olanlardan starter
kültür,probiyotik vb. kullanımı üzerine çalışır. Zararlı olanlardan patojen ve toksik olanların
nasıl enfeksiyona, intoksikasyona ve zehirlenmlere neden olduklarının açıklar. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Nobel Akademik Yayınları | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Mikroorganizma Hakkında Genel Bilgiler | en_US |
dc.subject | Mikrobiyolojinin Dalları | en_US |
dc.subject | Hücre Yapılarına Göre Sınıflandırma | en_US |
dc.subject | Mikroorganizmaların İsimlendirilmesi | en_US |
dc.subject | Mikroorganizma Bulaşma Kaynakları | en_US |
dc.subject | Gıdalarda Bulunabilen Mikroorganizmalar ve Fonksiyonları | en_US |
dc.subject | Nobel Akademik Yayınları | en_US |
dc.title | Genel Mikrobiyolojiye ve Gıda Mikrobiyolojisine Giriş | en_US |
dc.type | bookPart | en_US |
dc.relation.ispartof | Gıda Mühendisliğine Giriş | en_US |
dc.department | Güzel Sanatlar Fakültesi | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-6391-4887 | en_US |
dc.identifier.startpage | 137 | en_US |
dc.identifier.endpage | 159 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Kitap Bölümü - Ulusal | en_US |
dc.institutionauthor | Doğan, Murat | |