Şarap, Önoloji ve Şarap Turizmine Genel Bir Bakış
Abstract
Amaç: Yapılan bu çalışmada şarap, Önoloji ve şarap turizmi konularına yönelik mevcut literatür
üzerinden derinlemesine inceleme yapılarak ilgili konu başlıkları hakkında bilgi verilmesi, literatürün
desteklenmesi ve yazılı doküman sayısının arttırılması amaçlanmıştır.
Kavramsal/Kuramsal Çerçeve: Çalışmada üzüm fermantasyonu ile elde edilen, yüzyıllardır birçok
toplumda var olan şarap içeceği hakkında temel bilgiler verilmiş, günümüzde şarabın gastronomi
açısından öneminin artmasıyla birlikte gittikçe yaygınlaşan Önoloji bilimi hakkında açıklamalarda
bulunulmuştur. Son olarak önemli turizm hareketlerinden biri olan şarap turizmi hakkında bilgiler aktarılmıştır.
Yöntem: Bu çalışmada literatür taraması yönteminden yararlanılmıştır.
Bulgular: İnsanlığın tarihsel serüveni incelendiğinde toplumların beslenmesinde önemli yeri bulunan
şarabın; üzüm suyu veya şırasının fermantasyonu sonucunda elde edilen alkollü bir içecek olduğu
belirtilmektedir. Şarap ile ilişkili olarak ortaya çıkan Önoloji kavramı ise şarap bilimi olarak açıklanmakta,
şarap, şarap yapımı ve şaraba dair tüm detaylarla ilgilenmektedir. Şarap turizmi ise, şaraba dair tüm
konular ile ilgili (üretim, tadım, satın alma, şaraphane, şarap rotası ve şarap müzesi ziyareti vb.) bir deneyim
yaşamak isteyen turistlerin katıldığı bir turizm türüdür. Şarap turizmi son dönemler artan bir trend ile turizm
destinasyonlarına pozitif etki sağlamaktadır.
Sonuç: Şarap, Önoloji ve şarap turizminin özel ilgi turizmi adı altında ayrılmaz bir bütün olduğu,
özellikle şarap üretimi ile ön plana çıkan turistik destinasyonlara katkı sunarak bölgesel kalkınmaya olumlu
etki yarattığı düşünülmektedir. Konuların birbirini destekler nitelikte olmasından dolayı bir bütün olarak ele
alınması gerektiği düşüncesinden hareketle turizm destinasyonlarında bu durum göz önünde
bulundurularak yatırımların gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca turizm, gastronomi gibi hizmet
endüstrisine yönelik üniversite bölümlerinde bu konulara dair derslerin verilmesinin nitelikli personel
ihtiyacının karşılanmasında da etkili olacağı düşünülmektedir. Purpose: In this study, it was aimed to provide information about the relevant topics, to support the
literature and to increase the number of written documents by making an in-depth analysis of the existing
literature on wine, oenology and wine tourism.
Conceptual/Theoretical Framework: In the study, basic information was given about the wine drink
obtained by grape fermentation, which has existed in many societies for centuries, and explanations were
made about the science of Oenology, which has become increasingly widespread with the increasing
importance of wine in gastronomy today. Finally, information about wine tourism, one of the important
tourism movements, was given.
Method: In this study, literature review method was used.
Findings: When the historical adventure of humanity is examined, wine, which has an important
place in the nutrition of societies; It is stated that it is an alcoholic beverage obtained as a result of the
fermentation of grape juice or must. The concept of oenology, which emerges in relation to wine, is
explained as the science of wine, and it deals with all the details of wine, winemaking and wine. Wine
tourism, on the other hand, is a type of tourism in which tourists who want to have an experience related
to all matters related to wine (production, tasting, purchasing, winery, wine route and wine museum visit,
etc.) participate. Wine tourism has a positive effect on tourism destinations with an increasing trend in
recent years.
Conclusion: It is thought that wine, oenology and wine tourism are an inseparable whole under the
name of special interest tourism, and it has a positive effect on regional development by contributing to
touristic destinations that stand out especially with wine production. Considering that the subjects should
be considered as a whole since they support each other, it is recommended to make investments in
tourism destinations by taking this situation into consideration. In addition, it is thought that giving lectures
on these subjects in university departments for the service industry such as tourism and gastronomy will
also be effective in meeting the need for qualified personnel.