dc.contributor.author | Doğan, Murat | |
dc.date.accessioned | 2024-01-05T12:48:28Z | |
dc.date.available | 2024-01-05T12:48:28Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.issn | 2718-1057 | |
dc.identifier.issn | 2791-7665 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/6871 | |
dc.description.abstract | Giriş ve Çalışmanın Amacı: Bu çalışma ile İslamiyet’in mukaddes kitabı Kur’an-ı Kerim’de yer
almakta olan gastronomi unsurlarının belirlenmesi ve en önemli hadis kitaplarının bir külliyatı olan Kütüb-i
Sitte bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmanın araştırma deseni nitel olmak üzere, veri toplama yöntemi olarak belge tarama
yöntemi ve ayrıca verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Belge tarama yöntemi kullanılarak
belirlenen gastronomi unsurları dikkate alınarak Kuran-i Kerim’e içerik analizi uygulanmış, unsurlar ana
temalar haline getirilmiş, frekans ve yüzde oranları hesaplanmıştır. Ayrıca Kuran-i Kerim’deki sözcük, terim
ve ifadeler üzerinden gastronomi unsurları Kütüb-i Sitte bağlamında değerlendirilmiştir.
Bulgular: Kur'an-ı Kerim’e doküman incelemesi yapılmış ve toplam 50 farklı gastronomi unsuru tespit
edilmiştir. Gastronomi unsurları dikkate alınarak Kur'an-ı Kerim’e içerik analizi uygulanmış: (1) bitkisel
yiyeceklere ilişkin unsurlar; (2) hayvansal yiyeceklere ilişkin unsurlar; (3) helal-haram yiyeceklere ilişkin
unsurlar; (4) mutfağa ilişkin unsurlar ve (5) suya ilişkin unsurlar olmak üzere toplam beş ana tema
belirlenmiştir.
Sonuç: Kur'an-ı Kerim’deki gastronomi unsurları Kütüb-i Sitte bağlamında incelenmiş ve dönemin
yemek kültürü hakkında birçok bilgiye ulaşılmıştır. Ayrıca bulgular, dinin günümüzde farklı coğrafyalarda
Müslüman toplumlarının değişmeye, dönüşmeye ve gelişmeye devam eden yemek kültürlerini etkilemeye
devam ettiği ortaya çıkartılmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | The Purpose of the Study: This research aims to identify gastronomy elements in the Holy Quran, the
sacred book of Islam, and assess them within the context of Kutub-i Sitte, a compilation of the most
significant hadith books.
Method: The study utilized a qualitative research design, employing the document scanning
method for data collection. Content analysis was employed to analyze the data, focusing on gastronomy
elements identified through the document scanning method. These elements were categorized into main
themes, and frequency and percentage rates were calculated. Additionally, gastronomy elements were
evaluated within the context of Kutub-i Sitte using words, terms, and expressions found in the Holy Quran.
Result: A document analysis of the Holy Quran was conducted, revealing a total of 50 distinct
gastronomy elements. Content analysis, incorporating these elements, identified five main themes: (1)
elements related to plant foods; (2) elements related to animal foods; (3) elements related to halal-haram
foods; (4) elements related to cuisine; and (5) elements related to water.
Conclusion: The gastronomy elements in the Holy Quran were examined within the framework of
Kutub-i Sitte, providing valuable insights into the food culture of the period. Furthermore, the findings
indicate that religion continues to influence the food cultures of Muslim societies across various regions
today, undergoing continuous change, transformation, and development. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.56590/stdarticle.1401827 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kur’an-ı Kerim | en_US |
dc.subject | Kütüb-i Sitte | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Mutfak Kültürü | en_US |
dc.subject | Gastronomi Tarihi | en_US |
dc.subject | Holy Quran | en_US |
dc.subject | Kutub-i Sitte | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Culinary Culture | en_US |
dc.subject | History of Gastronomy | en_US |
dc.title | Kur’an-ı Kerim’de Yer Alan Gastronomi Unsurlarının Kütüb-i Sitte Bağlamında Değerlendirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of Gastronomy Elements in the Holy Quran in the Context of Kutub-i Sitte | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-6391-4887 | en_US |
dc.identifier.volume | 3 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 148 | en_US |
dc.identifier.endpage | 185 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Doğan, Murat | |