Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBayram, Hatice Merve
dc.contributor.authorÖztürkcan, S. Arda
dc.date.accessioned2023-11-05T18:53:51Z
dc.date.available2023-11-05T18:53:51Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/6231
dc.description.abstractMikrobiyota, mikroorganizmaların oluşturduğu topluluk olarak ifade edilmektedir ve bağırsak mikrobiyotası doğum ile birlikte değişmeye ve gelişmeye başlamaktadır. Beslenme, bakteriler için gerekli besinleri sağlayarak, mikro çevrelerini değiştirerek ve kompozisyonları ile fonksiyonlarını modüle ederek mikrobiyota üzerine etkiler gösterebilmektedir. 20. yüzyılın başlarından beri insanların diyetlerinde önemli değişiklikler görülmeye başlanmış olup özellikle işlenmiş gıdalara yönelmeleri sonucu tüm bu vb. gıdalara eklenen katkı maddelerinin tüketimleri artış göstermiştir. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve fitokimyasallar gibi bazı diyet bileşenlerinin mikrobiyota üzerine etkisi değerlendirilmiştir fakat gıda katkı maddelerinin mikrobiyota üzerine etkisi belirsizliğini korumaktadır. Günümüzde birçok gıda katkı maddesi için belirlenmiş üst limitler olsa da sağlığı olumsuz yönde etkileyebileceğini düşündüren çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle mikrobiyota üzerine etkisini kapsamlı bir şekilde değerlendirerek toplumu bilinçlendirmek önem arz etmektedir. Bu derlemenin amacı gıda katkı maddelerinin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkilerini inceleyen literatürde bulunan çalışmaları 3 grup halinde (tatlandırıcılar, emülsifiyerler ve diğer katkı maddeleri olarak) bir araya toplayıp güncel yaklaşımlar ile kapsamlı bir şekilde değerlendirmektir.en_US
dc.description.abstractMicrobiota is expressed as the community of microorganisms and intestinal microbiota begins to change and develop with birth. Nutrition can affect the microbiota by providing the necessary nutrients for bacteria, changing the microenvironment and modulating the composition and functions of bacteria. Since the early 20th century, important changes have been seen in the diets, especially consumption of processed foods began popular hence consumptions of food additives, added to almost all these foods, have increased. The effects of some dietary components such as carbohydrates, fats, proteins and phytochemicals on microbiota have been evaluated but the effect of food additives on microbiota is still uncertain. Today, although there are upper limits for many food additives, studies suggesting that they may affect health negatively. Therefore, it is important to raise awareness of the society by comprehensively evaluating their effect on microbiota. The aim of this review is to collect the studies, determining the effects of food additives on gut microbiota in 3 groups (as sweeteners, emulsifiers and other additives) and to evaluate them comprehensively with current approaches.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİbrahim Çakıren_US
dc.relation.isversionof10.15237/gida.GD20070en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectGıda katkı maddelerien_US
dc.subjectMikrobiyotaen_US
dc.subjectYapay tatlandırıcılaren_US
dc.subjectEmülsifiyerleren_US
dc.subjectFood additivesen_US
dc.subjectMicrobiotaen_US
dc.subjectSweetenersen_US
dc.subjectEmulsifiersen_US
dc.titleGıda Katkı Maddelerinin Mikrobiyota Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeEffects of Food Additives on Microbiotaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Yüksekokuluen_US
dc.authorid0000-0002-7073-2907en_US
dc.authorid0000-0001-7982-6988en_US
dc.identifier.volume45en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.startpage1030en_US
dc.identifier.endpage1046en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorBayram, Hatice Merve
dc.institutionauthorÖztürkcan, S. Arda


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess