Gıda Katkı Maddelerinin Mikrobiyota Üzerine Etkisi
Abstract
Mikrobiyota, mikroorganizmaların oluşturduğu topluluk olarak ifade edilmektedir ve bağırsak mikrobiyotası
doğum ile birlikte değişmeye ve gelişmeye başlamaktadır. Beslenme, bakteriler için gerekli besinleri
sağlayarak, mikro çevrelerini değiştirerek ve kompozisyonları ile fonksiyonlarını modüle ederek mikrobiyota
üzerine etkiler gösterebilmektedir. 20. yüzyılın başlarından beri insanların diyetlerinde önemli değişiklikler
görülmeye başlanmış olup özellikle işlenmiş gıdalara yönelmeleri sonucu tüm bu vb. gıdalara eklenen katkı
maddelerinin tüketimleri artış göstermiştir. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve fitokimyasallar gibi bazı
diyet bileşenlerinin mikrobiyota üzerine etkisi değerlendirilmiştir fakat gıda katkı maddelerinin mikrobiyota
üzerine etkisi belirsizliğini korumaktadır. Günümüzde birçok gıda katkı maddesi için belirlenmiş üst limitler
olsa da sağlığı olumsuz yönde etkileyebileceğini düşündüren çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle mikrobiyota
üzerine etkisini kapsamlı bir şekilde değerlendirerek toplumu bilinçlendirmek önem arz etmektedir. Bu
derlemenin amacı gıda katkı maddelerinin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkilerini inceleyen literatürde
bulunan çalışmaları 3 grup halinde (tatlandırıcılar, emülsifiyerler ve diğer katkı maddeleri olarak) bir araya
toplayıp güncel yaklaşımlar ile kapsamlı bir şekilde değerlendirmektir. Microbiota is expressed as the community of microorganisms and intestinal microbiota begins to
change and develop with birth. Nutrition can affect the microbiota by providing the necessary
nutrients for bacteria, changing the microenvironment and modulating the composition and
functions of bacteria. Since the early 20th century, important changes have been seen in the diets,
especially consumption of processed foods began popular hence consumptions of food additives,
added to almost all these foods, have increased. The effects of some dietary components such as
carbohydrates, fats, proteins and phytochemicals on microbiota have been evaluated but the effect
of food additives on microbiota is still uncertain. Today, although there are upper limits for many
food additives, studies suggesting that they may affect health negatively. Therefore, it is important to
raise awareness of the society by comprehensively evaluating their effect on microbiota. The aim of
this review is to collect the studies, determining the effects of food additives on gut microbiota in 3
groups (as sweeteners, emulsifiers and other additives) and to evaluate them comprehensively with
current approaches.
Volume
45Issue
5Collections
The following license files are associated with this item: