Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorCan, Başak
dc.contributor.authorBayram, Hatice Merve
dc.contributor.authorÖztürkcan, S. Arda
dc.date.accessioned2023-10-26T15:05:21Z
dc.date.available2023-10-26T15:05:21Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/6062
dc.description.abstractGünümüzde dünya nüfusunun artması ile birlikte insanlığın, kaynakların tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalması beklenmektedir. "Sürdürülebilir Beslenme" kavramının amaçlarından biri kaynakların gelecek kuşaklara aktarılabilmesidir. Bunun için yapılabileceklerin başında geleneksel beslenme modellerini ve beslenme alışkanlıklarını; çevreye ve sağlığa yararlı beslenme modelleri ve alışkanlıkları ile değiştirmek gelmektedir. Bunun yanı sıra sürdürülebilir beslenme için besin ögesi içerikleri hayvansal protein kaynaklı besinlere yakın olan, herkes tarafından erişilebilir ve kabul görebilecek alternatif protein kaynakları bulmak önemlidir. Son yıllarda ülkemizde bu kavramın önemi artmış durumdadır. Bu derlemenin amacı, sürdürülebilir beslenme ve çevresel etki açısından devamlılığı en fazla olan bitkisel kaynaklı besinleri temel alan beslenme modelleri ile gelecek yüzyıllarda sera gazı etkisini azaltmak için tüketilebilecek alternatif protein kaynakları hakkında insanların bilinç düzeyini artırmak adına kapsamlı bilgi sunmaktır.en_US
dc.description.abstractDue to the increasing world population today, it is expected that humanity will face the danger of depletion of resources. One of the aims of "Sustainable Nutrition" is to transfer resources to future generations. At the beginning of what can be done for this, traditional nutrition models and eating habits; change with environmental and health-beneficial eating patterns and habits. Additionally, for sustainable nutrition, it is important to find alternative protein sources that nutritional contents are close to animal protein-based foods, accessible and acceptable by everyone. In recent years, the importance of this concept has increased in our country. This review aims to provide comprehensive information to increase the awareness of people about alternative protein sources that can be consumed to reduce greenhouse gas emissions effect in the coming centuries with nutrition models based on plant-based foods, which are the highest sustainability in terms of sustainable nutrition and environmental impact.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİbrahim Çakıren_US
dc.relation.isversionof10.15237/gida.GD21062en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectSürdürülebilirliken_US
dc.subjectSürdürülebilir beslenmeen_US
dc.subjectSera gazı emisyonuen_US
dc.subjectAlternatif protein kaynaklarıen_US
dc.subjectAkdeniz tipi beslenmeen_US
dc.subjectSustainabilityen_US
dc.subjectSustainable nutritionen_US
dc.subjectGreenhouse gas emissionsen_US
dc.subjectAlternative protein sourcesen_US
dc.subjectMediterranean dieten_US
dc.titleÇevresel Sorunlara Karşı Çözüm Önerileri: Güncel Sürdürülebilir Beslenme Uygulamalarına Genel Bakışen_US
dc.title.alternativeSolution Recommendations For Environmental Problems: Overview of Current Sustainable Nutrition Practicesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Fakültesien_US
dc.authorid0000-0002-0608-6496en_US
dc.authorid0000-0002-7073-2907en_US
dc.authorid0000-0001-7982-6988en_US
dc.identifier.volume46en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.startpage1138en_US
dc.identifier.endpage1157en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorCan, Başak
dc.institutionauthorBayram, Hatice Merve
dc.institutionauthorÖztürkcan, S. Arda


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess