Çevresel Sorunlara Karşı Çözüm Önerileri: Güncel Sürdürülebilir Beslenme Uygulamalarına Genel Bakış
Abstract
Günümüzde dünya nüfusunun artması ile birlikte insanlığın, kaynakların tükenme tehlikesi ile karşı karşıya
kalması beklenmektedir. "Sürdürülebilir Beslenme" kavramının amaçlarından biri kaynakların gelecek
kuşaklara aktarılabilmesidir. Bunun için yapılabileceklerin başında geleneksel beslenme modellerini ve
beslenme alışkanlıklarını; çevreye ve sağlığa yararlı beslenme modelleri ve alışkanlıkları ile değiştirmek
gelmektedir. Bunun yanı sıra sürdürülebilir beslenme için besin ögesi içerikleri hayvansal protein kaynaklı
besinlere yakın olan, herkes tarafından erişilebilir ve kabul görebilecek alternatif protein kaynakları bulmak
önemlidir. Son yıllarda ülkemizde bu kavramın önemi artmış durumdadır. Bu derlemenin amacı,
sürdürülebilir beslenme ve çevresel etki açısından devamlılığı en fazla olan bitkisel kaynaklı besinleri temel
alan beslenme modelleri ile gelecek yüzyıllarda sera gazı etkisini azaltmak için tüketilebilecek alternatif protein
kaynakları hakkında insanların bilinç düzeyini artırmak adına kapsamlı bilgi sunmaktır. Due to the increasing world population today, it is expected that humanity will face the danger of
depletion of resources. One of the aims of "Sustainable Nutrition" is to transfer resources to future
generations. At the beginning of what can be done for this, traditional nutrition models and eating
habits; change with environmental and health-beneficial eating patterns and habits. Additionally, for
sustainable nutrition, it is important to find alternative protein sources that nutritional contents are
close to animal protein-based foods, accessible and acceptable by everyone. In recent years, the
importance of this concept has increased in our country. This review aims to provide comprehensive
information to increase the awareness of people about alternative protein sources that can be
consumed to reduce greenhouse gas emissions effect in the coming centuries with nutrition models based on plant-based foods, which are the highest sustainability in terms of sustainable nutrition and
environmental impact.
Volume
46Issue
5Collections
The following license files are associated with this item: