Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİnan, Ramazan
dc.contributor.authorBekar, Aydan
dc.contributor.authorUrlu, Hakan
dc.date.accessioned2023-10-19T11:34:33Z
dc.date.available2023-10-19T11:34:33Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/5955
dc.description.abstractDünyadaki nüfusun hızla artmasına paralel olarak gıda tüketiminin artmasıyla birlikte üreticiler birim alandan daha fazla verim elde etme çabası içerisine girmiştir. Aynı zamanda gıda üreticilerinin kullanmış oldukları kimyasal ilaçlar, suni gübreler, ekolojiye verilen zarar tüketicilerin konvansiyonel ürünlerden uzaklaşmasına neden olmuştur. Bununla birlikte tüketicilerin bilinçlenmesi, yaşam kalitelerini yükseltmek istemeleri, konvansiyonel ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve tüketicilerin çevreye karşı duyarlılığının artması organik gıdalara olan talebi arttırmaktadır. Bu araştırma, Muğla ilinde organik gıda satın alan tüketicilerin, satın alma davranışlarını ve tutumlarını incelemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma verileri 2019 yılı Mart-Kasım aylarında; yüz yüze anket yöntemi ile toplanmıştır. İstatistikler 492 veri seti ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların organik gıdaları tercih etmesinde etkili olan en önemli ilk üç faktör sırasıyla; ürünlerin sağlıklı olması, kimyasal madde içermemesi ve ürünlerin kalitesidir. En çok tercih edilen ürünler ise taze sebze ve meyveler, zeytinyağı ve yumurtadır. Diğer taraftan, ürünlerin oldukça pahalı olması, satış noktalarının yetersizliği, organik gıdaların diğerlerinden ayırt edilememesi katılımcıların karşılaştığı önemli sorunlardır.en_US
dc.description.abstractWith the increase in food consumption in parallel with the rapid increase in the population in the world, producers have made an effort to obtain more efficiency per unit area. At the same time, the chemical drugs, artificial fertilizers used by food manufacturers, and the damage to ecology caused consumers to move away from conventional products. In addition to this, increasing the awareness of consumers, their desire to increase their quality of life, the negative effects of conventional products on human health and the increase in the environmental awareness of consumers increase the demand for organic foods. This research was planned and conducted in order to examine the purchasing behavior and attitudes of consumers who buy organic food in Muğla province. Research data are in March-November 2019; It was collected by face to face questionnaire method. Statistics were carried out with 492 data sets. According to the results of the research, the first three factors that affect the participants' preference of organic foods are; The products are healthy, do not contain chemicals and the quality of the products. The most preferred products are fresh vegetables and fruits, olive oil and eggs. On the other hand, the important problems faced by the participants are that the products are quite expensive, the sales points are inadequate, and organic foods cannot be distinguished from the others.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİrfan Yazıcıoğluen_US
dc.relation.isversionof10.21325/jotags.2021.786en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectOrganik gıdaen_US
dc.subjectSatın alma davranışı ve tutumen_US
dc.subjectOrganic fooden_US
dc.subjectPurchasing behavior and attitudeen_US
dc.titleTüketicilerin Organik Gıda Satın Alma Davranışları ve Tutumlarına İlişkin Bir Değerlendirmeen_US
dc.title.alternativeAn Assessment of Consumers of Organic Food Purchase Behavior and Attitudesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.departmentİktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-9970-5718en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-5309-1389en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-1747-8209en_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage220en_US
dc.identifier.endpage235en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorİnan, Ramazan


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess