dc.contributor.author | Zihni Yıldırım, Buse | |
dc.contributor.author | Yılmaz, İlkay | |
dc.date.accessioned | 2023-09-09T13:49:39Z | |
dc.date.available | 2023-09-09T13:49:39Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.issn | 2718-1057 | |
dc.identifier.issn | 2791-7665 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/5483 | |
dc.description.abstract | Giriş ve Çalışmanın Amacı: Türk Mutfak kültüründen bahsedildiğinde, Türk toplumunun yiyecek ve
içecek alışkanlıkları ile yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan araç, gereç ve teknikler anlaşılmaktadır.
Van’ın yöresel mirasının ve gastronomik kimliğe sahip tatlarının tanıtılması ve farkındalık yaratılmasına katkı
sağlanması bu çalışmanın amacıdır.
Kavramsal/Kuramsal Çerçeve: Van mutfağı da tarihi izleri sürülebilecek kültürü ve çeşitliliği ile
araştırmalara konu olabilecek büyüklüktedir.
Yöntem: Bu araştırmada; Van mutfağının yöresel lezzetlerinin yapım aşamaları ve tarihi hakkında
bilgiler verilmektedir. Araştırmada kültür analizi deseni kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan
yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak Van’da ikamet eden kişilerden veriler toplanmıştır.
Örneklem, Vanlı olup ve orada yaşayan 25 kadından oluşmaktadır. Sorular öncesinde uzman görüşüne
sunulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi uygulanmıştır.
Bulgular: Bulunanlar neticesinde yorumlama yapılmış ve katılımcıların Van mutfağı ile ilgili verdiği
bilgiler ve reçeteler yazılı hale getirilmiş ve bu reçetelerin gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır. Van
yöresel yemekleri adı altında 25 yemek ismine ulaşılmış ve 13 yemek de tarifler kısmında alınarak makaleye
eklenmiştir. Ayrıca tahıl ürünleri, meyve sebze ürünleri, süt ürünleri, et ve balık ürünleri olarak da
sınıflandırma yapılmıştır.
Sonuç: Bu çalışma ile Van mutfağına ait ürünlerin tanınırlığını arttıracak ve bundan sonra Van
mutfak kültürü ile ilgili yapılacak çalışmalara öncülük edecektir. | en_US |
dc.description.abstract | The Purpose of Study: When Turkish culinary culture is mentioned, the food and beverage habits of
Turkish society and the tools, equipment and techniques used in the preparation of food are understood.
The aim of this study is to promote Van's local heritage and tastes with gastronomic identity and to
contribute to raising awareness.
Literature Review/Background: Van cuisine is also large enough to be the subject of research with
its culture and diversity, whose historical traces can be traced.
Methods: In this study; Information about the production stages and history of the local flavors of
Van cuisine is given. Its construction phase and its history. Culture analysis design were used in the
research. Data were collected from people residing in Van by using semi-structured interview technique,
which is one of the qualitative research methods, in order to promote Van's regional heritage and tastes
with gastronomic identity and to contribute to raising awareness. The sample consists of 25 women from
Van and living there. The questions were presented to the expert opinion beforehand. Content analysis
was used to analyze the data.
Results: As a result of the under the name of Van local dishes, 25 dishes were named and 13 dishes
were added to the article by taking them in the recipes section. In addition, classification was made as
cereal products, fruit and vegetable products, dairy products, meat and fish products.
Conclusions: With this study, it will increase the recognition of the products belonging to the Van
cuisine and will lead the studies to be done on the Van cuisine culture from now on. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.56590/stdarticle.1309059 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Van mutfağı | en_US |
dc.subject | Türk mutfağı | en_US |
dc.subject | Yöresel mutfak | en_US |
dc.subject | somut olmayan kültürel miras | en_US |
dc.subject | gastronomi | en_US |
dc.subject | Van cuisine | en_US |
dc.subject | Turkish cuisine | en_US |
dc.subject | Local cuisine | en_US |
dc.subject | intangible cultural heritage | en_US |
dc.subject | gastronomy | en_US |
dc.title | Van Mutfağına Özgü Bazı Yöresel Yemekler | en_US |
dc.title.alternative | Some Local Dishes Specific to Van Cuisine | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-4607-6118 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-5938-3112 | en_US |
dc.identifier.volume | 3 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 77 | en_US |
dc.identifier.endpage | 100 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |