dc.contributor.author | Kardeş Delil, Bürge | |
dc.contributor.author | Beyter, Nurten | |
dc.contributor.author | Yılmaz, İlkay | |
dc.date.accessioned | 2023-09-09T07:03:32Z | |
dc.date.available | 2023-09-09T07:03:32Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.issn | 2718-1057 | |
dc.identifier.issn | 2791-7665 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/5476 | |
dc.description.abstract | The Purpose of Study: Elâzığ province and its nearby region is investigated because of its being
home to historically ancient civilizations. This study was conducted with the idea that detailed information
can be obtained about the attitude of the families form Elazig to the concept of local food and whether
they include local dishes in their homes.
Literature Review/Background: The features that distinguish local dishes from the others are that
they are a part of special day celebrations and rituals in traditional meals. Elâzığ, which hosts one of the
societies that existed in Türkiye and settled down from the oldest known civilizations, is the heir of a rich
culture and one of the most important gastronomic values worth exploring.
Method: In this study, data were collected using the semi-structured interview technique, which is
one of the qualitative research methods, to promote the local heritage and tastes with gastronomic
identity and culinary culture of Elazig and contribute to raising awareness. Content analysis method was
used in the evaluation of the data. The recipes for four of the dishes were preserved and recorded as the
participants learned from their ancestors. The application of ‘içli köfte’, ‘zilfet’, ‘kofik dolması’ and ‘lobik
soup’ was made in Başkent University Gastronomy Laboratories.
Results: Analyzing the data, it was observed that the local dishes were cooked by the whole of the
participants (N=11) at home, however. when evaluated in terms of the frequency of doing them at home,
it could be highlighted that there were significant differences between the two generations.
Conclusion: The main findings of the study are that families from Elazig have a high level of local
culinary awareness, but there is a significant difference between the two generations. | en_US |
dc.description.abstract | Giriş ve Çalışmanın Amacı: Elâzığ ili ve yakın çevresi, tarihsel olarak eski uygarlıklara ev sahipliği
yapması nedeniyle araştırılmaktadır. Bu çalışma Elazığlı ailelerin yöresel yemek kavramına karşı tutumları
ve evlerinde yöresel yemeklere yer verip vermedikleri hakkında detaylı bilgi edinilebileceği düşüncesiyle
yapılmıştır.
Kuramsal/Kavramsal Çerçeve: Yöresel yemekleri diğerlerinden ayıran özellikler, geleneksel
yemeklerde özel gün kutlamalarının ve ritüellerinin bir parçası olmalarıdır. Türkiye'de var olan ve bilinen en
eski uygarlıklardan yerleşik toplumlardan birine ev sahipliği yapan Elazığ, zengin bir kültürün mirasçısı ve
keşfedilmeye değer en önemli gastronomik değerlerden biridir.
Yöntem: Bu çalışmada, Elazığ ilinin gastronomik kimliği ve mutfak kültürü ile yöresel miras ve
lezzetlerinin tanıtılması ve farkındalık yaratılmasına katkı sağlamak amacıyla nitel araştırma
yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Verilerin
değerlendirilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Dört yemeğin tarifleri, katılımcıların atalarından
öğrendikleri şekilde korunmuş ve kaydedilmiştir. Başkent Üniversitesi Gastronomi Laboratuarlarında içli
köfte, zilfet, kofik dolması ve lobik çorbanın uygulaması yapılmıştır.
Bulgular: Veriler incelendiğinde yöresel yemeklerin katılımcıların tamamı (N=11) tarafından evde
pişirildiği görülmüştür. evde yapma sıklığı açısından değerlendirildiğinde, iki kuşak arasında önemli
farklılıklar olduğu vurgulanabilir.
Sonuç: Araştırmanın temel bulguları Elazığlı ailelerin yerel mutfak bilincinin yüksek düzeyde olduğu
ancak iki kuşak arasında önemli bir fark olduğudur. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.56590/stdarticle.1183188 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Elâzığ | en_US |
dc.subject | culinary culture | en_US |
dc.subject | local heritage | en_US |
dc.subject | products with geographical indications | en_US |
dc.subject | local dishes | en_US |
dc.subject | mutfak kültürü | en_US |
dc.subject | yerel miras | en_US |
dc.subject | coğrafi işaretli ürünler | en_US |
dc.subject | yöresel yemekler | en_US |
dc.title | Culinary Culture and Special Day Meals of Elazig | en_US |
dc.title.alternative | Elazığ Mutfak Kültürü ve Özel Gün Yemekleri | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-3831-3080 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-6359-9469 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-5938-3112 | en_US |
dc.identifier.volume | 2 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 110 | en_US |
dc.identifier.endpage | 129 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |