Türkiye Ekonomisinde Döviz Kurunun Gıda Fiyatlarına Etkisi ve Döviz Kurunun Sürdürülebilir Gıda Güvencesi için Önemi
Abstract
Bu çalışma Türkiye ekonomisinde döviz kurunun gıda fiyatlarına etkisini gıda fiyatlarını genel fiyat endeksine
oranlayarak incelemektedir. Elde edilen bulgular ışığında döviz kuru artışlarının gıda fiyatları ile ilişkisi ve bu
ilişkinin yaratabileceği sorunlar değerlendirilmek istenmektedir. Son yıllarda Türkiye ekonomisinde döviz kurları
benzer gelişmişlik düzeyindeki ülkelere göre çok daha dramatik bir şekilde artış göstermiştir. Bu artışların
enflasyon oranına geçişkenliği gıda fiyatlarında diğer ürünlere göre daha çok görülebilmektedir. Bu durum toplam
harcamalarında gıda ürünlerinin ağırlığı yüksek olan tüketicilerin alım gücünü daha çok düşürebilmektedir. Bu
bağlamda döviz kurunun mal ve hizmet gruplarının fiyatlarına farklı düzeyde etki etmesi iktisadi gelir dağılımı
başta olmak üzere pek çok ekonomik ve sosyal değişkeni etkileyebilmektedir. Çalışmanın hipotezini test etmek
amacıyla Türkiye ekonomisi 1990 Ocak ve 2023 Mart dönemini kapsayan aylık frekanslı verileriyle Newey-West
tahmincileri kullanılarak zaman serisi analizi yapılmıştır. Analizde gıda fiyat endeksinin genel fiyat endeksine
oranı kullanılmıştır ve böylece gıda fiyatlarının genel fiyat artışlarına göre daha sağlıklı bir kıyaslaması yapılmıştır.
Açıklayıcı değişken ise döviz kuru olarak belirlenmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre gıda fiyatlarının gecikmeli
değerleri gıda fiyatlarının cari değerini düşürmektedir. Dolayısıyla gıda sektöründe üreticilerin fiyatlara duyarlı
olduğu ve fiyat artışları sonucu arzlarını artırarak piyasayı denge fiyat düzeyine götürdüğü söylenebilmektedir.
Beklendiği gibi döviz kuru bağımlı değişkenle doğrusal yönde hareket etmektedir. Döviz kuru artışları gıda
fiyatlarını diğer ürün gruplarının fiyatlarına göre daha fazla artırmaktadır. This study examines the effect of exchange rate on food prices in the Türkiye economy by proportioning food
prices to the general price index. In the light of the findings, it is desired to evaluate the relationship between
exchange rate increases and food prices and the problems that this relationship may cause. In recent years,
exchange rates in the Türkiye economy have increased more dramatically compared to countries with similar
development levels. The pass-through of these increases to the inflation rate can be seen more in food prices than
in other products. This situation can further reduce the purchasing power of consumers who have a high share of
food products in their total expenditures. In this context, the fact that the exchange rate affects the prices of goods
and services groups at different levels can affect many economic and social variables, especially the economic
income distribution. In order to test the hypothesis of the study, time series analysis was performed using NeweyWest estimators with monthly frequency data covering the period of January 1990 and March 2023 for the Türkiye
economy. The ratio of the food price index to the general price index was used in the analysis, and thus a relatively
healthy comparison of food prices to general price increases was made. The explanatory variable was determined
as the exchange rate. According to the results, lagged values of food prices reduce the current value of food prices.
Therefore, it can be said that producers in the food sector are sensitive to prices and increase their supply as a
result of price increases, bringing the market to the equilibrium price level. As expected, the exchange rate moves
linearly with the dependent variable. Increase in exchange rates increase food prices more than the prices of other
product groups.
Volume
9Issue
1Collections
The following license files are associated with this item: