dc.contributor.author | Doğan, Murat | |
dc.contributor.author | Özdemir, Kadir | |
dc.date.accessioned | 2023-08-08T17:03:20Z | |
dc.date.available | 2023-08-08T17:03:20Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.issn | 2667-4475 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/5217 | |
dc.description.abstract | The study aimed to determine the effect of spice on the history and culture of gastronomy. Qualitative research
methods were used in the study, and a literature review was used to reveal the conceptual framework. An
individual interview technique was used as a data collection tool. Content analysis was applied to the findings
that emerged as a result of the interviews, and the results were categorized as themes. As a result of the content
analysis applied to the findings, the effect of spice on gastronomy history and culture has three main factors:
(1) the contribution of spices to the formation of gastronomy history and culture; (2) the unifying and
dissociative roles of spices in terms of gastronomy history and culture; and (3) the contribution of spices to the
development of gastronomy history and culture. Overall, the spice has influenced the formation and
development of gastronomy history and culture with its unifying and dissociative roles. | en_US |
dc.description.abstract | Çalışma ile baharatın gastronomi tarihi ve kültürüne etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma da nitel
araştırma yöntemleri kullanılmış olup kavramsal çerçevenin ortaya çıkarılmasında literatür taraması ve veri
toplama aracı olarak ise bireysel görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler sonucu ortaya çıkan bulgulara
içerik analizi uygulanmış ve sonuçlar temalar şeklinde kategorize edilmiştir. Bulgulara uygulanan içerik
analizi sonucu baharatın gastronomi tarihi ve kültürüne etkisinde (1) baharatın gastronomi tarihi ve
kültürünün oluşumuna katkısı, (2) gastronomi tarihi ve kültürü açısından baharatın birleştirici ve ayrıştırıcı
rolünün olması ve (3) gastronomi tarihi ve kültürünün gelişimine katkısı olmak üzere üç ana belirlenmiştir.
Sonuç olarak gastronomi tarihinin ve kültürünün oluşumuna ve gelişimine baharat birleştirici ve ayrıştırıcı
rolüyle etkilemiştir. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | SAM A.Ş. Yayıncılık | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.53804/izlek.1235912 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Gastronomy culture | en_US |
dc.subject | Gastronomy history | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | History | en_US |
dc.subject | Spices | en_US |
dc.subject | Gastronomi kültürü | en_US |
dc.subject | Gastronomi tarihi | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Tarih | en_US |
dc.subject | Baharat | en_US |
dc.title | Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture | en_US |
dc.title.alternative | Baharatın Gastronomi Tarihi ve Kültürüne Etkisinin Araştırılması | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | İzlek Akademik Dergi (Izlek Academical Journal) | en_US |
dc.department | Güzel Sanatlar Fakültesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-6391-4887 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-1170-6346 | en_US |
dc.identifier.volume | 5 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 27 | en_US |
dc.identifier.endpage | 41 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Doğan, Murat | |
dc.institutionauthor | Özdemir, Kadir | |