dc.contributor.author | Doğan, Murat | |
dc.contributor.author | İkibudak, Ece Nur | |
dc.date.accessioned | 2023-08-08T13:05:21Z | |
dc.date.available | 2023-08-08T13:05:21Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.issn | 2757-8429 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/5211 | |
dc.description.abstract | Avrupa'dan Afrika'ya ve oradan Asya'ya kadar olan geniş bir coğrafyada yaklaşık bin yıl ve üç
kıtayı etkilemiş olan Roma sanatı; resim, mermer, mozaik, gümüş ve bronz eserler, toprak kaplar
da dâhil birçok gastronomi öğesini barındırmaktadır. Roma sanatının en önemlilerinden biri olan
Mozaik Sanatı dış mekânlarda, binaların iç mekân duvarlarında ve zeminlerinde icra edilmiş
olup şaheser sayılabilecek kadar zengin nitelikte eserlerdir. Mozaik sanatçıları ise geleneksel
olan Roma stilini geliştirerek sanatçılıklarını ustalıkla göstermişlerdir. Çalışmada Roma Dönemi
mozaiklerinin gastronomi öğeleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma deseni
olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi ve göstergebilim yöntemi
kullanılmıştır. Doküman incelemesi sonucu gastronomi öğesi içeren toplam on beş mozaik
kompozisyonuna ulaşılmış olup göstergebilim yöntemi ile incelenmiştir. Özellikle mozaiklerde;
sebzelerin, meyvelerin, av hayvanların, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile deniz ürünlerinin
gastronomi öğeleri olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Av sahneleri ve sempozyum sahnelerinden
kültür, sosyalleşme, yeme-içme alışkanlıkları ve yemek konusunda pek çok bilgiyi içermektedir.
Ayrıca Roma dönemi sanat ve gastronomi ilişkisi açısından Asarotos oikos mozaiğinin önemli
bir eser olduğu da belirlenmiştir. Sonuç olarak Roma mozaik sanatı Roma yaşamı hakkında pek
çok bilgiyi barındırmasının yanında gastronomisi hakkında da eşsiz bir bilgi kaynağıdır. | en_US |
dc.description.abstract | The Roman art, which has affected three continents for about a thousand years in a wide
geography from Europe to Africa and from there to Asia, contains many gastronomic items,
including paintings, marble, mosaics, silver and bronze works, and earthenware. Mosaic art, one
of the most important Roman arts, was performed outdoors, on the interior walls and floors of
buildings. Mosaic artists, on the other hand, developed the traditional Roman style and created
works of such rich quality that they can be considered masterpieces. This study is aimed at
evaluating the Roman Period mosaics in terms of gastronomic elements. As part of the research
design, document analysis, and semiotics methods from qualitative research was used. As a result
of the document review, a total of fifteen mosaic compositions containing gastronomy elements
were reached and analyzed with the semiotics method. In particular, it was determined that
vegetables, fruits, game animals (large and small cattle), and seafood were used as gastronomic
items in the mosaics. It contains a lot of information about culture, socialization, eating and
drinking habits, and food from hunting scenes and symposium scenes. In addition, it has been
determined that the Asarotos oikos mosaic is an important work in terms of the relationship
between art and gastronomy in the Roman period. Overall, Roman mosaic art contains a lot of
information about Roman life as well as being a unique source of information about gastronomy. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Bayram KANCA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Gastronomi öğeleri | en_US |
dc.subject | Mozaik | en_US |
dc.subject | Mozaik sanatı | en_US |
dc.subject | Roma mozaikleri | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Gastronomy items | en_US |
dc.subject | Mosaic | en_US |
dc.subject | Mosaic art | en_US |
dc.subject | Roman mosaics | en_US |
dc.title | Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of Gastronomy Items in Roman Mosaic Art | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi | en_US |
dc.department | Güzel Sanatlar Fakültesi | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-6391-4887 | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-1768-4990 | en_US |
dc.identifier.volume | 4 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 15 | en_US |
dc.identifier.endpage | 31 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Doğan, Murat | |
dc.institutionauthor | İkibudak, Ece Nur | |