Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzyurt Kurt, Canan
dc.date.accessioned2023-06-12T10:00:30Z
dc.date.available2023-06-12T10:00:30Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/4849
dc.descriptionDanışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SOYAL Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı / Hareket ve Antrenman Bilim Dalı Konu: Spor = Sports Dizin: Antropometri = Anthropometry ; Beslenme = Nutrition ; Beslenme = Nutrition ; Beslenme alışkanlıkları = Nutritional habits ; COVID 19 = COVID 19 ; Egzersiz = Exercise ; Kas germe egzersizleri = Muscle stretching exercises ; Pandemiler = Pandemics ; Spor = Sportsen_US
dc.description.abstractBu çalışma, düzenli spor yapan bireylerin Covid-19 pandemisi sürecinde beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimlerin antropometrik özellikleri arasındaki farklılığın belirlenmesi ve meydana gelen fiziksel değişimin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi amaçlanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öncelikle beslenme konusunda detaylı bir anlatıma yer verilerek, besin öğeleri ele alınmıştır. Daha sonrasında sporcu beslenmesi ve egzersiz konularına da değinilerek vücut için gerekli olan enerji ihtiyaçları ele alınmıştır. Çalışmada, bu alanda daha önce yapılmış olan çalışmalara da yer verilmiştir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 14 kadın 15 erkek olmak üzere toplam 29 katılımcı katılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda katılımcıların Pandemi Öncesi, Dönemi ve Sonrası Antropometrik Ölçümleri ve Sağlıklı Beslenme Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda kötü beslenme ile pandemi öncesi, dönemi ve sonrası vücut ağırlıkları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kötü beslenme ile pandemi öncesi, dönemi ve sonrası bel çevresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kötü beslenme ile pandemi öncesi, dönemi ve sonrası kalça çevresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Beslenmeye yönelik duygu ile pandemi dönemi vücut ağırlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak sağlıklı beslenme tutum ölçeği ile pandemi sonrası bel çevresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonucunda pandemi öncesinde ölçülen antropometrik ölçümleri ile pandemi dönemi ve pandemi sonrası ölçülen antropometrik ölçümler arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out with the aim of determining the difference between the anthropometric characteristics of the changes in the nutritional habits of the individuals who regularly exercise during the Covid-19 pandemic and to determine the level of the physical change that occurs. In the study, first of all, a detailed explanation about nutrition was given and nutritional elements were discussed. Afterwards, the energy needs of the body were discussed by mentioning the subjects of athlete nutrition and exercise. In the study, previous studies in this field are also included. Relational screening model was used in this study. A total of 29 participants, 14 women and 15 men, participated in the study. For the purpose of the research, the Anthropometric Measurements of the participants before, during and after the Pandemic and the Healthy Eating Attitude Scale were used. As a result of the research, a significant relationship was found between malnutrition and body weights before, during and after the pandemic. A significant relationship was found between malnutrition and waist circumference before, during and after the pandemic. A significant relationship was found between malnutrition and hip circumference before, during and after the pandemic. A significant relationship was found between the feeling of nutrition and body weight during the pandemic period. In addition, a significant relationship was found between the haltaya eating attitude scale and the waist circumference after the pandemic.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectantropometriken_US
dc.subjectsporen_US
dc.subjectegzersizen_US
dc.subjectpandemien_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectanthropometricen_US
dc.subjectsportsen_US
dc.subjectexerciseen_US
dc.subjectpandemicen_US
dc.titleDüzenli egzersiz yapan kişilerin COVID-19 pandemi sürecindeki beslenme alışkanlıkları ile antropometrik parametrelerdeki değişimlerin incelenmesien_US
dc.title.alternativeExamination of nutritional habits and changes in anthropometric parameters during the COVID-19 pandemic of people doing regular exerciseen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess