Düzenli egzersiz yapan kişilerin COVID-19 pandemi sürecindeki beslenme alışkanlıkları ile antropometrik parametrelerdeki değişimlerin incelenmesi
Abstract
Bu çalışma, düzenli spor yapan bireylerin Covid-19 pandemisi sürecinde beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimlerin antropometrik özellikleri arasındaki farklılığın belirlenmesi ve meydana gelen fiziksel değişimin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi amaçlanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öncelikle beslenme konusunda detaylı bir anlatıma yer verilerek, besin öğeleri ele alınmıştır. Daha sonrasında sporcu beslenmesi ve egzersiz konularına da değinilerek vücut için gerekli olan enerji ihtiyaçları ele alınmıştır. Çalışmada, bu alanda daha önce yapılmış olan çalışmalara da yer verilmiştir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 14 kadın 15 erkek olmak üzere toplam 29 katılımcı katılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda katılımcıların Pandemi Öncesi, Dönemi ve Sonrası Antropometrik Ölçümleri ve Sağlıklı Beslenme Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda kötü beslenme ile pandemi öncesi, dönemi ve sonrası vücut ağırlıkları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kötü beslenme ile pandemi öncesi, dönemi ve sonrası bel çevresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kötü beslenme ile pandemi öncesi, dönemi ve sonrası kalça çevresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Beslenmeye yönelik duygu ile pandemi dönemi vücut ağırlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak sağlıklı beslenme tutum ölçeği ile pandemi sonrası bel çevresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonucunda pandemi öncesinde ölçülen antropometrik ölçümleri ile pandemi dönemi ve pandemi sonrası ölçülen antropometrik ölçümler arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. This study was carried out with the aim of determining the difference between the anthropometric characteristics of the changes in the nutritional habits of the individuals who regularly exercise during the Covid-19 pandemic and to determine the level of the physical change that occurs. In the study, first of all, a detailed explanation about nutrition was given and nutritional elements were discussed. Afterwards, the energy needs of the body were discussed by mentioning the subjects of athlete nutrition and exercise. In the study, previous studies in this field are also included. Relational screening model was used in this study. A total of 29 participants, 14 women and 15 men, participated in the study. For the purpose of the research, the Anthropometric Measurements of the participants before, during and after the Pandemic and the Healthy Eating Attitude Scale were used. As a result of the research, a significant relationship was found between malnutrition and body weights before, during and after the pandemic. A significant relationship was found between malnutrition and waist circumference before, during and after the pandemic. A significant relationship was found between malnutrition and hip circumference before, during and after the pandemic. A significant relationship was found between the feeling of nutrition and body weight during the pandemic period. In addition, a significant relationship was found between the haltaya eating attitude scale and the waist circumference after the pandemic.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1219]
The following license files are associated with this item: