Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğan, Murat
dc.contributor.authorSönmez, Merve
dc.date.accessioned2023-02-21T17:52:38Z
dc.date.available2023-02-21T17:52:38Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn2757-6205
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/3939
dc.description.abstractYeni Dünya’nın 1492 yılında Kolomb tarafından keşfi ile tüm dünyanın ekonomik, kültürel ve demografik yapısının değişmesinin yanı sıra mutfak kültürü de değişime uğramıştır. Keşfedilen yeni toprakların değerlendirilmesi amacıyla şeker, kahve ve kakao gibi değerli gıda ürünleri yetiştirilmeye başlanmış, hasadı ve işlenmesi için plantasyonlar kurulmuştur. Yeni kurulan bu plantasyonlar için büyük emek gücü gerekmiş ve Batı Afrika ve daha sonraları Orta Afrika’dan köleleştirilmiş insanlar bu emek talebini karşılamaları için yeni kıtaya getirilmiştir. Çalışma ile sömürge dönemi köleliğinin dünya mutfak kültürüne etkilerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerine başvurulmuş olup ilgili alanda literatür taraması yapılmıştır. Kölelerin Amerika'ya getirildiği koşulların çok kötü olmasına rağmen, Afrika mutfağının ve kültürünün bir kısmı hayatta kalmayı başarmıştır. Köleler, efendileri ve aileleri için aşçı olarak plantasyon evlerine gelmeleriyle yemekler daha da gelişmeye ve dönüşmeye başlamıştır. Acı biber, yer fıstığı, bamya ve yeşillik gibi çeşitli yeni malzemeler ve baharatlarla iyi ayarlanmış bir Afrika damak tadına sahip köle aşçılar, hem beyazların hem de kölelerin zevk aldığı lezzetli yemekler yapmayı başarmışlardır. Kültürel anlamda kölelik bir toplumsal ölüm biçiminden çok etkileşim biçimi olarak görülmelidir. Sonuç olarak sömürge dönemi köleliği toplumların yemek kültürlerini etkilemeyi başarmıştır.en_US
dc.description.abstractWith the discovery of the New World by Columbus in 1492, the economic, cultural, and demographic structure of the whole world changed, as well as the culinary culture. To make use of the newly discovered lands, valuable food products such as sugar, coffee, and cocoa began to be grown, and plantations were established for harvesting and processing. These newly established plantations required great labor power, and enslaved people from West Africa and later Central Africa were brought to the new continent to meet this demand for labor. The purpose of this research is to determine the effects of colonial period slavery on world cuisine culture. Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was conducted in the relevant field. Despite the very poor conditions in which slaves were brought to America, some of the African cuisine and culture have survived. Meals began to evolve and transform even more as slaves came to the plantation homes to cook for their masters and families. Slave cooks with a well-tuned African palate and a variety of new ingredients and spices, such as cayenne pepper, peanuts, okra, and greens, were able to make delicious meals enjoyed by whites and slaves alike. Culturally, slavery should be seen as a form of interaction rather than a form of social death. As a result, colonial-period slavery had an impact on society's food cultures.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherReview of Tourism Administration Journalen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectKöleliken_US
dc.subjectSömürge dönemien_US
dc.subjectYemek kültürüen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectSlaveryen_US
dc.subjectColonial perioden_US
dc.subjectFood Cultureen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.titleSömürge Dönemi Köleliğin Yemek Kültürüne Etkilerinin Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the Effects of Colonial Slavery on Food Cultureen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofReview of Tourism Administration Journalen_US
dc.departmentGüzel Sanatlar Fakültesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-6391-4887en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-3229-1888en_US
dc.identifier.volume3en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage126en_US
dc.identifier.endpage138en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess