dc.contributor.author | Doğan, Murat | |
dc.contributor.author | Sönmez, Merve | |
dc.date.accessioned | 2023-02-21T17:52:38Z | |
dc.date.available | 2023-02-21T17:52:38Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.issn | 2757-6205 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/3939 | |
dc.description.abstract | Yeni Dünya’nın 1492 yılında Kolomb tarafından keşfi ile tüm dünyanın ekonomik,
kültürel ve demografik yapısının değişmesinin yanı sıra mutfak kültürü de
değişime uğramıştır. Keşfedilen yeni toprakların değerlendirilmesi amacıyla şeker,
kahve ve kakao gibi değerli gıda ürünleri yetiştirilmeye başlanmış, hasadı ve
işlenmesi için plantasyonlar kurulmuştur. Yeni kurulan bu plantasyonlar için büyük
emek gücü gerekmiş ve Batı Afrika ve daha sonraları Orta Afrika’dan köleleştirilmiş
insanlar bu emek talebini karşılamaları için yeni kıtaya getirilmiştir. Çalışma ile
sömürge dönemi köleliğinin dünya mutfak kültürüne etkilerinin belirlemesi
amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerine başvurulmuş olup ilgili
alanda literatür taraması yapılmıştır. Kölelerin Amerika'ya getirildiği koşulların çok
kötü olmasına rağmen, Afrika mutfağının ve kültürünün bir kısmı hayatta kalmayı
başarmıştır. Köleler, efendileri ve aileleri için aşçı olarak plantasyon evlerine
gelmeleriyle yemekler daha da gelişmeye ve dönüşmeye başlamıştır. Acı biber, yer
fıstığı, bamya ve yeşillik gibi çeşitli yeni malzemeler ve baharatlarla iyi ayarlanmış
bir Afrika damak tadına sahip köle aşçılar, hem beyazların hem de kölelerin zevk
aldığı lezzetli yemekler yapmayı başarmışlardır. Kültürel anlamda kölelik bir
toplumsal ölüm biçiminden çok etkileşim biçimi olarak görülmelidir. Sonuç olarak
sömürge dönemi köleliği toplumların yemek kültürlerini etkilemeyi başarmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | With the discovery of the New World by Columbus in 1492, the economic, cultural,
and demographic structure of the whole world changed, as well as the culinary
culture. To make use of the newly discovered lands, valuable food products such as
sugar, coffee, and cocoa began to be grown, and plantations were established for
harvesting and processing. These newly established plantations required great labor
power, and enslaved people from West Africa and later Central Africa were brought
to the new continent to meet this demand for labor. The purpose of this research is
to determine the effects of colonial period slavery on world cuisine culture.
Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was
conducted in the relevant field. Despite the very poor conditions in which slaves
were brought to America, some of the African cuisine and culture have survived.
Meals began to evolve and transform even more as slaves came to the plantation
homes to cook for their masters and families. Slave cooks with a well-tuned African
palate and a variety of new ingredients and spices, such as cayenne pepper,
peanuts, okra, and greens, were able to make delicious meals enjoyed by whites and
slaves alike. Culturally, slavery should be seen as a form of interaction rather than a
form of social death. As a result, colonial-period slavery had an impact on society's
food cultures. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Review of Tourism Administration Journal | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Kölelik | en_US |
dc.subject | Sömürge dönemi | en_US |
dc.subject | Yemek kültürü | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Slavery | en_US |
dc.subject | Colonial period | en_US |
dc.subject | Food Culture | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.title | Sömürge Dönemi Köleliğin Yemek Kültürüne Etkilerinin Araştırılması | en_US |
dc.title.alternative | Investigation of the Effects of Colonial Slavery on Food Culture | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | Review of Tourism Administration Journal | en_US |
dc.department | Güzel Sanatlar Fakültesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-6391-4887 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-3229-1888 | en_US |
dc.identifier.volume | 3 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 126 | en_US |
dc.identifier.endpage | 138 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |