dc.contributor.author | Doğan, Murat | |
dc.date.accessioned | 2022-12-11T20:46:36Z | |
dc.date.available | 2022-12-11T20:46:36Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.isbn | 9786254395765 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/3728 | |
dc.description.abstract | Giriş
Günümüze gelene kadar gıda bilimi genellikle doğa bilimleri, mühendislik ve uygulama
ağırlıklı gelişmiştir. Gıda biliminin sosyal ve sanat yönü neredeyse yok sayılmış ve sosyal
bilimlerle ilişkisi değersiz sayılmıştır. Bu nedenle gıda biliminin felsefi yönü göz ardı edilmiş;
yöntemlere, süreçlere ve formüllere indirgenmiştir. Bunun sonucu olarak gıdanın sosyal
bilimlere bakan yönü ortaya çıkartılamamıştır. Bunun asıl nedeni sosyal bilimlere önem
verilmemesi ve yalnızca doğa bilimleri yasalarından yararlanılmasıdır. Ortaya çıkan bilimsel
sorunlara daha önceden yapılmış olan doğa bilimleri ve özellikle mühendislik çalışmalarının
sonuçları kaynak gösterilmiş ve bilmedikleri halde uzmanları tarafından basmakalıp çözümler
önerilmiştir. Oysa doğa ve mühendislik bilimlerinin alt yapısında mutlaka bir sosyal bilimin
bulunduğu bilinmektedir. Ancak çok disiplinli çalışan bilim insanlarının azlığı, gıda bilimini
hazır formüller haline dönüştürmüştür. Bilim insanları gıda ile ilgili problemlere çözüm
bulabilmeleri için en kısa zamanda çözümleyici yaklaşımları sıralayarak en uygun olanına karar
verebilmelidir. Bunu gerçekleştirebilmek için ise öncelikli olarak felsefi bir bakış açısına
ihtiyaç vardır. Ancak gıda zor bir konudur. Nasıl ve neyi üretip tüketmemiz gerektiği
konusunda çok az fikir birliği vardır. Gıdanın ne olduğu veya insanların onunla benzer
deneyimler yaşayıp yaşamadığı bile net değildir. Bir taraftan gıda temel bir hak ve ihtiyaç
olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, geniş uygulama alanı ve hatta daha geniş tat yelpazesi
göz önüne alındığında bu konuda genelleme yapmak oldukça zordur. Bu nedenle bölümde
sosyal bilimler perspektifi ile felsefenin gıda bilimine katkılarının neler olduğu ve olabileceği
anlatılmaktadır. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Nobel Akademik Yayınları | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Gıdalar | en_US |
dc.subject | Felsefe | en_US |
dc.subject | Nobel Akademik Yayınları | en_US |
dc.subject | Gıda Felsefesi | en_US |
dc.title | Gıda Felsefesine Giriş | en_US |
dc.type | bookPart | en_US |
dc.relation.ispartof | Gıda Felsefesi | en_US |
dc.department | Güzel Sanatlar Fakültesi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Kitap - Ulusal | en_US |