ORCID "https://orcid.org/0000-0001-6391-4887" Güzel Sanatlar Fakültesi için listeleme
-
Bozanın Türk Gastronomisindeki Yeri ve Önemi: Geleneksel Boza Üreticileri Üzerine Bir Araştırma
Doğan, Murat; Özaltın, Emrah (Kastamonu Üniversitesi, 2022)Amaç: Ülke kültürlerinin en önemli unsurlarından biri olan gastronomi alanındaki yeni gelişmeler geleneksel gıdalara olan ilgiyi artırmış olup bunların arasında geleneksel Türk içeceği olan boza da yer almaktadır. Ancak ... -
Determining The Effect of Catering Companies' Attitudes Toward Customer Complaints on Customer Loyalty
Doğan, Murat (Journal of Interdisciplinary Food Studies, 2022)Catering companies are organizations that provide catering services with a pre-agreed menu and price, prioritizing public health. This study aimed to determine the effect of catering companies' attitudes toward customer ... -
The Effect of Relationship Marketing Practices on Customer Loyalty in the Food Service Industry: A Qualitative Study on Senior Sales and Marketing Professionals
Doğan, Murat (İrfan YAZICIOĞLU, 2023)This study aims to determine the effect of relationship marketing practices in food service businesses on customer loyalty. In the study, focus group interviews were conducted with seven senior sales and marketing ... -
Gazi Muhammed Zahireddin Babür Şah’ın (1483-1530) Hatıratı Babür-nâme'de Yer Alan Gastronomi Unsurlarının Değerlendirilmesi
Doğan, Murat (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2022)Giriş ve Çalışmanın Amacı: Gastronomi tarihi insanoğlunun beslenme gereksinimleri ile şekillenmiş olup yemek ise biyolojik, sosyal, kültürel, dini, politik ve ekonomik dinamik değişkenlerle bağlantılıdır. Bu çalışma ile ... -
Hatay İlinin Gastronomi Turizmi Gelişmişlik Düzeyinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma
Doğan, Murat; Yılmaz, Maruf (Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2022)7500 yıllık tarihi birikimi ile zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay, Türkiye’nin önemli gastronomi destinasyon merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Bu çalışma ile Hatay’ın gastronomi turizmi gelişmişlik ... -
Investigation of the effect and relationship of vegan cuisine on gastronomic culture
Doğan, Murat; Yalçın, Eda (Toros Üniversitesi, 2023)Nutrition, which is a physiological need, is directly related to gastronomy and is affected by many factors, including geographical, cultural, environmental, climatic, and socio-economic factors. Today, there are many ... -
Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture
Doğan, Murat; Özdemir, Kadir (SAM A.Ş. Yayıncılık, 2022)The study aimed to determine the effect of spice on the history and culture of gastronomy. Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was used to reveal the conceptual framework. ... -
Mutfakta Bilim Var-1: Oksidan ve İçme Sularımızdaki Kanserojen Asbest Tehlikesi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2021)Bir Gıda Bilimi ve Teknolojisi Uzmanı olarak ‘’oxidane’’ adlı kimyasalın kullanımının tamamen yasaklanmasını mümkün olmadığı durumlarda çok sıkı kontrolünün sağlanması gerektiğini düşünüyorum. -
Mutfakta Bilim Var-Mayıs 2024: İstanbul Mutfağı: Kadim Kültürlerin Buluştuğu Bir Mutfak (2)
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Tarihi İstanbul mutfağı, temel olarak Osmanlı Saray ve Halk mutfağı olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir. Osmanlı saray mutfağı 15. yüzyılda gelişmeye başlamış ve özellikle Fatih’in İstanbul'u fethetmesinden sonra ... -
Mutfakta Bilim Var-Nisan 2024: Kadim Kültürlerin Buluştuğu Bir Mutfak
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Konar ve göçer Türk topluluklarının mutfakları portatif ve pratik olmak zorundaydı. Sadece bir örnek vereceğim. Göçebe bir Türk ailesi yanında hepimizin yakından tanıdığı sac tava aparatını her daim taşımaktaydı. Aile ... -
A new trend in gastronomy: Culinary medicine chef
Mutlu, Hayrettin; Doğan, Murat (ELSEVIER, RADARWEG 29, 1043 NX AMSTERDAM, NETHERLANDS, 2021)The aim of this study was to determine the theoretical, practical, and conceptual framework of culinary medicine, a niche emerging trend in gastronomy. The focus group interview method, a qualitative research design, was ... -
Sömürge Dönemi Köleliğin Yemek Kültürüne Etkilerinin Araştırılması
Doğan, Murat; Sönmez, Merve (Review of Tourism Administration Journal, 2022)Yeni Dünya’nın 1492 yılında Kolomb tarafından keşfi ile tüm dünyanın ekonomik, kültürel ve demografik yapısının değişmesinin yanı sıra mutfak kültürü de değişime uğramıştır. Keşfedilen yeni toprakların değerlendirilmesi ... -
Yemek Eleştirmenliğinin Gastronomiye Olan Etkilerinin Araştırılması
Doğan, Murat; Öztürk, Seray Merve (Hakan KOÇ, 2023)Çalışma ile gastronomi açısından önemli yeri olan yemek eleştirmenliğinin derinlemesine anlaşılması ve gastronomiye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada literatür ve doküman incelemesi ve içerik analizi ...