Duygusal şemalar ve yalnızlık arasındaki ilişkinin üniversite öğrencilerinde incelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Duygusal Yalnızlık ve Sosyal Yalnızlık olarak yalnızlığı boyutlara ayırarak incelemenin, yalnızlık yaşayan bireylerin özgün ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için önemli olduğu düşünülmektedir (Weiss, 1973). Bu çalışmada, Leahy’in (2002) bireyin duygular ve duygularla ilişkili süreçler hakkında sahip olduğu teoriler olarak kavramsallaştırdığı Duygusal Şemaların, algılanan Duygusal Yalnızlık ve Sosyal Yalnızlık ile ilişkileri incelenmiştir. Araştırma için 408 kişiye ulaşılmış ve kriterlere uygun bulunan 355 kişi çalışmaya alınmıştır. Bu çalışmada 98’i erkek ve 257’i kadın, 18-25 yaş aralığında olan ve aynı üniversitede okuyan öğrencilerinden oluşan gönüllü katılımcılara verilen De Jong Gierveld Yalnızlık Ölçeği (DJGYÖ), Leahy Duygusal Şema Ölçeği (LDŞÖ) ve Sosyodemografik bilgi formu ile veriler alınmıştır. Ölçeklerden toplanan verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiş ve bu yüzden parametrik olmayan istatistik metotları kullanılmıştır. Spearman Rho korelasyon analizi sonucunda: Duygusal Yalnızlık ile anlaşılabilirlik, onaylanma, duygulara karşı zayıflık, farklılık, kontrol edilemezlik ve ruminasyon duygusal şemaları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuş. Sosyal yalnızlık ile hisleri kabullenme, onaylanma, duygulara karşı zayıflık ve farklılık duygusal şemaları arasında istatiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar yalnızlık deneyimi yaşayan bireylerin dünyayı ve diğer insanları tehlikeli olarak değerlendirme eğilimlerinin (Spithoven vd., 2017) bireyin kendi duygularını değerlendirme süreçleriyle ilişkili olabileceği gösterilmiştir.

Seperating loneliness into two constructs and investigating it as Emotional and Social Loneliness is considered to be important for understanding unique needs of lonely people (Weiss, 1973). This study focuses on Emotional Schemas, conceptualizated by Leahy (2002) as impicit theories individuals hold about emotions and related emotional processes, and examines their relation to Emotional Loneliness and Social Loneliness. Questionnaires were given to 408 participants and only 355 participants were found fit to satisfy research criteria. To measure the variables used in the research, The De Jong Gierveld Loneliness Scale (DJGLS) and the Leahy Emotional Schema Scale (LESS) were administered to a sample of 355 voluntary participants, consisting of 98 men and 257 women, all students at the same university, aged between 18 and 25. As the data collected from the scales did not meet assumptions of normality, non-parametric statistical methods were employed to analyze relationships between variables. The Spearman Rho correlation analysis revealed significant relationships between emotional loneliness and domains of emotional schemas related to comprehensibility, validation, weakness against emotions, dissimilarity to others, uncontrollability and rumination. Similarly, social loneliness showed significant relationships with domains of emotional schemas related to acceptance of feelings, validation, weakness against emotions and dissimilarity to others. The findings suggest that general tendency of perceving the world and others as dangerous that can be found in lonely individuals (Spithoven vd., 2017), may also be related to their evaluation process of their very own emotions. These results have been discussed within the framework of the literature.

Açıklama

Danışman: DOÇ. DR. ALİŞAN BURAK YAŞAR Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Psikoloji Ana Bilim Dalı / Klinik Psikoloji Bilim Dalı Konu: Psikoloji = Psychology Dizin: Duygusal yalnızlık = Emotional loneliness ; Duygusal şema = Emotional schemes ; Sosyal yalnızlık = Social loneliness ; Üniversite öğrencileri = University students

Anahtar Kelimeler

Duygusal Şema, duygusal yalnızlık, sosyal yalnızlık, üniversite öğrencileri, Emotional schemas, emotional loneliness, social loneliness, university students

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren