Demans Hastalarında cVEMP Bulgularının Değerlendirilmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Bu çalışmada, hafif düzey demans tanısı almış bireylerde vestibüler fonksiyonların etkilenip etkilenmediğinin servikal vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel (cVEMP) testi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği'ne başvuran ve demans tanısı almış bireyler ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özellikler gösteren sağlıklı kontrol grubu dâhil edilmiştir. Tüm katılımcılara standart protokole uygun olarak cVEMP testi uygulanmış; P1 ve N1 latansları, amplitüd değerleri, eşikler ve asimetri oranları analiz edilmiştir. Bulgulara göre demans grubunda amplitüd değerlerinin daha düşük, eşik değerlerinin daha yüksek ve asimetri oranlarının artmış olduğu belirlenmiştir. Ayrıca VEMP yanıtının varlığı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. P1 ve N1 latans değerleri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, demans hastalarında vestibüler fonksiyonların değerlendirilmesinde cVEMP ölçümlerinin yararlı ve tamamlayıcı bir yöntem olabileceği düşünülmektedir.

This study aimed to evaluate whether vestibular functions are affected in individuals diagnosed with mild dementia using cervical vestibular evoked myogenic potential (cVEMP) testing. The study included patients diagnosed with dementia who applied to the Neurology Clinic of Kastamonu Training and Research Hospital, as well as a healthy control group matched for age and gender. cVEMP testing was performed on all participants according to a standard protocol, and P1 and N1 latencies, amplitude values, thresholds, and asymmetry ratios were analyzed. The results demonstrated lower amplitude values, higher thresholds, and increased asymmetry ratios in the dementia group. In addition, a statistically significant difference was found between the groups in terms of the presence of VEMP responses. No statistically significant differences were observed between the groups regarding P1 and N1 latency values. In conclusion, cVEMP measurements may be considered a useful and complementary method for evaluating vestibular functions in patients with dementia.

Açıklama

Yazar: TUĞÇE TOPLU Yıl: 2026 Tür: Yüksek Lisans Dil: Türkçe Konu: Odyoloji Yer Bilgisi: İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ / LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ / ODYOLOJİ ANABİLİM DALI / Odyoloji Bilim Dalı Danışman: PROF. DR. ALİ ÖZDEK

Anahtar Kelimeler

Demans, VEMP, Vestibüler sistem, Sakkül, Dementia, Vestibular system, Saccule

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

TOPLU, T. (2026). Demans hastalarında cvemp bulgularının değerlendirilmesi (Tez No. 999592) [Yüksek lisans tezi, İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ]. Ulusal Tez Merkezi.

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren