18-30 yaş arası evli çiftlerde ayrılık anksiyetesinin evlilik doyumu üzerine etkisinin kadın ve erkeklerdeki ilişkisi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Özet

Ayrılma anksiyetesi anne ya da bağlanma nesnesinden ayrılık yaşama veya ayrılık düşüncesinin yer alması olarak ifade edilmektedir. Yetişkin ayrılma anksiyetesi bozukluğu (YAAB) ise yaşamın erken dönemlerinde kendini gösteren ve çocukluk ayrılık anksiyetesi ile benzer semptomlar taşıyan anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda araştırmada, erken evli çiftlerde ayrılık anksiyetesinin evlilik doyumu üzerine etkisinin kadın ve erkeklerdeki farkının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırma, “ilişkisel tarama modeli”ne uygun olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini Bursa ilinde yaşayan 18-30 yaşındaki (100 kadın ve 100 erkek) bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Bursa ilinde yaşayan 18- 30 yaşında (100 kadın ve 100 erkek) evlilik yapmış, evli çiftler oluşturmaktadır. Araştırmada 18-30 yaş arası evli çiftlerde ayrılık anksiyetesinin evlilik doyumu üzerine etkisinin kadın ve erkeklerdeki ilişkisinin belirlenmesi amacıyla genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline göre yapılacaktır.Araştırma bulgularına göre cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenlerinin evlilik doyumunu yordamadıkları görülmüştür. Evlilik doyumu ile yetişkin ayrılma anksiyetesi arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yetişkinlik ayrılma anksiyetesinin evlilik doyumunu yordadığı saptanmıştır. Cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerinin Yetişkinlik ayrılma anksiyetesiniyordadığı sonucu elde edilmiştir.

Separation anxiety is expressed as the idea of separtion from the mother or attachment object, orthe idea of separation. Adultseparationanxietydisorder (GAD) is defined as an anxietydisorderthatmanifestsitself in theearlystages of life and has similarsymptomstochildhoodseparationanxiety. Inthiscontext, theaim of thestudy is todeterminethedifference in theeffect of separationanxiety on maritalsatisfaction in earlymarriedaccordancewiththe “relationalscanning model”. Thepopulation of thestudyconsists of individualsaged 18 andover (100 womenand 100 men) living in Bursa. Thesample of thestudy is composed of marriedcoupleswhoare 18 years old and over (100 womenand 100 men) living in Bursa province. In the study, in early married couples, it will be done according to the relational scanning model, one of the general screening models. According to the findings of the study, it was observed that the variables ofgender, age and education level did not predict marital satisfaction. A significant relationship was found between marital satisfaction and adult separation anxiety. It was found that adult separation anxiety predicted marital satisfaction. It was found that the variables of gender and educational status predicted Adulthood separation anxiety.

Açıklama

Danışman: PROF. DR. AYTEN ERDOĞAN Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Psikoloji Ana Bilim Dalı / Klinik Psikoloji Bilim Dalı Konu:Psikoloji = Psychology

Anahtar Kelimeler

Ayrılık anksiyetesi, Aile, Evlilik uyumu, Separation anxiety, Family, Marital adjustment

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren

Creative Commons lisansı

Aksi belirtilmedikçe, bu öğenin lisansı şu şekilde tanımlanmıştır info:eu-repo/semantics/openAccess