Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Pek, Hatice" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The Effect of Listening to White Noise and Heart Sound on Pain During Sternum Dressing in Newborn: A Randomized Control Trial Study
    (Gümüşhane Üniversitesi, 2024) Aslan, Meltem; Pek, Hatice
    The research was conducted as a randomized controlled experimental study to determine the effect of listening to white noise and heart sounds during the sternum dressing process on the pain felt by newborns who underwent congenital heart surgery. The research sample consisted of 48 (white noise:16, heart sound:16, control:16) newborns who underwent cardiac surgery in a training and research hospital in Istanbul and met the sample selection criteria. Newborn Pain Scale (NIPS) was used to assess pain. There was a significant difference in physiological parameter values between the groups during the sternum dressing (p<0.001). The NIPS pain scores during the sternum dressing procedure differed across groups (p<0.001). Newborns in the control group had significantly higher NIPS pain scale scores compared to those in the heart sound and white noise group, while the heart sound group scored similarly to the white noise group (p<0.001). These findings support the hypothesis that listening to white noise and heart sounds during sternum dressing in newborns is an effective methods for reducing pain.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Okul Öncesi Dönemde (3-6 Yaş) Ana Çocuk Sağlığı ve Anaokulundaki Çocukların Beslenme Özelliklerinin Karşılaştırılması
    (Hacettepe Üniversitesi, 2015-04) Kobak Örüklü, Canan; Pek, Hatice
    Anne-babaların yiyecek tüketimleri ve kendi beslenme alışkanlıkları, çocukların yiyecekleri seçimleri ve beslenme alışkanlıklarını doğrudan etkilemektedir. Çalışma Tekirdağ İli’nde okul öncesi dönemde Ana Çocuk Sağlığı ve Anaokulu’nda çocukların beslenme özelliklerinin belirlenmesi ve bu özelliklerin karşılaştırılması amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Çalışmanın evrenini, Ocak 2008- Aralık 2008 tarihleri arasında, Ana Çocuk Sağlığı’nda sağlam çocuk polikliniğine başvuran anne-babalar ve Umudum Anaokulu’nda çocukları bulunan anne-babalar oluşturdu. Örnekleme, seçim kriterlerine uygun, Ana Çocuk Sağlığından 80 anne-baba ve Umudum Anaokulu’ndan 50 anne-baba olmak üzere toplam 130 anne-baba oluşturdu. Veri toplama araçları olarak; Araştırma Onay Formu, Aile ile İlgili Özellikler Formu, Çocuk ile İlgili Özellikler Formu, Beslenme ile İlgili Özellikler Formu kullanıldı. Veri, Statistical Package for Social Sciences for Windows 15.0 programı ortalama, standart sapma, frekans kullanılarak değerlendirildi. Parametreler arası ilişkileri değerlendirmede ki kare kullanıldı. Sonuçlar % 95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.01)
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Okul Öncesi Dönemde (3-6 Yaş) Ana Çocuk Sağlığı ve Anaokulundaki Çocukların Beslenme Özelliklerinin Karşılaştırılması
    (HACETTEPE UNIV, HACETTEPE UNIV, ANKARA, 6532, TURKEY, 2015) Kobak, Canan; Pek, Hatice
    Food consuming and personal nutrition habits of parents, directly affect the food choices and nutrition habits of children. This descriptive study has been planned for the determination of mother and child health, nutrition characteristics of the nursery school kids and the comparison of these characteristics. Population of the study consists of the parents who applied to the healthy kid polyclinic of the Mother and Child Health from January 2008 to December 2008, and the parents whose kids have been attending to Umudum Nursey School. 80 parents from the MCH and 50 parents from UNS that fit the selection criteria have formed the sample. Forms have been used as data collection tools. The data has been evaluated by using the SPSS 15.0 software, average, standard deviation and frequency. As a result, a difference has been detected in parameters such as meal frequency, starting time of eating without help, feeding methods of parents, the methods used when the child refuses to eat, favorite vegetable types, meat types, bulgur/rice preferences, meal length, reasons for leaving over the food, habits and length of teeth brushing, diarrhea frequency, illness frequency; in favor of the children in MCH and the NS.

| İstanbul Gelişim Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Cihangir Mahallesi, Şehit Jandarma Komando Er Hakan Öner Sokak, No:1, Avcılar, İstanbul, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim