Yazar "Bekar, Aydan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Tüketicilerin Organik Gıda Satın Alma Davranışları ve Tutumlarına İlişkin Bir Değerlendirme(İrfan Yazıcıoğlu, 2021) İnan, Ramazan; Bekar, Aydan; Urlu, HakanDünyadaki nüfusun hızla artmasına paralel olarak gıda tüketiminin artmasıyla birlikte üreticiler birim alandan daha fazla verim elde etme çabası içerisine girmiştir. Aynı zamanda gıda üreticilerinin kullanmış oldukları kimyasal ilaçlar, suni gübreler, ekolojiye verilen zarar tüketicilerin konvansiyonel ürünlerden uzaklaşmasına neden olmuştur. Bununla birlikte tüketicilerin bilinçlenmesi, yaşam kalitelerini yükseltmek istemeleri, konvansiyonel ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve tüketicilerin çevreye karşı duyarlılığının artması organik gıdalara olan talebi arttırmaktadır. Bu araştırma, Muğla ilinde organik gıda satın alan tüketicilerin, satın alma davranışlarını ve tutumlarını incelemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma verileri 2019 yılı Mart-Kasım aylarında; yüz yüze anket yöntemi ile toplanmıştır. İstatistikler 492 veri seti ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların organik gıdaları tercih etmesinde etkili olan en önemli ilk üç faktör sırasıyla; ürünlerin sağlıklı olması, kimyasal madde içermemesi ve ürünlerin kalitesidir. En çok tercih edilen ürünler ise taze sebze ve meyveler, zeytinyağı ve yumurtadır. Diğer taraftan, ürünlerin oldukça pahalı olması, satış noktalarının yetersizliği, organik gıdaların diğerlerinden ayırt edilememesi katılımcıların karşılaştığı önemli sorunlardır.