Kategori "Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı" Diğer Atıf Dizinlerdeki Yayınlar İçin Listeleme
Toplam kayıt 47, listelenen: 1-20
-
20. yy. Resim Sanatında Gerçekçilik Arayışları
(Hayrullah KAHYA, 2019)Çalışmanın amacı, görsel sanatlarda gerçekçilik kavramının, düşünsel ve geçmiş dayanaklarından hareketle yirminci yüzyıl sanat akımları üstündeki etkilerini ve sonuçlarını incelemek ve bu perspektif doğrultusunda yüzyılın ... -
Animasyon Aracılığıyla Kültürel Ögelerin Yeniden Canlandırılması Bağlamında Surname-I Vehbı Elyazması
(Sinop Üniversitesi, 2018-06)Günümüzde geleneksel sanatlarımız ve çağdaş sanat eğilimlerimizi tarihsel bir çizgide devam eden yapılar olarak ele almak yerine farklı kültürel eğilimler çerçevesinde değerlendirme eğilimindeyiz. Ancak günümüzde bu ... -
An Assessment of Elderly Bedrooms in Nursing Homes, in Terms of Human Wellbeing and Sustainability: An Example Case from Brussels
(Osman Sağdıç, 2020)The built environment influences the well-being of elderly people in nursing homes. In order to make sustainable designs for the effective use of the physical environment, we can take lessons from existing nursing home ... -
Assessment of Probiotic Properties of Lactic Acid Bacteria from Traditional Sourdoughs for Bread-Making in Turkey against Some Gut Conditions
(Dept. Food Technology, Faculty of Animal and Agricultural Sciences, Diponegoro University, 2019)This study aims to assess the probiotic properties of Lactic Acid Bacteria isolated from the traditional sourdoughs used for bread making in Turkey against some gut conditions. A total number of 29 samples from ... -
Asya resim sanatında mürekkep tekniklerine dair bir seçki
(Kayseri Üniversitesi, 2023)Bu çalışma, Doğu Asya uygarlıklarına ait olan bazı mürekkep tekniklerini, benzerlik ve farklılıkları ile değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu karşılaştırma hem teknik hem de kavramsal boyutta ele alınmıştır. Ele alınan teknikler; ... -
Birleşmiş Milletler’in küresel beslenme ve gıda güvencesi politikalarının değerlendirilmesi
(Üzeyir KEMENT, 2022)Birleşmiş Milletlere bağlı Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) küresel beslenme ve gıda güvencesi konularında çeşitli politikalar ... -
Bozanın Türk Gastronomisindeki Yeri ve Önemi: Geleneksel Boza Üreticileri Üzerine Bir Araştırma
(Kastamonu Üniversitesi, 2022)Amaç: Ülke kültürlerinin en önemli unsurlarından biri olan gastronomi alanındaki yeni gelişmeler geleneksel gıdalara olan ilgiyi artırmış olup bunların arasında geleneksel Türk içeceği olan boza da yer almaktadır. Ancak ... -
Breeam, Leed ve DGNB Yeşil Bina Sertifikasyon Sistemlerinin Standart Bir Konutta Karşılaştırılması
(Osman Sağdıç, 2019)Sürdürülebilir yeşil enerji kavramı, dünyanın gelişim seyrini ve toplumların hayatlarını köklü bir şekilde değiştiren Sanayi Devrimi’nin sonucunda ortaya çıkan en güçlü kavramlardan biridir. Sanayi Devrimini makinaların ... -
Dijital Nesil, Dijital İletişim ve Dijitalleşen(!) Türkçe
(Akademik Bilişim Araştırmaları Derneği, 2013)Sosyologların kuşakları; X,Y,Z olarak bölümlendirmesiyle birlikte aslında bu bölümlendirmenin iletişim araçlarının etkileşimliliğine göre yapıldığı kanısı giderek güçlenmektedir. Zira Z kuşağı olarak adlandırılan dijital ... -
The Effect of Relationship Marketing Practices on Customer Loyalty in the Food Service Industry: A Qualitative Study on Senior Sales and Marketing Professionals
(İrfan YAZICIOĞLU, 2023)This study aims to determine the effect of relationship marketing practices in food service businesses on customer loyalty. In the study, focus group interviews were conducted with seven senior sales and marketing ... -
Evaluation of Customer Complaints to Catering Services in Terms of Food Safety
(Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2020)The aim of the study is to evaluate the customer complaints reported to catering services companies (CSC) and to determine the food safety subjects that these companies should focus on as a result of this evaluation. The ... -
Extracellular phytase activites of lactic acid bacteria in sourdough mix prepared from traditionally produced boza as starter culture
(2020)Fermentation using Lactic Acid Bacteria (LAB) and LAB species can exhibit extracellular activi- ties such as decreasing of antinutritional factors, in particular phytic acid (PA) or phytate. The objective of this study ... -
Gazi Muhammed Zahireddin Babür Şah’ın (1483-1530) Hatıratı Babür-nâme'de Yer Alan Gastronomi Unsurlarının Değerlendirilmesi
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2022)Giriş ve Çalışmanın Amacı: Gastronomi tarihi insanoğlunun beslenme gereksinimleri ile şekillenmiş olup yemek ise biyolojik, sosyal, kültürel, dini, politik ve ekonomik dinamik değişkenlerle bağlantılıdır. Bu çalışma ile ... -
Gıda Çalışmalarında Yeni Yaklaşım: Gıda Egemenliği
(Gülizar CENGİZ, 2023)Gıda çalışmaları, bilim, sanat, tarih, toplum ve diğer alanlarda yiyecek ve onun çeşitli yönlerinin eleştirel olarak incelenmesi olarak tanımlanabilir. Küresel salgınlar, kuraklıklar, savaşlar ve diğer faktörler, yiyecek ... -
Hatay İlinin Gastronomi Turizmi Gelişmişlik Düzeyinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma
(Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2022)7500 yıllık tarihi birikimi ile zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay, Türkiye’nin önemli gastronomi destinasyon merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Bu çalışma ile Hatay’ın gastronomi turizmi gelişmişlik ... -
Huzurevlerinde Yatak Odası Mekanının Gelişim Süreci, İstanbul ve Brüksel Örneği
(Osman Sağdıç, 2019)Bu çalışmada; yurtiçi ve yurtdışı huzurevlerinde yaşayan kişilerin mekân içi yaşam alanlarını yerinde irdelenerek, yaşlıların yoğunlukla kullandığı yatak odası mekânının, işlevsel olarak doğru ve etkin olarak kullanıma ... -
İç Mekân Kurgusunda Mobilya ve Mekân Kompozisyonu İlişkisi
(Osman Sağdıç, 2021)Mobilyaların ve mekânların başlangıç ve gelişim sürecine bakıldığında yerleşik düzene geçilmesi ile başladığı görülmektedir. İşleve göre iç mekânın ve mobilyaların biçimlenerek yerleşmesi ise çok sonraki süreçte devreye ... -
İstanbul’da satışa sunulan keklerde yer fıstığı kalıntısının araştırılması
(Özkan Özden, 2021)Yer fıstığı, gıda alerjenleri içerisinde en tehlikeli olanıdır. Dolayısıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ölümcül gıda kaynaklı anafilaksinin en yaygın nedenidir. Yer fıstığı alerjisine sahip bireyler, yer fıstığı ... -
Kadın ve Erkeklerin Yemek Tercihlerindeki Farklılıkların İncelenmesi
(Adıyaman Üniversitesi, 2022)Kadın ve erkeklerin biyolojik, sosyal, kültürel, fizyolojik ve duygusal farklılıkları hayatlarının tüm alanlarına olduğu gibi restorana gittiklerinde tercih ettikleri yemekler üzerinde de etkili olmaktadır. Bu çalışmada, ... -
Kente Kazandırılan Yeni Yaşam Alanları
(Osman Sağdıç, 2019)Göçebe hayattan yerleşik hayata geçişte, ilk yerleşim yeri olarak ticaret veya tarım için en uygun koşulların olduğu bereketli, su kıyılarının tercih edildiği görülmektedir. Zaman içinde nüfus artmaya başlamış, yeni göçler ...