Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi
Özet
Avrupa'dan Afrika'ya ve oradan Asya'ya kadar olan geniş bir coğrafyada yaklaşık bin yıl ve üç
kıtayı etkilemiş olan Roma sanatı; resim, mermer, mozaik, gümüş ve bronz eserler, toprak kaplar
da dâhil birçok gastronomi öğesini barındırmaktadır. Roma sanatının en önemlilerinden biri olan
Mozaik Sanatı dış mekânlarda, binaların iç mekân duvarlarında ve zeminlerinde icra edilmiş
olup şaheser sayılabilecek kadar zengin nitelikte eserlerdir. Mozaik sanatçıları ise geleneksel
olan Roma stilini geliştirerek sanatçılıklarını ustalıkla göstermişlerdir. Çalışmada Roma Dönemi
mozaiklerinin gastronomi öğeleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma deseni
olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi ve göstergebilim yöntemi
kullanılmıştır. Doküman incelemesi sonucu gastronomi öğesi içeren toplam on beş mozaik
kompozisyonuna ulaşılmış olup göstergebilim yöntemi ile incelenmiştir. Özellikle mozaiklerde;
sebzelerin, meyvelerin, av hayvanların, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile deniz ürünlerinin
gastronomi öğeleri olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Av sahneleri ve sempozyum sahnelerinden
kültür, sosyalleşme, yeme-içme alışkanlıkları ve yemek konusunda pek çok bilgiyi içermektedir.
Ayrıca Roma dönemi sanat ve gastronomi ilişkisi açısından Asarotos oikos mozaiğinin önemli
bir eser olduğu da belirlenmiştir. Sonuç olarak Roma mozaik sanatı Roma yaşamı hakkında pek
çok bilgiyi barındırmasının yanında gastronomisi hakkında da eşsiz bir bilgi kaynağıdır. The Roman art, which has affected three continents for about a thousand years in a wide
geography from Europe to Africa and from there to Asia, contains many gastronomic items,
including paintings, marble, mosaics, silver and bronze works, and earthenware. Mosaic art, one
of the most important Roman arts, was performed outdoors, on the interior walls and floors of
buildings. Mosaic artists, on the other hand, developed the traditional Roman style and created
works of such rich quality that they can be considered masterpieces. This study is aimed at
evaluating the Roman Period mosaics in terms of gastronomic elements. As part of the research
design, document analysis, and semiotics methods from qualitative research was used. As a result
of the document review, a total of fifteen mosaic compositions containing gastronomy elements
were reached and analyzed with the semiotics method. In particular, it was determined that
vegetables, fruits, game animals (large and small cattle), and seafood were used as gastronomic
items in the mosaics. It contains a lot of information about culture, socialization, eating and
drinking habits, and food from hunting scenes and symposium scenes. In addition, it has been
determined that the Asarotos oikos mosaic is an important work in terms of the relationship
between art and gastronomy in the Roman period. Overall, Roman mosaic art contains a lot of
information about Roman life as well as being a unique source of information about gastronomy.
Cilt
4Sayı
1Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5211Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir:
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Gastronomi Turizminin Gelişiminde Gastronomi Festivalleri ve Türkiye’deki Mevcut Durum
Erciyas, Nisa; Yılmaz, İlkay (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2021)Etkinlik turizmi kapsamında değerlendirilen gastronomi festivalleri, son dönemlerde gastronomi turizminin gelişiminde daha fazla incelenen bir alan haline gelmiştir. Özellikle turistik faaliyetlerin çeşitlendiği günümüzde, ... -
Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture
Doğan, Murat; Özdemir, Kadir (SAM A.Ş. Yayıncılık, 2022)The study aimed to determine the effect of spice on the history and culture of gastronomy. Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was used to reveal the conceptual framework. ... -
İstanbul ili gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyi: Arap turistler üzerinde bir araştırma
Alzuhairi, Samara (İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)Müstesna bir güzellikte olan İstanbul, geçmiş yıllar boyunca her zaman insanlar tarafından rağbet edilen bir kent olmuştur. İki imparatorluğun başkentliğini yapmış olan bu şehir, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde ...