Gastronomi Mühendisliği: Gastronomiye Yeni Yaklaşım
Özet
Özet
Bu çalışma gastronomiye yeni bir yaklaşım getireceğini düşündüğümüz mühendislik, fen
ve sosyal bilimler ile çok disiplinli çalışma olanağı bulabilecek bir alan olan gastronomi
mühendisliğinin, bileşenlerini ve önemini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gastronomiden
gastronomi mühendisliğine dönüşümün sağlanması şeflerin yeteneklerini, birikmiş meraklarını
ve yaratıcılıklarını teknolojik olarak olanaklı ve sürdürülebilir hale getirmek için gıda bilimi ve
mühendisliğindeki geniş bilgi birikimine açmak anlamına gelmektedir. Gastronomi
mühendisliğinin temel bileşenleri: (1) yemeğin yapısı olan gıdanın fiziği, (2) yemeğin mikro
yapılarını ve etkileşimini araştıran gıda kimyası, (3) yemeğin hücreleri ve mikroplarına
odaklanan gıdaların biyolojisi, (4) mutfakta ölçme, tartma ve tarifleri ölçeklendirebilecek olan
matematik, (5) yemeğe yolculuğu sağlayacak olan ürün ve proses tasarımının anahtarı temel
mühendislik bilgisi, (6) yemeğin ve mutfağın termodinamiği ve (7) çiftlik ve çatal arasındaki
yemeğin gıda güvenliğine sorunsuz yolcuğu konuları belirlenmiştir. Yemek yapmanın bir sanat
olarak konumlandırılması sadece az sayıda yetenekli insana has bir beceri olmasına neden
olmaktadır. Yemek hazırlamaya bağlı olarak gıda bilimi ve mühendisliğinin yetkinlikleri ile
buluştuğunda standardizasyon ve optimizasyon kolaylıkla sağlanabilecektir. Sonuç olarak
gastronomi mühendisliği ile gıda hammaddelerinin spesifikasyonları, ekipman çalıştırma
parametreleri ve üretim süreçlerinin uygunluğu sağlanabilecektir. Böylece gıda
mühendisliğinin de üretimin her aşamasında elde etmeye çalıştığı paradigma olan standart ürün
kalitesinin özellikleri arasında kurulan açık ve tutarlı bir şekilde tekrarlanabilir bir bağlantı
sağlanmış olacaktır.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/3731Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: