Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKakşa, Didem
dc.date.accessioned2022-09-01T09:07:22Z
dc.date.available2022-09-01T09:07:22Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/3692
dc.descriptionDanışman: PROF. DR. ASLI ALBAYRAK Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı Konu:Gastronomi ve Mutfak Sanatları = Gastronomy and Culinary Artsen_US
dc.description.abstractKadınlar yaşam boyunca hayatlarının birçok döneminde cinsiyet ayrımcılığına maruz bırakılmışlardır. İş hayatındaki varlıklarının az olduğu yıllarda sosyal yaşantı içerisinde geri planda konumlandırılmış olan kadınlar, iş hayatına giriş yaptıklarında burada da çeşitli engellerle karşılaşmışlardır. Kadın ve erkek eşitsizliğinin en çok kendini gösterdiği iş yaşamı, gerek ücret gerekse terfi alımında oldukça sık görülmektedir. Eski yıllardan itibaren bulundukları her konum için çok daha fazla çalışmak zorunda bırakılan kadınlar, iş hayatlarında da istedikleri veya hak ettikleri yerlere ulaşabilmek için erkeklere göre daha çok çaba göstermek durumunda kalmıştır. Son yıllarda iş hayatında kadın çalışan sayısının artmasının yanında kadınlara uygulanılan psikolojik baskılar nedeniyle birçok sektörde kadın ve erkek çalışan sayısı birbirlerinden oldukça farklı şekilde dağılmaktadır. Mesleklere yüklenen cinsiyetçi tavır sonucunda birçok iş kadın veya erkek işi olarak tanımlanmış, bu da sektörler arasında cinsiyet açısından çalışan dağılımının eşit olmamasına neden olmuştur. Özellikle turizm sektöründe kadın istihdamının çok olduğu belirtilirken, mutfak departmanındaki çalışan kadın ve erkeklerin niceliksel olarak eşitsizliği dikkat çekicidir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı mutfak çalışanı kadınlara yönelik ön yargılar ve cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldıkları konuları belirlemek ve elde edilen sonuçlardan hareketle kadınların cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldıkları bu sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerilerinde bulunmaktır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Anket formunun hazırlanmasında Çelik ve Şahingöz (2018), Aşkın ve Aşkın (2018), Tekin ve Gençer (2016), tarafından yapılmış olan çalışmalar ve geliştirilmiş ölçeklerden yararlanılmıştır. Bu sayede Türkiye’deki mutfak çalışanı kadınlara yönelik ön yargılar ve cinsiyet ayrımcılığı ile ilgili bir durum saptaması yapılmıştır. Çalışma kapsamına belirlenmiş olan örneklem üzerinden Türkiye’de yaşayan ve yiyecek içecek işletmelerinde farklı pozisyonlarda çalışan kadınlar alınmıştır.en_US
dc.description.abstractWomen have been subjected to gender discrimination many times in their lives. In the years when their presence in business life was low, women were positioned in the background in social life. When they entered business life, they faced various obstacles here as well. In business life, where the inequality between men and women manifests itself the most, this inequality is observed quite often both in the purchase of wages and promotions. Women, who have been forced to work much harder for every position they have been in since the beginning of humanity, had to exert more effort than men in order to reach the places they want or deserve in their business life. In addition to the increase in the number of female employees in business life in recent years, the number of female and male employees in many sectors is distributed quite differently from each other due to the psychological pressures applied to women. As a result of the sexist attitude imposed on professions, many jobs were defined as male or female jobs, which led to an unequal distribution of employees between sectors. In particular, it is noted that there is much more female employment in the tourism sector, while the quantitative inequality of working women and men in the culinary sector is noteworthy. Therefore, the aim of this study is to identify the issues in which women are subjected to prejudices and sex discrimination and to propose solutions to eliminate the problems in which women are subjected to sex discrimination based on the results obtained. In the study, the survey technique was used from quantitative research methods. In the preparation of the questionnaire, studies and improved scales were used by Celik and Şahingöz (2018), Love and Love (2018), Tekin and Gençer (2016). In this way, a situation has been determined regarding the prejudices and gender discrimination against women employees in the culinary sector in Turkey. Women living in Turkey and working in different positions in food and beverage enterprises were taken through the sample determined within the scope of the study.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectMutfak çalışanlarıen_US
dc.subjectCinsiyet ayrımcılığıen_US
dc.subjectKadınen_US
dc.subjectCulinary workersen_US
dc.subjectGender discriminationen_US
dc.subjectWomanen_US
dc.titleMutfak çalışanı kadınlara yönelik ön yargılar ve cinsiyet ayrımcılığıen_US
dc.title.alternativePrejudices and gender discrimination against female kitchen staffen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess