GSF Gelişim: Güzel Sanatlar Fakültesi Haber ve Etkinlikler Bülteni (Sayı: 23, Mayıs 2022)
Özet
Nostaljik bir içecek olarak hafızalarda yer edinen gazoz, Türkiye’nin her bölgesinde başka tat
ve kokularla yaşamaya devam ediyor. İzmir’de Münire, İstanbul’da Sevda Gazozcusu da bu kültürü
yaşatan yerlerden. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Gastronomi
ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Emel Çirişoğlu, gazozun Türkiye’nin kültürel hafızasındaki
yerini anlatırken, Mahmut Saklı da 120 çeşit gazozu bir araya toplama hikâyesini aktardı.
Türkiye’de geleneksel kültürün bir parçası haline gelen gazozun, günlük hayatın hemen her
alanında kendine yer bulduğunu ve kendi değerini oluşturduğunu söyleyen Emel Çirişoğlu, “Yazlık
sinemalarda tahta sandalyelerde leblebi eşliğinde içilen gazozlar, gazoz kapağı biriktirme, gazoz
kapağından oynanan sayısız oyunlar, sokak satıcılarının sokak aralarında, sahillerde gazoz satışı
yapması, gazoz kapaklarının azlığına veya çokluğuna göre verilen değerler, hamam kültürünün
vazgeçilmezi olması, çay bahçelerinde ve kahvehanelerde içilmesi bir dönem insanının hafızasında
yer bulan anılar” sözleriyle gazoz kültürüyle büyüyenleri geçmişte yolculuğa çıkardı.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/3553Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: