Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDinç, Hatice
dc.contributor.authorŞensu, Eda
dc.contributor.authorAltuntaş, Ümit
dc.contributor.authorOkudan, Emine Şükran
dc.contributor.authorÖzçelik, Beraat
dc.contributor.authorYucetepe, Aysun
dc.date.accessioned2024-08-23T11:51:37Z
dc.date.available2024-08-23T11:51:37Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/7537
dc.description.abstractIn this study, extraction conditions of proteins from Sargassum vulgare were optimized. The Box-Behnken design (BBD)-based Response Surface Methodology (RSM) was used to investigate and optimize the protein content (PC), total phenolic content (TPC), and antioxidant activity (AOA), which were affected by extraction parameters (ultrasonic probe time: 0.09-2.91 min and enzyme/substrate ratio (E/S): 0.18-1.02). The optimal extraction was achieved while applying an ultrasonic probe for 2.5 min and using an E/S of 0.90. Under this optimum conditions PC and TPC were found to be as 248.30 mg protein/g dry weight (dw) and 38.03 mg gallic acid equiavalent (GAE)/g dw, respectively. Moreover, AOA was determined to be 53.77 mg Trolox equivalent (TE)/g dw by CUPRAC and 19.88 mg TE/g dw by ABTS methods. These findings provide a good basis for future research into the potential of macroalgae protein extracts, which have a high protein content and antioxidant potential for food industry.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Sargassum vulgare'den proteinlerin ekstraksiyon koşulları optimize edilmiştir. Ekstraksiyon parametrelerinin (ultrases prop süresi: 0.09-2.91 dk ve enzim/substurat oranı (E/S): 0.18-1.02), protein miktarı (PM), toplam fenolik madde miktarı (TFMM) ve antioksidan aktivite (AOA) üzerine etkisini araştırmak ve optimizasyon çalışmalarını gerçekleştirmek için Box-Behnken Tasarım-Yanıt Yüzey Metodolojisi kullanılmıştır. Optimum protein ekstraksiyon koşulları, 2.5 dk ultrases prop uygulama süresi ve 0.90 E/S oranıdır. Optimum ekstraksiyon koşullarında, PM ve TFMM sırasıyla 248.30 mg protein/g kuru madde (km) ve 38.03 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/g km olarak bulunmuştur. Ayrıca AOA, CUPRAC yöntemi ile 53.77 mg Trolox eşdeğeri (TE)/g km ve ABTS yöntemi ile 19.88 mg TE/g km olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, yüksek protein miktarı ve antioksidan aktivitesiye sahip makroalg protein ekstraktlarının gıda endüstrisi için potansiyelini araştıracak yeni çalışmalara bir temel oluşturabilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.relation.isversionof10.15237/gida.GD23128en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSargassum vulgareen_US
dc.subjectmacroalgaeen_US
dc.subjectextractionen_US
dc.subjectprotein extracten_US
dc.subjectantioxidant activityen_US
dc.subjectSargassum vulgareen_US
dc.subjectmakroalgen_US
dc.subjectekstraksiyonen_US
dc.subjectprotein ekstraktıen_US
dc.subjectantioksidan aktiviteen_US
dc.titleUltrasound-Assisted Enzymatic Extraction of Antioxidative Protein Extracts From Sargassum Vulgare: Optimization of Extraction Parameters Using Rsmen_US
dc.title.alternativeUltrason Destekli Enzimatik Yöntemle Sargassum Vulgare'den Antioksidan Protein Ekstraksıyonu: Rsm İle Ekstraksiyon Parametrelerinin Optimizasyonuen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGıdaen_US
dc.departmentİstanbul Gelişim Meslek Yüksekokuluen_US
dc.authorid0000-0003-1249-3087en_US
dc.authorid0000-0002-6240-8381en_US
dc.authorid0000-0002-5156-4901en_US
dc.authorid0000-0001-5309-7238en_US
dc.authorid0000-0002-1810-8154en_US
dc.authorid0000-0002-3800-4774en_US
dc.identifier.volume49en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage439en_US
dc.identifier.endpage452en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorŞensu, Eda


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster