Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzdemir, Merve
dc.contributor.authorBilgiç, Pelin
dc.date.accessioned2024-05-18T19:51:52Z
dc.date.available2024-05-18T19:51:52Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/7360
dc.description.abstractSon yıllarda yapılan çalışmalar diyetle alınan ileri glikasyon son ürünlerinin (AGEs), polikistik over sendromu ile ilişkili hem üreme hem de metabolik işlev bozukluklarında önemli bir rol oynadığını öne sürmektedir. İleri glikasyon son ürünleri, indirgeyici şekerler ile proteinler, lipitler veya nükleik asitler arasındaki enzimatik olmayan glikasyon işlemi tarafından oluşturulan reaktif moleküllerdir. İleri glikasyon son ürünlerinin anahtar hücre içi sinyal yollarının aktivasyonu yoluyla, oksidatif stres ve proinflamatuar sitokinlerin oluşumunu uyararak polikistik over sendromu patogenezine katkıda bulunabilecekleri düşünülmektedir. İleri glikasyon son ürünleri normal metabolik koşullar altında endojen olarak oluşabildikleri gibi özellikle kızartma, fırınlama veya ızgara gibi yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş ve işlenmiş besinlerin tüketimiyle de ekzojen olarak da vücuda alınabilmektedir. Polikistik over sendromlu kadınlarda yumurtalık dokusunda anovülasyon ve hiperandrojenizme neden olan yüksek serum AGE seviyeleri bildirilmiştir. Bu derlemede, polikistik over sendromunda metabolik ve üremeyle ilgili değişikliklerin aracıları olarak ileri glikasyon son ürünlerinin rolünün sunulması amaçlanmıştır.en_US
dc.description.abstractRecent studies suggest that dietary advanced glycation end products (AGEs) play an important role in both reproductive and metabolic dysfunctions associated with polycystic ovary syndrome. Advanced glycation end products are reactive molecules formed by the non-enzymatic glycation process between reducing sugars and proteins, lipids or nucleic acids. Advanced glycation end products may contribute to the pathogenesis of polycystic ovary syndrome by activating key intracellular signaling pathways, stimulating the formation of oxidative stress and proinflammatory cytokines. While advanced glycation end products can occur endogenously under normal metabolic conditions, they can also be taken into the body exogenously, especially when consuming foods cooked and processed at high temperatures such as frying, baking or grilling. It has been reported that women with polycystic ovary syndrome have increased serum levels of AGEs, which cause anovulation and hyperandrogenism in ovarian tissue. This review aims to present the role of advanced glycation end products as mediators of metabolic and reproductive changes in polycystic ovary syndrome.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.1327059en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBesinen_US
dc.subjectileri glikasyon son ürünlerien_US
dc.subjectPKOSen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectAdvanced glycation end productsen_US
dc.subjectPCOSen_US
dc.titlePolikistik Over Sendromunda Besinlerle Alınan İleri Glikasyon Son Ürünlerinin Rolüen_US
dc.title.alternativeThe Role of Dietary Advanced Glycation End-Products in Polycystic Ovary Syndromeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Gelişim Üniversitesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-7955-9154en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-8177-0300en_US
dc.identifier.issue22en_US
dc.identifier.startpage370en_US
dc.identifier.endpage382en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster