Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTepe, Tolga Kağan
dc.contributor.authorAzarabadi, Negin
dc.contributor.authorTepe, Fadime Begüm
dc.date.accessioned2024-05-11T12:23:55Z
dc.date.available2024-05-11T12:23:55Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2564-7377
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/7322
dc.description.abstractThis study focused on the impact of citric acid, hot water blanching, and ultrasound pretreatment on the drying of zucchini slices, color properties, and the comparison of artificial neural network (ANN) and thin-layer modeling. The pretreatments enhanced the drying rate and reduced drying time. Ultrasound pretreatment was observed as the most effective, with a reduction rate of the drying time as 40%. Besides, mass transfer and moisture diffusion phenomena were positively affected by pretreatments, depending on the increment of the drying rate. The highest mass transfer coefficient (hm), moisture diffusivity (D) by the Dincer and Dost model, and effective moisture diffusivity (Deff) by the Crank equation were obtained with ultrasound pretreatment. On the other hand, Midilli and Kucuk, Parabolic, and Page gave the best predictions among the thin-layer models. However, ANN modeling had a better performance than thin-layer modeling due to a higher determination coefficient (R2 ) and lower root mean square error (RMSE) values. Color properties of the zucchini slices were affected by drying processes. In general, the redness and yellowness of the zucchini slices increased; however, lightness did not show statistical significance. Additionally, citric acid pretreatment gave the lowest total color difference (∆E).en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, sitrik asit, sıcak suda haşlama ve ultrason ön işlemlerinin kabak dilimlerinin kurutulması, renk özelliklerine etkisi ile yapay sinir ağı (YSA) ve ince tabaka modellemesinin karşılaştırılması araştırılmıştır. Uygulanan ön işlemler kuruma hızını arttırmış ve kuruma süresini azaltmıştır. Ultrason ön işleminin en etkili ön işlem olduğu görülmüş ve kuruma süresindeki azalma oranı 40% olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, kütle transferi ve nem difüzyonu olayları, kurutma hızının artışına bağlı olarak ön işlemlerden olumlu yönde etkilenmiştir. Ultrason ön işlemi ile en yüksek kütle transfer katsayısı (hm), Dincer ve Dost modeline göre nem difüzyonu (D) ve Crank denklemi ile hesaplanan efektif nem difüzyonu değerlerine (Deff) ulaşılmıştır. Öte yandan, Midilli ve Küçük, Parabolik ve Page ince tabaka modelleri arasında en iyi tahminleri vermiştir. Bununla birlikte, YSA modellemesi, daha yüksek determinasyon katsayısı (R 2 ) ve daha düşük kök ortalama karesel hata (KOKH) değerleri nedeniyle ince tabaka modellerine kıyasla daha iyi performans göstermiştir. Kabak dilimlerinin renk özellikleri kurutma işlemlerinden etkilenmiştir. Genel olarak, kabak dilimlerinin kırmızılığı ve sarılığı artmış, ancak açıklık değeri istatistiksel olarak anlamlılık göstermemiştir. Ayrıca, sitrik asit ön işlemi en düşük toplam renk farkını (∆E) vermiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherGiresun Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.31466/kfbd.1373651en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZucchinien_US
dc.subjectDryingen_US
dc.subjectModelingen_US
dc.subjectPretreatmentsen_US
dc.subjectMass Transferen_US
dc.subjectKabaken_US
dc.subjectKurutmaen_US
dc.subjectModellemeen_US
dc.subjectÖn işlemen_US
dc.subjectKütle Transferien_US
dc.titleConvective Drying of the Zucchini Slices; Impact of Pretreatments on the Drying Characteristics and Color Properties, Evaluation of Artificial Neural Network Modeling and Thin-Layer Modelingen_US
dc.title.alternativeKabak Dilimlerinin Konvektif Kurutulması; Ön İşlemlerin Kurutma Karakteristikleri ve Renk Özellikleri Üzerine Etkisi, Yapay Sinir Ağı Modellemesi ve İnce Tabaka Modellemesinin Değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofKaradeniz Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluen_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-0484-7295en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-3540-3550en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-4989-5354en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage168en_US
dc.identifier.endpage193en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorAzarabadi, Negin


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster