dc.contributor.author | Tepe, Tolga Kağan | |
dc.contributor.author | Azarabadi, Negin | |
dc.contributor.author | Tepe, Fadime Begüm | |
dc.date.accessioned | 2024-05-11T12:23:55Z | |
dc.date.available | 2024-05-11T12:23:55Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.identifier.issn | 2564-7377 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/7322 | |
dc.description.abstract | This study focused on the impact of citric acid, hot water blanching, and ultrasound pretreatment on the drying of zucchini
slices, color properties, and the comparison of artificial neural network (ANN) and thin-layer modeling. The pretreatments
enhanced the drying rate and reduced drying time. Ultrasound pretreatment was observed as the most effective, with a
reduction rate of the drying time as 40%. Besides, mass transfer and moisture diffusion phenomena were positively
affected by pretreatments, depending on the increment of the drying rate. The highest mass transfer coefficient (hm),
moisture diffusivity (D) by the Dincer and Dost model, and effective moisture diffusivity (Deff) by the Crank equation
were obtained with ultrasound pretreatment. On the other hand, Midilli and Kucuk, Parabolic, and Page gave the best
predictions among the thin-layer models. However, ANN modeling had a better performance than thin-layer modeling
due to a higher determination coefficient (R2
) and lower root mean square error (RMSE) values. Color properties of the
zucchini slices were affected by drying processes. In general, the redness and yellowness of the zucchini slices increased;
however, lightness did not show statistical significance. Additionally, citric acid pretreatment gave the lowest total color
difference (∆E). | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, sitrik asit, sıcak suda haşlama ve ultrason ön işlemlerinin kabak dilimlerinin kurutulması, renk özelliklerine
etkisi ile yapay sinir ağı (YSA) ve ince tabaka modellemesinin karşılaştırılması araştırılmıştır. Uygulanan ön işlemler
kuruma hızını arttırmış ve kuruma süresini azaltmıştır. Ultrason ön işleminin en etkili ön işlem olduğu görülmüş ve
kuruma süresindeki azalma oranı 40% olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, kütle transferi ve nem difüzyonu olayları, kurutma
hızının artışına bağlı olarak ön işlemlerden olumlu yönde etkilenmiştir. Ultrason ön işlemi ile en yüksek kütle transfer
katsayısı (hm), Dincer ve Dost modeline göre nem difüzyonu (D) ve Crank denklemi ile hesaplanan efektif nem difüzyonu
değerlerine (Deff) ulaşılmıştır. Öte yandan, Midilli ve Küçük, Parabolik ve Page ince tabaka modelleri arasında en iyi
tahminleri vermiştir. Bununla birlikte, YSA modellemesi, daha yüksek determinasyon katsayısı (R
2
) ve daha düşük kök
ortalama karesel hata (KOKH) değerleri nedeniyle ince tabaka modellerine kıyasla daha iyi performans göstermiştir.
Kabak dilimlerinin renk özellikleri kurutma işlemlerinden etkilenmiştir. Genel olarak, kabak dilimlerinin kırmızılığı ve
sarılığı artmış, ancak açıklık değeri istatistiksel olarak anlamlılık göstermemiştir. Ayrıca, sitrik asit ön işlemi en düşük
toplam renk farkını (∆E) vermiştir. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Giresun Üniversitesi | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.31466/kfbd.1373651 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Zucchini | en_US |
dc.subject | Drying | en_US |
dc.subject | Modeling | en_US |
dc.subject | Pretreatments | en_US |
dc.subject | Mass Transfer | en_US |
dc.subject | Kabak | en_US |
dc.subject | Kurutma | en_US |
dc.subject | Modelleme | en_US |
dc.subject | Ön işlem | en_US |
dc.subject | Kütle Transferi | en_US |
dc.title | Convective Drying of the Zucchini Slices; Impact of Pretreatments on the Drying Characteristics and Color Properties, Evaluation of Artificial Neural Network Modeling and Thin-Layer Modeling | en_US |
dc.title.alternative | Kabak Dilimlerinin Konvektif Kurutulması; Ön İşlemlerin Kurutma Karakteristikleri ve Renk Özellikleri Üzerine Etkisi, Yapay Sinir Ağı Modellemesi ve İnce Tabaka Modellemesinin Değerlendirilmesi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-0484-7295 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-3540-3550 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-4989-5354 | en_US |
dc.identifier.volume | 14 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 168 | en_US |
dc.identifier.endpage | 193 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Azarabadi, Negin | |