Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBulut, Sena
dc.date.accessioned2024-03-09T22:16:09Z
dc.date.available2024-03-09T22:16:09Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/7175
dc.descriptionDanışman: PROF. DR. NURHAN FISTIKCI Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Psikoloji Ana Bilim Dalı / Klinik Psikoloji Bilim Dalı Konu: Psikoloji = Psychologyen_US
dc.description.abstractİnsanlık var olduğu sürece salgın hastalıklarla çok defa yüzleşmiştir. Ve bu yüzleşmede çağına göre yüksek derecede mücadelede bulunmuştur. Günümüzde çaresi olan fakat çıktığı dönemde ciddi tahribatlar vermiş olan kolera, sıtma, tüberküloz, veba gibi salgın hastalıklar, yüzleşmek zorunda kalan ülkelerde ciddi travmalara ve iktisadi sorunlara sebep olmuştur. Yakın tarihte SARS,H1N1, EBOLA, MERS gibi hastalıklarla mücadele kabiliyeti kazanılmasının ardından tüm dünyayı saran Çin Halk Cumhuriyeti kaynaklı yeni tip koronavirus insanlığı bilinmezliğiyle özellikle esir almıştır. Bu araştırmada COVİD-19 pandemi döneminde Bursa ilinde görev yapan sağlık çalışanlarının yeme tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma deseni içinde yer alan betimsel tipte anket yöntemi ile gerçekleşmiştir. Araştırma verileri 2022 yılı içerisinde Bursa'da sağlık kurumlarında aktif görev yapan 104 sağlık personelinden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında 'Sosyo-Demografik Bilgi Formu', 'Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ)' ve 'Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R18)' kullanılmıştır. Ulaşılan veriler matematik temelli istatistik programı SPSS 26 ile çözümlenmiş ve analiz edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde; cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma süresi, COVID-19'a yakalanma durumu ve pandemi döneminde yemek yeme alışkanlığında değişiklik olma durumu ile yeme tutumları arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunurken; pandemi döneminde sıvı (kafein, çay vb.) tüketiminde artış olma, eğitim düzeyi ve aylık kazanç durumları ile yeme tutumları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak COVID-19 pandemi döneminde sağlık çalışanlarında demografik değişkenlerin yeme tutumları üzerinde ilişkili olduğu görülmektedir.en_US
dc.description.abstractAs long as humanity has existed, it has faced epidemics many times. And in this confrontation, he fought at a high level according to his age. Epidemic diseases such as cholera, malaria, tuberculosis, and plague, which are cured today but caused serious damage at the time of their emergence, caused serious traumas and economic problems in countries that had to face it. After gaining the ability to fight diseases such as SARS, H1N1, EBOLA, MERS in the recent past, the new type of coronavirus originating from the People's Republic of China, which has surrounded the whole world, has taken humanity especially captive with its obscurity. In this study, it was aimed to examine the eating attitudes of healthcare professionals working in Bursa during the COVID-19 pandemic period. The research was carried out with the descriptive survey method, which is included in the quantitative research design. Research data consists of 104 health personnel working actively in health institutions in Bursa in 2022. 'Socio-Demographic Information Form', 'Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ)' and 'Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18)' were used to collect research data. The obtained data were analyzed and analyzed with the mathematics-based statistical program SPSS 26. When the research findings are examined; While there is a statistically significant difference between gender, age, marital status, working time, catching COVID-19, changes in eating habits during the pandemic period, and eating attitudes; There was no statistically significant difference between the increase in fluid (caffeine, tea, etc.) consumption during the pandemic period, education level, monthly earnings and eating attitudes. As a result, it is seen that demographic variables have an effect on eating attitudes in healthcare workers during the COVID-19 pandemic period.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCOVID-19en_US
dc.subjectSağlıken_US
dc.subjectYeme Tutumlarıen_US
dc.subjectCOVID-19en_US
dc.subjectHealthen_US
dc.subjectEating Attitudesen_US
dc.titleCovid-19 pandemi döneminde bursa ilinde görev yapan sağlık çalışanlarının yeme tutumlarının incelenmesien_US
dc.title.alternativeExamine of eating attitudes of healthcare professionals working in bursa province during the Covid-19 pandemic perioden_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster