dc.contributor.author | Çakmak Sancar, Burcu | |
dc.contributor.author | Öztürk, Muhsin | |
dc.contributor.author | Akhan, Meryem | |
dc.contributor.author | Ergün, Özer | |
dc.date.accessioned | 2024-02-20T16:59:49Z | |
dc.date.available | 2024-02-20T16:59:49Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4499 | |
dc.identifier.issn | 2602-2605 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/7050 | |
dc.description.abstract | Günümüzde tüketicilerin sentetik gıda boyaları ile ilgili olumsuz düşüncelerinin yaygınlaşması doğal
kaynaklardan elde edilen renklendiricilere olan talebi artırmıştır. Doğal kaynaklı renklendiriciler bitki,
hayvan ve mikroorganizmalardan elde edilmektedir ve biyorenklendirici olarak ifade edilmektedir.
Bunlardan mikroorganizmalardan elde edilen pigmentler, sağlık üzerine yararlı etkileri ve üretimdeki çeşitli
avantajları sebebiyle tercih edilmektedir. Çeşitli mikroorganizmalar (Monascus, Flavobacterium, Bacillus,
Paracoccus, Streptomyces, Penicillium, Rhodotarula, Brevibacterium vb. mikroorganizmaların çeşitli
türleri) pigment üretme yeteneğine sahiptir; β-karoten, arpink red, riboflavin, monascus pigmenti,
prodigiosin ve likopen başlıca üretilen pigmentlerdir. Mikrobiyal pigmentlerin, kolay ekstrakte
edilebilmeleri, üretim maliyetlerinin düşük olması, hammadde sorunu olmaması, çevre dostu olmaları gibi
çeşitli avantajları mevcuttur. Bununla birlikte bazı mikrobiyal pigmentlerin suda çözünmemesi, farklı pH
koşulları altında renk değişiklikleri göstermeleri, tat değişikliğine yol açmaları, daha sınırlı renk
yelpazelerinin olması gibi dezavantajları da vardır. Bu derleme mikroorganizmaların gıdalarda kullanılan
renk pigmentleri ile ilgili temel bilgileri sunmaktadır. | en_US |
dc.description.abstract | Today, the widespread negative opinions of consumers about synthetic food colorings have increased the
demand for colorants derived from natural sources. Naturally derived colorants are obtained from plants,
animals, and microorganisms and are referred to as biorecolorants. Among these, pigments obtained from
microorganisms are preferred because of their beneficial effects on health and various advantages in
production. Various microorganisms (Monascus, Flavobacterium, Bacillus, Paracoccus, Streptomyces,
Penicillium, Rhodotarula, Brevibacterium, etc.) are capable of producing pigments; β-carotene, arpink red,
riboflavin, monascus pigment, prodigiosin, and lycopene are the main pigments produced. Microbial
pigments have various advantages such as easy extraction, low production costs, no raw material problems
and environmental friendliness. However, some microbial pigments also have disadvantages, such as being
insoluble in water, showing color changes under different pH conditions, causing taste changes, and having a more limited color range. This review provides basic information about the color pigments of
microorganisms used in foods. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.38079/igusabder.1098911 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Mikrobiyal pigment | en_US |
dc.subject | Gıda | en_US |
dc.subject | Biyorenklendirici | en_US |
dc.subject | Mikroorganizmalar | en_US |
dc.subject | Microbial pigment | en_US |
dc.subject | Food | en_US |
dc.subject | Biocolors | en_US |
dc.subject | Microorganisms | en_US |
dc.title | Mikrobiyal Pigmentlerin Gıdalarda Renklendirici Olarak Kullanılması | en_US |
dc.title.alternative | Use of Microbial Pigments as Colorants in Foods | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-0737-7009 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-3076-8251 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-8065-8635 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-1675-7238 | en_US |
dc.identifier.issue | 21 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1273 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1285 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |