dc.contributor.author | Yeni, Yeşim | |
dc.contributor.author | Hacımüftüoğlu, Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2024-01-19T18:54:56Z | |
dc.date.available | 2024-01-19T18:54:56Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4499 | |
dc.identifier.issn | 2602-2605 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/6995 | |
dc.description.abstract | Aim: We purposed to study the neuroprotective effects of Hawthorn berry (crataegus spp.) extract, which
is familiar to have antioxidant and anti-inflammatory features, opposite the neurotoxicity led to by 6-OHDA
in SH-SY5Y cells.
Method: SH-SY5Y cells were treated with Hawthorn berry (25-50-75 and 100 μg/mL) for two hours ago
6-OHDA administration. Cells were exposed to 200 µM 6-OHDA for 24 hours to mimic the in vitro
Parkinson's disease model. After one day, cell viability was measured by lactate dehydrogenase and 3-(4,5
dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide analysis. Oxidative stress was evaluated with tumor
necrosis factor-α, interleukin-1β, superoxide dismutase, catalase, glutathione, glutathione peroxidase,
myeloperoxidase, and malondialdehyde assays.
Results: It was found that the viability rate of Hawthorn berry increased depending on the concentration
and the cell viability was 94% at the highest concentration (p<0.001). Also, 6-OHDA raised lactate
dehydrogenase leakage in SH-SY5Y cells (p<0.001). While 6-OHDA exacerbated oxidative stress by
enhancing tumor necrosis factor-α, interleukin-1β, myeloperoxidase, and malondialdehyde (p<0.001),
pretreatment with Hawthorn berry alleviated these toxic effects of 6-OHDA through antioxidant capacity
by increasing glutathione peroxidase, superoxide dismutase, catalase and glutathione (p<0.05), (p<0.001).
In line with all findings, Hawthorn berry attenuated neuronal cell demise in a dose-dependent manner.
Conclusion: Considering its neuroprotective role as well as its effects on oxidative stress, Hawthorn berry
could be a potential natural bio-medicine to prevent the development of Parkinson's disease. | en_US |
dc.description.abstract | Amaç: Çalışmada antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinen Hawthorn berry
(crataegus spp.) ekstraktın, SH-SY5Y hücrelerinde 6-OHDA ile meydana gelen nörotoksisiteye karşı
nöroprotektif etkilerini araştırmayı amaçlanmıştır.
Yöntem: SH-SY5Y hücreleri, 6-OHDA uygulamasından önce iki saat boyunca Hawthorn berry (25, 50, 75
ve 100 μg/mL) ile muamele edildi. Hücreler, in vitro Parkinson hastalığı modelini taklit etmek için 24 saat
boyunca 200 uM 6-OHDA’ya maruz bırakıldı. Bir gün sonra, 3-(4,5 Dimetiltiazol-2-il)-2,5-
difeniltetrazolyum bromür ve laktat dehidrogenaz tahlilleri ile hücre canlılığı belirlendi. Oksidatif stres
tümör nekroz faktör-α, interlökin-1β, süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon, glutatyon peroksidaz,
miyeloperoksidaz ve malondialdehit analizleri ile değerlendirildi.
Bulgular: Canlılık oranında Hawthorn berry’nin konsantrasyona bağlı olarak bir artış gösterdiği ve en
yüksek konsantrasyonda hücre canlılığı % 94 oranında bulundu (p<0,001). Ayrıca, 6-OHDA SH-SY5Y
hücrelerinde laktat dehidrogenaz sızıntısını arttırdı (p<0,001). 6-OHDA tümör nekroz faktör-α, interlökin1β, miyeloperoksidaz ve malondialdehit artırarak oksidatif stresi şiddetlendirirken (p<0,001), Hawthorn
berry ile ön tedavi süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon ve glutatyon peroksidazı artırarak antioksidan
kapasite yoluyla 6-OHDA'nın bu toksik etkilerini hafifletti (p<0,05), (p<0,001). Tüm bulgular
doğrultusunda Hawthorn berry nöronal hücre ölümünü hafifleterek doza bağlı bir şekilde önledi.
Sonuç: Oksidatif stres üzerindeki etkilerinin yanı sıra nöroprotektif rolü göz önüne alındığında Hawthorn
berry, Parkinson hastalığının gelişimini önlemek için potansiyel doğal biyo-ilaç olabilir. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.38079/igusabder.1308558 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Antioxidant | en_US |
dc.subject | Hawthorn berry | en_US |
dc.subject | 6-OHDA | en_US |
dc.subject | Parkinson’s disease | en_US |
dc.subject | SH-SY5Y cell line | en_US |
dc.subject | Antioksidan | en_US |
dc.subject | Hawthorn berry | en_US |
dc.subject | 6-OHDA | en_US |
dc.subject | Parkinson hastalığı | en_US |
dc.subject | SH-SY5Y hücre hattı | en_US |
dc.title | The SH-SY5Y Human Cell Line: Hawthorne Berry (Crataegus spp.) Protects Against 6-OHDA Induced Neurotoxicity in Vitro Model of Parkinson's Disease | en_US |
dc.title.alternative | SH-SY5Y İnsan Hücre Hattı: Hawthorne Berry (Crataegus spp.) Parkinson Hastalığının in Vitro Modelinde Oluşturulan 6-OHDA Kaynaklı Nörotoksisiteye Karşı Korur | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-6719-7077 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-9658-3313 | en_US |
dc.identifier.issue | 21 | en_US |
dc.identifier.startpage | 881 | en_US |
dc.identifier.endpage | 889 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |