Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYeni, Yeşim
dc.contributor.authorHacımüftüoğlu, Ahmet
dc.date.accessioned2024-01-19T18:54:56Z
dc.date.available2024-01-19T18:54:56Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/6995
dc.description.abstractAim: We purposed to study the neuroprotective effects of Hawthorn berry (crataegus spp.) extract, which is familiar to have antioxidant and anti-inflammatory features, opposite the neurotoxicity led to by 6-OHDA in SH-SY5Y cells. Method: SH-SY5Y cells were treated with Hawthorn berry (25-50-75 and 100 μg/mL) for two hours ago 6-OHDA administration. Cells were exposed to 200 µM 6-OHDA for 24 hours to mimic the in vitro Parkinson's disease model. After one day, cell viability was measured by lactate dehydrogenase and 3-(4,5 dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide analysis. Oxidative stress was evaluated with tumor necrosis factor-α, interleukin-1β, superoxide dismutase, catalase, glutathione, glutathione peroxidase, myeloperoxidase, and malondialdehyde assays. Results: It was found that the viability rate of Hawthorn berry increased depending on the concentration and the cell viability was 94% at the highest concentration (p<0.001). Also, 6-OHDA raised lactate dehydrogenase leakage in SH-SY5Y cells (p<0.001). While 6-OHDA exacerbated oxidative stress by enhancing tumor necrosis factor-α, interleukin-1β, myeloperoxidase, and malondialdehyde (p<0.001), pretreatment with Hawthorn berry alleviated these toxic effects of 6-OHDA through antioxidant capacity by increasing glutathione peroxidase, superoxide dismutase, catalase and glutathione (p<0.05), (p<0.001). In line with all findings, Hawthorn berry attenuated neuronal cell demise in a dose-dependent manner. Conclusion: Considering its neuroprotective role as well as its effects on oxidative stress, Hawthorn berry could be a potential natural bio-medicine to prevent the development of Parkinson's disease.en_US
dc.description.abstractAmaç: Çalışmada antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinen Hawthorn berry (crataegus spp.) ekstraktın, SH-SY5Y hücrelerinde 6-OHDA ile meydana gelen nörotoksisiteye karşı nöroprotektif etkilerini araştırmayı amaçlanmıştır. Yöntem: SH-SY5Y hücreleri, 6-OHDA uygulamasından önce iki saat boyunca Hawthorn berry (25, 50, 75 ve 100 μg/mL) ile muamele edildi. Hücreler, in vitro Parkinson hastalığı modelini taklit etmek için 24 saat boyunca 200 uM 6-OHDA’ya maruz bırakıldı. Bir gün sonra, 3-(4,5 Dimetiltiazol-2-il)-2,5- difeniltetrazolyum bromür ve laktat dehidrogenaz tahlilleri ile hücre canlılığı belirlendi. Oksidatif stres tümör nekroz faktör-α, interlökin-1β, süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon, glutatyon peroksidaz, miyeloperoksidaz ve malondialdehit analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Canlılık oranında Hawthorn berry’nin konsantrasyona bağlı olarak bir artış gösterdiği ve en yüksek konsantrasyonda hücre canlılığı % 94 oranında bulundu (p<0,001). Ayrıca, 6-OHDA SH-SY5Y hücrelerinde laktat dehidrogenaz sızıntısını arttırdı (p<0,001). 6-OHDA tümör nekroz faktör-α, interlökin1β, miyeloperoksidaz ve malondialdehit artırarak oksidatif stresi şiddetlendirirken (p<0,001), Hawthorn berry ile ön tedavi süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon ve glutatyon peroksidazı artırarak antioksidan kapasite yoluyla 6-OHDA'nın bu toksik etkilerini hafifletti (p<0,05), (p<0,001). Tüm bulgular doğrultusunda Hawthorn berry nöronal hücre ölümünü hafifleterek doza bağlı bir şekilde önledi. Sonuç: Oksidatif stres üzerindeki etkilerinin yanı sıra nöroprotektif rolü göz önüne alındığında Hawthorn berry, Parkinson hastalığının gelişimini önlemek için potansiyel doğal biyo-ilaç olabilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.1308558en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectHawthorn berryen_US
dc.subject6-OHDAen_US
dc.subjectParkinson’s diseaseen_US
dc.subjectSH-SY5Y cell lineen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectHawthorn berryen_US
dc.subject6-OHDAen_US
dc.subjectParkinson hastalığıen_US
dc.subjectSH-SY5Y hücre hattıen_US
dc.titleThe SH-SY5Y Human Cell Line: Hawthorne Berry (Crataegus spp.) Protects Against 6-OHDA Induced Neurotoxicity in Vitro Model of Parkinson's Diseaseen_US
dc.title.alternativeSH-SY5Y İnsan Hücre Hattı: Hawthorne Berry (Crataegus spp.) Parkinson Hastalığının in Vitro Modelinde Oluşturulan 6-OHDA Kaynaklı Nörotoksisiteye Karşı Koruren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Gelişim Üniversitesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-6719-7077en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-9658-3313en_US
dc.identifier.issue21en_US
dc.identifier.startpage881en_US
dc.identifier.endpage889en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster