Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorCan, Başak
dc.contributor.authorŞanlıer, Nevin
dc.date.accessioned2023-12-26T16:11:33Z
dc.date.available2023-12-26T16:11:33Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn2536-4391
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/6804
dc.description.abstractİlk kez 2017 yılında tanımlanmış olan osteosarkopeni; kemik yoğunluğu, kas kütlesi ve bu 2 dokunun fonksiyon kaybı ile karakterize bir geriatrik sendromdur. Klinikte 2 kronik kas-iskelet sistemi sorunu olan osteoporoz ve sarkopeninin birlikteliği ile tanımlanır. Osteosarkopenili bireyler daha yüksek kırık, düşme, morbidite ve mortalite riski ile karşı karşıya olup yaşlı bireylerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Çeşitli çalışmalar, osteosarkopeni prevalansının %5-37 arasında değiştiğini göstermektedir. Ülkemizde ise osteosarkopeni oldukça yeni bir kavram olup yapılan prevalans çalışmaları yetersizdir. Osteosarkopeninin patogenezi çok faktörlüdür. Osteoporoz ve sarkopeni mekanizmaları ile benzerlikler gösterirken tanı ve tedavilerinde de aynı yöntemler kullanılabilmektedir. Sendromun yavaşlatılması veya durdurulması için osteoporoz ve sarkopenide olduğu gibi öncelikle kas ve kemik metabolizmasını hedef alan tedavi yöntemlerine odaklanılmalıdır. Bu tedavi yöntemleri arasında egzersiz, farmakolojik müdahaleler, yaşam tarzı değişiklikleri ve spesifik besin ögesi takviyeleri yer almaktadır. Literatürde osteoporoz ve sarkopeninin beslenme tedavisi ile protein, kalsiyum, D vitamini ve omega-3 yağ asitleri hakkında çeşitli çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmalarda, yaşlı bireylerin günde en az 1,2 g/kg protein; 1.000 IU D vitamini ve 500-600 mg kalsiyum alması önerilirken, omega-3 yağ asitleri hakkında ortak bir kanıya ulaşılamamıştır. Türkçe literatürde osteosarkopeni ve beslenme yaklaşımları hakkında yapılmış kapsamlı ve güncel bilgilerden oluşan bir derlemeye rastlanmamıştır. Bu derlemenin amacı, güncel araştırmalar ışığında osteosarkopeninin tanımı, epidemiyolojisi ve beslenme tedavisini özetlemektir.en_US
dc.description.abstractOsteosarcopenia, which was first described in 2017; it is a geriatric syndrome characterized by loss of bone density, muscle mass and function of these two tissues. It is clinically defined by the coexistence of chronic musculoskeletal problems, osteoporosis and sarcopenia. Individuals with osteosarcopenia are at higher risk of fractures, falls, morbidity and mortality, and lower the quality of life of elderly individuals. Various studies show that the prevalence of osteosarcopenia varies between 5-37%. In our country, osteosarcopenia is fairly new concept and prevalence studies are insufficient. The pathogenesis of osteosarcopenia is multifactorial. While they show similarities with the mechanisms of osteoporosis and sarcopenia, the same methods can be used in their diagnosis and treatment. In order to slow down or stop the syndrome, first of all, treatment methods that target muscle and bone metabolism should be focused on, as in osteoporosis and sarcopenia. These treatment modalities include exercise, pharmacological interventions, lifestyle changes, and specific nutritional supplements. In the literature, there are various studies on the nutritional treatment of osteoporosis and sarcopenia and on protein, calcium, vitamin D and omega-3 fatty acids. In these studies, at least 1.2 g/kg/day of protein, 1,000 IU of vitamin D and 500-600 mg of calcium; while it is recommended to take, there is no consensus on omega-3 fatty acids. No comprehensive and up-to-date information about osteosarcopenia and nutritional approaches has been found in the Turkish literature. The aim of this review is to summarize the definition, epidemiology and nutritional therapy of osteosarcopenia in the light of current research.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTürkiye Klinikleri Yayınevien_US
dc.relation.isversionof10.5336/healthsci.2022-89244en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectD vitaminien_US
dc.subjectKalsiyumen_US
dc.subjectOmega-3 yağ asitlerien_US
dc.subjectOsteosarkopenien_US
dc.subjectProteinen_US
dc.subjectVitamin Den_US
dc.subjectCalciumen_US
dc.subjectOmega-3 fatty acidsen_US
dc.subjectOsteosarcopeniaen_US
dc.subjectProteinen_US
dc.titleOsteosarkopenide Beslenme Yaklaşımları: Geleneksel Derlemeen_US
dc.title.alternativeNutritional Approaches in Osteosarcopenia: Traditional Reviewen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Fakültesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-0608-6496en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-5937-0485en_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage1216en_US
dc.identifier.endpage1225en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorCan, Başak


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster