Ayurveda Beslenme Sistemine Uygun Türk Mutfağı Örnek Menü Planlaması
Özet
Ayurveda dünyanın en eski bütünsel sağlık ve beslenme sistemlerinden birisidir. Dünyada sağlıklı beslenme
trendlerinin artmasıyla birlikte, ayurveda özellikle batıda, her geçen gün üzerine çalışmaların arttığı bir konu
olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayurveda felsefesinde insanın doğuştan sahip olduğu özelliklere ve mevsimlere
göre beslenmek, dış dünya ile insanın iç dünyasının birbiriyle uyumlu ve bedeninin sağlıklı olması önemlidir.
Günümüzde sağlıklı yaşam için yaygın olarak uygulanan ayurveda beslenme sistemine göre restoran
menülerinde ayurvedik yiyecek ve içeceklerin bulunmamasından dolayı bu çalışmaya ihtiyaç olduğu
düşünülmüştür. Bununla birlikte dünya çapında kabul görmüş ayurveda beslenme sistemi vasıtasıyla Türk
yemeklerinin evrensel olarak tanınmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, ayurveda beslenme
sisteminin Türk mutfağı yemeklerine uyarlanması amaçlanmıştır. Özellikle tüketilmesi yaygın ve sevilen
geleneksel Türk yemekleri dikkate alınıp, ayurveda yemek yeme sistemine göre yemek uyarlamaları yapılarak
menüler düzenlenmiştir. Her üç dosha için tüketilmesi uygun olan yemekler özgün reçeteler kullanılarak
gastronomi laboratuvarında pişirilmiş ve resimleri çekilmiştir. Günümüz klasik menüsü dikkate alınarak çorba,
soğuk başlangıç, sıcak başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan menüler planlanmıştır. Bununla birlikte vata,
pitta, kapha doshalarının her biri için beş öğeli menüler hazırlanmış olup, toplam 15 yemek tarifi
oluşturulmuştur. Çalışmada yer alan yemek tarifleri Türk mutfak kültüründe bilinen, sevilen, klasik ve yöresel
yemeklerin, doshaların özel beslenme kuralları göz önünde bulundurularak yeniden uyarlanması ile
hazırlanmıştır. Bu uygulamalı çalışmanın sonucunda, Türk mutfak kültüründe var olan ürünlerle hazırlanan
menülerin ayurvedaya uyarlanabilir ve uygun olduğu görülmüştür. Ayurvedik menülerin Türk mutfak
kültürüne uygun bir şekilde çeşitlendirilmesinin ve içeriklerinin zenginleştirilmesinin mümkün olduğu
saptanmış ve ayurvedik yiyeceklerin Türk mutfağına uyarlanmış haliyle yiyecek içecek sektörünün
menülerinde bulunabileceği önerisi getirilmiştir. Ayurveda is one of the world’s oldest holistic health and nutrition systems. With the increasing trend of healthy
eating in the world, ayurveda, especially in the West, becoming an issue where studies are increasing day by
day. According to ayurveda philosophy, it is important to be fed according to the natural features and seasons
of the human being, in terms of the harmony between the external world and the inner world of the human
being and the health of the body. This study was thought to be needed due to the lack of ayurvedic food and
beverages in the restaurant menus, which are compatible with the ayurvedic nutritional system commonly used
for healthy living in today's world. In addition, it is aimed to contribute to the universal recognition of Turkish
food through the worldwide accepted ayurvedic nutrition system. In this study, it is aimed to adapt Ayurvedic
nutrition system to Turkish cuisine. Especially the traditional Turkish foods that are widely consumed and
loved are taken into consideration and menus are arranged by making food adaptations according to the
ayurvedic eating system. Foods suitable for consumption for all three doshas were cooked and photographed
in the gastronomy laboratory using original recipes. Taking into consideration today's classic menu, menus
consisting of soup, cold start, hot start, main course and dessert are planned. In addition, five-item menus were
prepared for each of the vata, pitta, kapha doshas, and a total of 15 recipes were created. The recipes included
in the study were prepared by re-adapting the classic and local dishes, which are known in the Turkish cuisine
culture, to the special dietary rules of doshas. The menus prepared with the products available in the Turkish
cuisine culture were found to be adaptable and appropriate to ayurveda. It has been determined that it is
possible to diversify and enrich the ayurvedic menus in accordance with the Turkish cuisine culture and suggest
that ayurvedic foods can be found in the menus of the food and beverage sector as adapted to Turkish Cuisine.
Cilt
4Sayı
1Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/6342Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: